Photo: Tania Bruguera / facebook

Tania Bruguera «Φεύγω από την Κούβα αν ανοίξουν οι φυλακές»

Μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου καλλιτεχνικού ακτιβισμού, η ΚουβανηTania Bruguera, πρότεινε να απαλλάξει την κυβέρνηση της χώρας της από την «ενοχλητική» παρουσία της, αναλαμβάνοντας θέση καθηγήτριας στο Χάβαρντ, υπό τον όρο όμως να απελευθερωθούν αρκετοί κρατούμενοι από τις φυλακές της χώρας. Συγκεκριμένα,  ζήτησε την απελευθέρωση 25 φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένου του ράπερ Maykel Castillo Pérez (γνωστού ως El Osorbo), του καλλιτέχνη Hamlet Lavastida, του ακτιβιστή Luis Roblo (ο οποίος συνελήφθη επειδή κρατούσε πλακάτ διαμαρτυρίας στην Αβάνα) και επίσης αρκετών νέων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουλίου (με διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων) καθώς και μελών της ομάδας καλλιτεχνών-ακτιβιστών 27N της οποίας η Bruguera είναι μέλος. Τον Ιούλιο, χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους σε μία από τις μεγαλύτερες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη χώρα από το 1959 ενώ πάνω από 1.000 άτομα βρέθηκαν στα κρατητήρια μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις.  Πάντως, εν μέρει, ορισμένα από τα αιτήματα της Bruguera έγιναν δεκτά και κάποιοι από τους κρατούμενους απελευθερώθηκαν ενώ οι υποθέσεις των υπολοίπων βρίσκονται σε αναμονή.

Η 53χρονη Tania Bruguera, κόρη πρώην υπουργού της κυβέρνησης Κάστρο και δημιουργός με πολλές διεθνείς εκθέσεις στο ενεργητικό της, είναι εδώ και αρκετά χρόνια το «ενοχλητικό αγκάθι» για την κυβέρνηση της Κούβας με τις απόψεις και το έργο της.  Το 2015 η περφόρμανς της, «Tatlin’s Whisper» (επανάληψη μιας διάσημης περφόρμανς της του 2009), περιλάμβανε ένα ανοιχτό μικρόφωνο όπου μπορούσε ο καθένας να πει την άποψη του για τη χώρα και την προοπτική της, πράγμα που οδήγησε στη σύλληψη της. Το 2018 συνελήφθη ξανά πριν από μια διαμαρτυρία που είχε οργανώσει ενάντια στο διάταγμα που απαιτεί από τους καλλιτέχνες να υποβάλουν αίτηση για άδεια πριν παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό. Επίσης, πριν λίγα χρόνια είχε δηλώσει μεταξύ σοβαρού και αστείου (και στο πλαίσιο ενός ακόμη πρότζεκτ της) πως προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κούβας, όταν αποσυρθεί ο Ραούλ Κάστρο.

Πριν από λίγο καιρό η Bruguera, προέτρεψε το διεθνές κοινό να μποϊκοτάρει την 14η Μπιενάλε της Αβάνας, η οποία ανοίγει τον Νοέμβριο, δηλώνοντας πως θεωρεί «ανήθικο να ταξιδεύεις για πάρτι και μοχίτο σε μια χώρα με τόσους άδικα φυλακισμένους». Από το βήμα της Διάσκεψης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο Όσλο, η καλλιτέχνις μετέφερε την άποψη η επικείμενη Μπιενάλε είναι «ένα ακόμη επεισόδιο της κυβερνητικής προπαγάνδας». Στο ίδιο ύφος, έθεσε το ερώτημα «πώς μπορούμε να μιλάμε για Μπιενάλε όταν ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού χαστουκίζει καλλιτέχνη;», αναφερόμενη σε περιστατικό που κατέγραψε κάμερα και στο οποίο ο υπουργός Πολιτισμού Alpidio Alonso φαίνεται να ασκεί βία σε διαδηλωτή εν μέσω μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. «Δεν μιλάμε πλέον για λογοκρισία αλλά για τις ζωές καλλιτεχνών που κινδυνεύουν» κατέληξε η Bruguera.

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα