Εννιά σημεία, από τα Χανιά ως το Λασίθι, όπου χτυπάει η καρδιά της εικαστικής Κρήτης για φέτος το καλοκαίρι.
Ξεκινάμε από τα Χανιά όπου εκτός από τα 104 επιλεγμένα έργα 64 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάννου με τίτλο «Το πάθος του ορατού» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (έως 22/9), οι επισκέπτες του νομού έχουν την ευκαιρία φέτος να δουν μια πρωτότυπη ώσμωση αρχαίας, μεσαιωνικής, μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην έκθεση «Bath Time! Σώμα – Νερό – Διάλογοι» στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM) στη Μασσαλία και εξερευνά τις λουτρικές συνήθειες που αποτέλεσαν διαχρονικά ζωτικό στοιχείο των πολιτισμών της Μεσογείου (έως 5 Σεπτεμβρίου).
Επίσης, τα «Ανοιχτά Πανιά», το πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, συνεχίζουν και φέτος το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησαν πέρυσι, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές. Πρώτη δράση η έκθεση της Ελένης Μπαγάκη με τίτλο «She left, she left again, she left once more», σε επιμέλεια Σοφίας Μαυρουδή, όπου η καλλιτέχνις παρουσιάζει μια σειρά από ζωγραφικά έργα καθώς και ένα βιβλίο, συνεχίζοντας την έρευνά της γύρω από την ιδέα της περιπλάνησης, του χρόνου, του τόπου και της αίσθησης του ανήκειν μέσα από την αυτοβιογραφική της ματιά. Στον Άγιο Ρόκκο έως τις 25 Αυγούστου.

Βαγγέλης Κύρης – Anatoli Georgiev: Το ένδυμα της Κυρίας της Οξέρ, Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας.
Περνάμε στο Ρέθυμνο όπου μία μοναδική σύζευξη αρχαίας και σύγχρονης δημιουργίας θα συναντήσει κανείς στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, το οποίο κλείνει φέτος έξι χρόνια λειτουργίας και τα τιμά με μία έκθεση 26 έργων φωτογραφίας και χειροτεχνίας των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής». Το καλλιτεχνικό δίδυμο φιλοτέχνησε και παρουσιάζει, επίσης, για πρώτη φορά ένα φωτογραφικό πορτρέτο με αρχαία ενδυμασία: το ένδυμα της Κυρίας της Οξέρ, του περίφημου δαιδαλικού αγάλματος γυναικείας μορφής που βρίσκεται στο Λούβρο, το «ταίρι» του οποίου, η Κόρη της Ελεύθερνας, ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο το 1987. Η Αννίτα Αποστολάκη είδε μια εκδοχή της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» στη Σύρο τον Ιούνιο και γράφει τις εντυπώσεις της εδώ.
Ο φιλότεχνος επισκέπτης του Ρεθύμνου θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την έκθεση «Ειδύλλια Οδός», με έργα 33 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που προσεγγίζουν με σύγχρονο τρόπο διαχρονικά υλικά δημιουργίας, σε σύλληψη και επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού (έως 30/10). Διαβάστε εδώ τί γράψαμε όταν «Ειδύλλια Οδός» παρουσιάστηκε στην Αθήνα (Τεχνόπολη) καθώς και όσα μας είπε η επιμελήτρια για τη σύλληψη και την υλοποίηση της έκθεσης.
Στο Ηράκλειο ξανασυναντάμε το δίδυμο Βαγγέλης Κύρης – Anatoli Georgiev το οποίο παρουσιάζει στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την έκθεση «Reference» όπου δημιουργούν με φωτογραφίες και κέντημα τα δικά τους έργα αναφοράς στον Γκρέκο. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, έχει στηθεί σε περιβάλλον που θυμίζει μοναστήρι και μεταδίδει τη μεταφυσική ατμόσφαιρα, που μέσα από τις μορφές και τα βλέμματα, διαχέεται στους πίνακες του Θεοτοκόπουλου.
Στην Καλλονή Ηρακλείου (20 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου) βρίσκεται το Οινοποιείο Διγενάκη όπου η ομάδα Δίπολα παρουσιάζει την έκθεση «Αιώνια Μήτρα», σε επιμέλεια Δημήτρη Λάμπρου, Δημήτρη Καρατζά και Μαρένας Κωνσταντινίδη Μάνεση, με έργα σύγχρονης τέχνης 52 εικαστικών στην πρώτη φάση (η οποία ολοκληρώνεται στις 12 Αυγούστου) και 39 στη δεύτερη φάση (12 έως 30 Αυγούστου).

Άποψη της έκθεσης «Αιώνια Μήτρα»
Περνώντας στο Λασίθι, το «Πνεύμα της Σκάλας», το μακροχρόνιο πρόγραμμα εικαστικής ανάπλασης του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού του δήμου, σε επιμέλεια των ex situ (Ελένη Κούκου και Θεόφιλος Τραμπούλης), παρουσιάζει φέτος στις σκάλες της πόλης ένα site-specific κολλάζ από κομμάτια μαρμάρου –εμπνευσμένο από αρχαιολογικές μεθόδους συντήρησης– των Ειρήνης Λιναρδάκη και Vincent Parisot, μια «βιβλιοθήκη» με αγαπημένα βιβλία ζωγραφισμένα στα πλακάκια που ντύνουν τη σκάλα από την ομάδα κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, υπό την εποπτεία του Γιώργου Τσεριώνη, ένα γκράφιτι του Woozy, καθώς και μια τοιχογραφία του Αλέξανδρου Σιμόπουλου με μεγεθυμένα σχέδια των μαθητών του 4ου Νηπιαγωγείου Αγίου Νικολάου (έως 31 Μαΐου 2023).

Το Sculpture Garden του Minos Beach Art Hotel
Στο Minos Beach Art Hotel, λίγο παραπέρα, φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα υπαίθριας σύγχρονης γλυπτικής της χώρας. Ευκαιρία να δείτε περισσότερα από 50 έργα σημαντικών καλλιτεχνών, καθώς και το πρόσφατο απόκτημα «Tender shell geophilia» της Ιλεάνας Αρναούτου και της Ισμήνης Κινγκ, το οποίο απέσπασε το φετινό Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Μαμιδάκη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Τέλος, μην διανοηθείτε να κατεβείτε στην Κρήτη χωρίς το The Art Newspaper Greece Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Εδώ η Αγγελική Κώττη ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον αρχαιολογικό πλούτο της μεγαλονήσου, τα ανάκτορα, τις νεκροπόλεις, τα αρχαιολογικά μουσεία και τα σημαντικότερα εκθέματα τους. Ξεφυλλίστε το εδώ.
Μέρος του άρθρου βασίστηκε σε κείμενα της Αννίτας Αποστολάκη τα οποία δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 8 του The Art Newspaper Greece.