Τέσσερις εκθέσεις και δυο φεστιβάλ για τις μετα-καλοκαιρινές μας εξορμήσεις σε Αργολίδα, Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα.
Ξεκινάμε από το Ναύπλιο όπου το Φουγάρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του, και με αφορμή το γεγονός ότι στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας, κάλεσε τη Γερμανίδα ζωγράφο Brigitte Hofherr, που ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, να δημιουργήσει μία σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Η καλλιτέχνης, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με εξαφάνιση. Το εικαστικό της πρότζεκτ με τίτλο «Endangered Portraits» θα εκτίθεται στον χώρο Blue2 μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Τις ίδιες μέρες του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί (επίσης στο Φουγάρο) και η έκθεση «3» του εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται μεταξύ Ολλανδίας, Κύπρου και Ελλάδας. Στην έκθεση αυτή το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη με σειρά διακρίσεων, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων («Το Ταξίδι», 2011», «Αικατερίνη Κορνάρο, Το Τρίτο Χέρι», 2018, και «The Cyprus Drawings /Τα Κυπριακά σχέδια», 2021-2022) τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προκειμένου να δημιουργηθεί ξενώνας φιλοξενίας για τα παιδιά και τις μητέρες ή συνοδούς τους, πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Και από το Ναύπλιο, στην Κουρούτα της Ηλείας. Η εικαστικός Μαρία Μιχαηλίδου συλλέγει επίμονα τις κόλλες χαρτί από το θερινό σινεμά Ριβιέρα των Εξαρχείων τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή κάθε σεζόν, τα θερινά σινεμά καλύπτουν τις βιτρίνες τους με βυσσινί βελουτέ χαρτί όπου καρφιτσώνονται οι κινηματογραφικές αφίσες. Στο τέλος του καλοκαιριού, το χρώμα ξεθωριάζει από το φως του ήλιου, αφήνοντας πάνω του τα ίχνη των αφισών. Οι σκιερές επιφάνειες είναι αποτυπωμένες, με ένα τρόπο που παραπέμπουν σε κινηματογραφικό φιλμ και την ευαισθησία του στο φάσμα του φωτός, μετατρέποντας έτσι, ένα εφήμερο αντικείμενο σε φορέα αδιόρατων αφηγήσεων και ιστοριών που δεν αποκαλύπτονται.
Μέσα από τη σειρά «Ο Καλοκαιρινός Ήλιος επάνω σε Χαρτί» η καλλιτέχνις εξερευνά την μεταμόρφωση της υλικότητας και τα ίχνη που αφήνει πίσω ο χρόνος και παρουσιάζει τις μεταβολές που προκαλεί το φως, αναδεικνύει τις επιστρώσεις οπτικής πληροφορίας που έχουν συσσωρευτεί στον χρόνο, καθώς και τους πολλαπλούς μετασχηματισμούς που έχει υποστεί το χαρτί. Επιδιώκει να αναδείξει τα μεταβαλλόμενα στρώματα νοημάτων, μεταφέροντας και αναπλαισιώνοντας το υλικό της από το σινεμά, στον εκθεσιακό χώρο του Dexamenes Seaside Hotel (ένα οινοποιείο του μεσοπολέμου που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο) όπου μπορείτε να το δείτε έως τις 16 Οκτωβρίου.
Συνεχίζουμε νότια και φτάνουμε Καλαμάτα. Εδώ ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες σκηνογράφους – ενδυματολόγους, ο Γιάννης Μετζικώφ παρουσιάζει στο Μέγαρο Χορού την έκθεση «Μνήμες του Ελληνισμού – Ενδύματα και διηγήματα». Μέσα από 45 πρωτότυπα σκίτσα – πορτρέτα, προϊόν της πολυετούς ενδυματολογικής μελέτης του καλλιτέχνη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, η έκθεση είναι ένα εικαστικό αφιέρωμα στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού. Στα λογοτεχνικά – λαογραφικά διηγήματα του Γιάννη Μετζικώφ, αποσπάσματα των οποίων συνοδεύουν την έκθεση ως μέρος του πρωτότυπου ηχοτοπίου του Δημήτρη Μπάκα, καταγράφονται με γλαφυρότητα οι παραδόσεις, η καθημερινότητα αλλά και ο δυναμισμός των κοινωνιών τους. Διάρκεια έως τις 14 Σεπτεμβρίου.
Και τέλος δύο εκδηλώσεις στα βόρεια της Πελοποννήσου που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.
Το 5th Patras Word Poetry Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 1 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή 65 ποιητών και ποιητριών από 13 χώρες. Εικαστικοί και ποιητές θα συναντηθούν στην Πάτρα σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μέσα από τις διαφορετικότητες της δουλειάς τους που όμως λειτουργούν συνθετικά σχολιαστικά, στο Art Project Lagrange Point2 (L2) και εντάσσεται στην εικαστική πλατφόρμα Lagrange Points, που έχει σαν στόχο τις δημιουργικές συναντήσεις όλων των μορφών της τέχνης.
Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια στο Αίγιο θα γίνει από τις 3 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, H φετινή έκθεση σύγχρονης τέχνης της διοργάνωσης με τίτλο «Where Do We Go From Here» υποδέχεται έξι εικαστικούς καλλιτέχνες: Αλεξάνδρου Βασίλης, Βορριάς Παναγιώτης, Ζέρβα Μπέττυ, Μπασδέκη Ευαγγελία, Τηλιγάδης Κωνσταντίνος-Σιτορέγκο Ανδρέας (ομάδα “Heimer & Alz”). Επίσης κατά την διάρκεια των 9 ημερών, ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει μια σειρά από εικαστικές, πολιτιστικές και ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς, αλλά και να περιηγηθεί στον ατμοσφαιρικό χώρο του σταθμού υπό τους ήχους μουσικών επιλογών κάθε βράδυ.