Η εγκατάσταση «Breathing» στον Ερημίτη των Παξών

Τέχνη στα νησιά: Ιόνιο

Πέντε στάσεις στα Επτάνησα για τρέχουσες εκθέσεις και εικαστικές διοργανώσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους αλλά όλες πολύ ενδιαφέρουσες, τρεις από τις οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Η περιήγηση μας αρχίζει από νότο και ανεβαίνει βόρεια.

Ξεκινάμε από τη Ζάκυνθο και από έναν ιδιαίτερο χώρο, το Ελαιοτριβείο Λογοθέτη στον Βασιλικό όπου από τις 2 Αυγούστου κάνει εγκαίνια η έκθεση του Μπάμπη Πυλαρινού «Σημεία Ονείρου» η οποία παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στην Αθήνα. Ο Μπάμπης Πυλαρινός μας οδηγεί στον αθέατο κόσμο του ασυνείδητου, μέσα από τα όνειρα: Όνειρα που είδαμε αλλά, όταν ξυπνήσαμε τα είχαμε ξεχάσει και χάθηκαν μέσα στη βουή της καθημερινότητας. Κι ύστερα, κάποια στιγμή, ανασύρθηκαν, όταν είδαμε κάτι στον πραγματικό κόσμο. Τα έργα έχουν ζωγραφιστεί ψηφιακά, σε υπολογιστή με γραφίδα, όπου, με μολύβι αντί για πινέλο, το αποτέλεσμα της κίνησης αποτυπώνεται στην οθόνη ενώ για κάθε έργο η ποιήτρια Νόνη Σταματέλου έχει γράψει ένα μικρό κείμενο. Την έκθεση μπορείτε να τη δείτε μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Έργο του Μπάμπη Πυλαρινού

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, το πολυθεματικό έργο με τίτλο «Κλιματική Κρίση», που επιμελείται η Νίνα Φραγκοπούλου, τιμά την ικανότητα της τέχνης μέσα από τις εκθέσεις «Φύση πάσχουσα / Natura patiens» & «Νέοι καλλιτέχνες & Κλιματική αλλαγή», να προσφέρει ισχυρή εικόνα για το τεράστιο πρόβλημα που αφορά τον πλανήτη και την ανθρώπινη ύπαρξη. Στην πρώτη, 26 καταξιωμένοι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες και οκτώ φοιτητές δύο Σχολών Καλών Τεχνών παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και βίντεο που σέβονται και εξυμνούν το φυσικό περιβάλλον, θίγοντας ταυτόχρονα τρόπους με του οποίους ο άνθρωπος το καταστρέφει, καταστρέφοντας μαζί και τον εαυτό του. Τα έργα εκτίθενται στο Δημοτικό Θέατρο “Κέφαλος” και στη μελλοντική Γλυπτοθήκη Γ. Σκλάβου, στον εσωτερικό και εξωτερικό της χώρο. Παράλληλα στην έκθεση «Νέοι καλλιτέχνες και Κλιματική αλλαγή» οκτώ φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) & της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούν in situ εγκαταστάσεις στην παιδική χαρά του Δήμου Αργοστολίου με την καθοδήγηση των καθηγητών Άγγελου. Αντωνόπουλου και Γιάννη Ζιώγα. Και οι δυο εκθέσεις ολοκληρώνονται στις 5 Αυγούστου.

Έργο του Απόστολου Κούστα

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λευκάδας παρουσιάζεται από τις 6 Αυγούστου η ατομική έκθεση του Απόστολου Κούστα «Εναγκάλιση/Embracement». Χαράκτης, ζωγράφος αλλά και γλύπτης, ο Κούστας έχει διακριθεί για την εφευρετικότητά του και τη χρήση πρωτότυπων τεχνοτροπικών µεθόδων προς την επίτευξη έργων µεγάλης αισθητικής αξίας. Η λιτότητα της παράστασης στα έργα του αποτυπώνει αρχέγονα ένστικτα, παραπέµποντας ορισµένες φορές στην πριµιτίφ εικόνα ενός προϊστορικού έργου τέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα.

Στη 2η Μπιενάλε των Παξών το πλέον εντυπωσιακό έργο είναι αναμφίβολα το «Footprint» του The Krank ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα παπουτσιού (περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα) κοντά στην παραλία Μογγονήσι με σκοπό την αφύπνιση για τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση. Παρεμβάσεις και εγκαταστάσεις στις παραλίες, τα χωριά και το τοπίο του καταπράσινου νησιού μπορείτε να δείτε ακόμη και από τους Julia Krahn, Talmon Biran studio, Nuria Mora, Torsten Muhlbach, Thiago Mazza, Clemens Behr. Η Μπιενάλε θα διαρκέσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Στην Κέρκυρα, τέλος,  ξεκινάει την Τετάρτη 3 Αυγούστου, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, η έκθεση-αφιέρωμα στην Άρια Κομιανού (1938 – 2015) , ένα σημαντικό πρόσωπο της νεοελληνικής χαρακτικής με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, δεκάδες διεθνείς  εκθέσεις και βραβεύσεις. Όπως γράφει ο ιστορικός τέχνης Θάνος Χρήστου «αυτό που κατευθύνει το χέρι της Κομιανού για να χαράξει δεν είναι τυχαίες εμπνεύσεις της στιγμής. Είναι εσωτερικές δονήσεις που εξωτερικεύονται με απόλυτη σύμπτωση ιδέας και μορφής, μορφής και περιεχομένου. Γιατί μορφές χωρίς περιεχόμενο είναι κενό γράμμα. Και η δημιουργός έχει την ικανότητα να φτάνει σε αυτή τη σύμπτωση δίνοντας εκπληκτικής δύναμης δημιουργίες». Παράλληλα με τα εγκαίνια θα παρουσιαστεί και το βιβλίο με τα Ex-libris της Κομιανού από τις εκδόσεις image. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Αυγούστου.

TAGS