Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα που αφυπνίζουν την περιβαλλοντική συνείδηση σε δύο εκθέσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες και εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με μια διεπιστημονική διημερίδα και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά.
Το πολυθεματικό έργο με τίτλο «Κλιματική Κρίση», που επιμελείται η Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας και το οποίο πραγματοποιείται στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, τιμά την ικανότητα της τέχνης μέσα από τις εκθέσεις «Φύση πάσχουσα / Natura patiens» & «Νέοι καλλιτέχνες & Κλιματική αλλαγή», να προσφέρει ισχυρή εικόνα για το τεράστιο πρόβλημα που αφορά τον πλανήτη και την ανθρώπινη ύπαρξη. Είκοσι έξι καταξιωμένοι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες και οκτώ φοιτητές δύο Σχολών Καλών Τεχνών παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και βίντεο που σέβονται και εξυμνούν το φυσικό περιβάλλον, θίγοντας ταυτόχρονα τρόπους με του οποίους ο άνθρωπος το καταστρέφει, καταστρέφοντας μαζί και τον εαυτό του.
Μέσα από τα έργα τέχνης γίνεται αναφορά στα αίτια της κλιματικής κρίσης όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας, οι πυρκαγιές, η υπερκατανάλωση, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αλλαγή χρήσης των βιοτόπων, αλλά και στις αντιδράσεις του περιβάλλοντος όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ανυδρία, οι πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, η οξίνιση των ωκεανών, η μείωση της βιοποικιλότητας και η μετανάστευση. Τα έργα επιχειρούν να αποτυπώσουν τη σύνδεση αλλά και την τραυματική διάσταση, τον «αφύσικο» και «παράδοξο» διαχωρισμό, την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στο φυσικό περιβάλλον. Σε μια χρονική στιγμή που ο πλανήτης βιώνει με εφιαλτικό τρόπο τις επιπτώσεις της ανθρώπινης καταχρηστικής παρέμβασης στη φύση, οι εκθέσεις καταγράφουν την ενεργό στάση και τον προβληματισμό των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ορίζοντας μια ενιαία και πολύπλευρη εικαστική παρέμβαση με έργα που ανοίγονται στην πολιτική, στην κοινωνική και στην οικονομική, στην ιδεολογική και στην ηθική διάσταση του ζητήματος της κλιματικής κρίσης.

Άγγελος Αντωνόπουλος «Κόκκινος πλανήτης», 2022, Εγκατάσταση (λεπτομέρεια)
Θεωρώντας πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα συναρτώνται άμεσα με την ανθρώπινη ζωή και τις αλληλεπιδράσεις της με τα πολύπλοκα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά συστήματα, όλο το πρότζεκτ «Κλιματική Κρίση» προσφέρει γνώση, συγκίνηση, προωθεί τις συνέργειες και προτρέπει να αλλάξουμε τους δεσμούς μας με τη φύση για να αποτρέψουμε την ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή των οικοσυστημάτων όπου εντασσόμαστε και τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνουμε.
Στην έκθεση «Φύση πάσχουσα / Natura patiens» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Άγγελος Αντωνόπουλος, Έλενα Αντωνοπούλου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Κλειώ Γκιζελή, Ελένη Γκλίνου, Χαράλαμπος Δερμάτης, Θαλασσινή Δούμα, Μάρθα Δημητροπούλου, Γιάννης Ζιώγας, Στεφανίa Ζουρούδη, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Άντζι Καρατζά, Άρης Κατσιλάκης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Αγγελική Λόη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Μιχάλης Μανουσάκης, Ειρήνη Ματσούκη, Τάσος Μισούρας, Ισμήνη Μπονάτσου, Σταύρος Μπονάτσος, Ιφιγένεια Σδούκου, Δήμητρα Σκανδάλη, Γιώργος Σταματάκης και Παναγιώτης Τανιμανίδης ενώ τα έργα εκτίθενται στο Δημοτικό Θέατρο “Κέφαλος” και στη μελλοντική Γλυπτοθήκη Γ. Σκλάβου, στον εσωτερικό και εξωτερικό της χώρο.

Ισμήνη Μπονάτσου «Τα πολύτιμα», 202, Ακρυλικά, μολύβι, κοπτική σε χαρτί
Στην έκθεση «Νέοι καλλιτέχνες και Κλιματική αλλαγή» οκτώ φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) & της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούν in situ εγκαταστάσεις στην παιδική χαρά του Δήμου Αργοστολίου με την καθοδήγηση των καθηγητών Άγγελου. Αντωνόπουλου και Γιάννη Ζιώγα. Παράλληλα, στο εικαστικό workshop: «Που πήγε η φύση μας;» (11 Ιουλίου) οι νέοι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα τέχνης για την κλιματική κρίση με ομάδα μαθητών και το ευρύ κοινό στην Πλατεία Βαλλιάνου. Και οι δύο εκθέσεις κάνουν εγκαίνια το Σάββατο 9 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Αυγούστου.
Στην επιστημονική διημερίδα που θα γίνει στις 1 και 2 Οκτωβρίου, 17 καταξιωμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν στο κοινό σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική κρίση ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και θα διαρκέσει όλοκληρο το εκπαιδευτικό έτος 2022- 23, έχει σκοπό τη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων, υπεύθυνων και ενεργών πολιτών. Στο πλαίσιο του έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις οικολογίας και τέχνης για την κλιματική κρίση σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.