Η Cecilia Alemani ανάμεαα στους δύο καλλιτέχνες από την Ουγκάντα, τον Collin Sekajugo και την Acaye Kerunen.

Τα βραβεία της Μπιενάλε Βενετίας

Οι γυναίκες καλλιτέχνες είχαν την μερίδα του… Χρυσού Λέοντος στα βραβεία της 59ης Μπιενάλε Βενετίας που απονεμήθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή.

Ο Χρυσός Λέοντας για την καλύτερη εθνική συμμετοχή απονεμήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία για το «Feeling Her Way» της Sonya Boyce σε επιμέλεια Emma Ridgway. Στο σκεπτικό σημειώνεται ότι «η Sonia Boyce δουλεύοντας σε συνεργασία με άλλες μαύρες γυναίκες, ξετυλίγει μια πληθώρα σιωπηλών ιστοριών και προτείνει μια πολύ σύγχρονη γλώσσα μέσα από κατακερματισμένες φόρμες που ο θεατής μπορεί να ξανασυνδέσει».

Δύο ακόμη ειδικές διακρίσεις δόθηκαν στις συμμετοχές της Γαλλίας και της Ουγκάντας. Στην πρώτη, και με αφορμή το έργο της Zineb Sedira «Les rêves n’ont pas de titre» («Τα όνειρα δεν έχουν τίτλους») η διάκριση απονεμήθηκε σε αναγνώριση και ευγνωμοσύνη για τη μακρόχρονη ανταλλαγή ιδεών και την αλληλεγγύη ως ιδέα της οικοδόμησης κοινοτήτων στη διασπορά. Και επίσης για την εξέταση της περίπλοκης ιστορίας του κινηματογράφου πέρα από τη δύση και τις πολλαπλές ιστορίες αντίστασης στο έργο της.

Στην Ουγκάντα, που συμμετείχε για πρώτη φορά με το έργο «Radiance: They Dream in Time» των Acaye Kerunen και Collin Sekajugo, σε αναγνώριση του οράματος, της φιλοδοξίας και της δέσμευσής τους για την τέχνη και την εργασία στη χώρα τους. Η Acaye Kerunen στο έργο της απεικονίζει τη βιωσιμότητα ως πρακτική και όχι απλώς ως πολιτική ή θεωρητική έννοια.

Σε επίπεδο καλλιτεχνών , ο Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στην Αμερικανίδα Simon Leigh για το σχολαστικά ερευνημένο, εικονογραφημένο και ισχυρά πειστικό μνημειακό γλυπτό στο Arsenale, το οποίο μαζί με τον Belkis Ayón, παρείχε μια συναρπαστική εισαγωγή στις ιδέες, τις ευαισθησίες και τις προσεγγίσεις του «Milk of Dreams» που ήταν ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης.

Ο Αργυρός Λέοντας για «Νέο και Υποσχόμενο Καλλιτέχνη» πήγε στον λιβανέζικής καταγωγής, Ali Cherri για το διεπιστημονικό και πολυεπίπεδο έργο του που μεταφέρει τον διαλογισμό πάνω στη γη, τη φωτιά και το νερό σε μια μυθική διάσταση, αντανακλώντας το νόημα του ίδιου του «The Milk of Dreams» σε άλλες αφηγήσεις, μακρύτερα από τη έννοια της προόδου και της λογικής. Επίσης ειδικές μνείες απονεμήθηκαν στην Ινουίτ Shuvinai Ashoona και την Αμερικανίδα Lynn Hershman Leeson

Την κριτική επιτροπή της 59ης Μπιενάλε Βενετίας συγκρότησαν οι Adrienne Edwards (ΗΠΑ- πρόεδρος),  Lorenzo Giusti (Ιταλία), Julieta González (Μεξικό), Bonaventure Soh Bejeng Ndikung (Καμερούν) και Susanne Pfeffer (Γερμανία).

Λίγο πριν είχε ανακοινωθεί η βράβευση της Γερμανίδα Katharina Fritsch και της Χιλιανής Cecilia Vicuña με Χρυσό Λέοντα για το σύνολο του έργου τους. Η απόφαση εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της La Biennale, υπό την προεδρία του Roberto Cicutto, μετά από εισήγηση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Cecilia Alemani.

Διαβάστε την συνέντευξη της Sonya Boyce και της Zineb Sidara στο The Art Newspaper Greece εδώ.

TAGS