ΕΜΣΤ, φωτό Άννα Πρίμου

Τα μουσεία γιορτάζουν με… δύναμη

Διεθνής Ημέρα Μουσείων η Τετάρτη 18 Μάϊου και τα ιδρύματα της χώρας έχουν ετοιμάσει ενδιαφέροντα προγράμματα, δράσεις και ξεναγήσεις για να την γιορτάσουν, κάτω από το γενικό τίτλο «Η δύναμη των μουσείων».

Ας δούμε κάποιες από αυτές τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις και ας έχουμε στο νου μας ότι όλα τα μουσεία θα έχουν τη συγκεκριμένη ημέρα ελεύθερη είσοδο και στις περισσότερες περιπτώσεις διευρυμένο ωράριο. Εμείς επιλέξαμε κάποιες πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, σε ιδρύματα όλης της χώρας.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, ICOM,  ανακήρυξε τον  Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το MOMus δηλαδή, ως τιμώμενο φορέα για φέτος, καθώς οι έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση (στοιχεία που θέτει φέτος ως ζητούμενα και πυλώνες ανάπτυξης το ICOM)  αποτελούν ιδρυτικούς στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του οργανισμού. Η Ημέρα των Μουσείων θα γιορταστεί στο MOMus με ένα εξαήμερο πρόγραμμα δράσεων, από την Τρίτη 17 έως και την Κυριακή 22 Μαΐου, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις ενώ η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές όλους τους διευθυντές των μουσείων του οργανισμού. Από τις εκδηλώσεις θα ξεχωρίσουμε μια ταινία που προβάλλεται σπάνια, τον «Άνθρωπο με την Κινηματογραφκή Μηχανή» (ΕΣΣΔ, α/μ, 67’) του Ντζίγκα Βέρτοφ στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 χρόνια από τηναπό την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο VUFKU».(Πέμπτη 19, στις 6 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη.

 Παραμένουμε στη Θεσσαλονίκη γιατί στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εντάσσεται και το Video Art Projects, ένα νεοσύστατο διεθνές φεστιβάλ με επίκεντρο τις εικαστικές μορφές του βίντεο, που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca (η οποία και το φιλοξενεί το τριήμερο 18 – 20 Μάϊου). Στην πρώτη αυτή διοργάνωση παρουσιάζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών βιντεοτέχνης από όλο τον κόσμο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 140 καλλιτέχνες και φοιτητές από 21 χώρες, καθώς και προσκεκλημένα φεστιβάλ και επιμελητές από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Βραζιλία. Οι προβολές περιλαμβάνουν επίσης αφιερώματα στην ελληνική βιντεοτέχνη καθώς και έργα φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, σε επιμέλεια της διδακτικής ομάδας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Τετάρτη θα είναι ανοιχτό έως τις 22.00 με ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση της συλλογής από τους επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή και Σταμάτη Σχιζάκη και στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται και εδώ δυο σπάνιες ταινίες: Η Griekenland alles inbegrepen [Greece all inclusive], 1982, του σημαντικού Βέλγου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Τζεφ Κορνέλις, που μας μεταφέρει την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της εποχής στην Ελλάδα, μέσα από μία καταγραφή του πεδίου και των πρωταγωνιστών του, και Το κτίριο των καλλιτεχνών: η εμπειρία της κατάληψης της Γ’ Σεπτεμβρίου 43 (1991), του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη, αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της ιστορικής κατάληψης του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου από φοιτητές της ΑΣΚΤ. Ώρες προβολών: 14.00,18.00 και 20.00. Τέλος, με το σκεπτικό ότι στόχος των μουσείων σήμερα είναι να λειτουργούν ως ανοιχτοί, φιλόξενοι, ζωντανοί οργανισμοί, που ενισχύουν τις βιωματικές εμπειρίες και την καινοτομία και προωθούν την κοινωνική πολυμορφία και τη συμπερίληψη, το Σάββατο στις 11:30 θα γίνει στο ΕΜΣΤ το ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο Ψηφιακοί Θησαυροί για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Επίσης, το ΕΜΣΤ σε συνεργασία με το Bios και το Fade Radio διοργανώνουν μια μέρα γεμάτη μουσική. Την Τετάρτη 18 Μαΐου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων  στο χώρο του μουσείου, εικαστικοί, performers, κινηματογραφιστές και μουσικοί παραγωγοί ενώνουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα με την αγάπη τους για τον ήχο ωστε να μοιραστούν με το κοινό μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία. Ambient, New Wave, Electro, Leftfield, Experimental και παραδοσιακοί ήχοι θα πλαισιώσουν μια μέρα γιορτής αφιερωμένη στην τέχνη.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ της Τετάρτης με ελεύθερη είσοδο και με αφορμή τη φετινή θεματική που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την προσβασιμότητα, θα προσφέρει στους ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα υλοποιηθεί ένα εικαστικό εργαστήριο με σκοπό να μάθουν τα παιδιά για τα αρχαία παιχνίδια, να τα συγκρίνουν με τα σύγχρονα και να διαπιστώσουν τη διαχρονικότητα ορισμένων από αυτά.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου εκτίθενται όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα που κοσμούσαν τις πλούσιες ρωμαϊκές επαύλεις αλλά και δημόσια κτίρια, μπορούν οι επισκέπτες (οι μικροί κυρίως) να πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο και να φτιάξουν ένα ψηφιδωτό με καρπούς και σπόρους.

Στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας θα γίνει μια υβριδκή εκδήλωση όπου θα επικοινωνήσουν διαδικτυακά μαθητές, που θα βρίσκονται στο Μουσείο, ένας αγρότης στο χωράφι και μια αρωματοποιός στο εργαστήριό της. Σκοπός της εκδήλωσης να γνωρίσουν οι μαθητές της Καβάλας αφενός την καλλιέργεια του καπνού και αφετέρου μια επίκαιρη χρήση του, την παραγωγή αιθέριου αρώματος.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Κέρκυρα

Αν πάντα θέλατε να κρατήσετε στα χέρια σας μια «κατάνα» σημειώστε ότι στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας θα γίνει μια θεματική περιήγηση, ξενάγηση και εκπαιδευτική δράση στην ιαπωνική πτέρυγα με θέμα «Σαμουράι: η τέχνη του σπαθιού, τότε και σήμερα».

Στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ στον Ταύρο στις 18:30 θα διεξαχθεί εργαστήριο όπου οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση του εικαστικού Στρατή Ταυλαρίδη, θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν διάτρητα έργα τέχνης από ιαπωνικό χαρτί,. Ανάλογες, δράσεις, εργαστήρια ή περιηγήσεις θα γίνουν και στα άλλα μουσεία του δικτύου.

Τέλος, η δράση «Κυριακές στην Αθήνα» επιστρέφει τον Μάιο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Την Κυριακή 22 Μαΐου τα μουσεία γιορτάζουν και προσκαλούν τις οικογένειες με παιδιά σε μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή στους χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε την πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη, όπου για πρώτη φορά το Τμήμα Εκπαίδευσης προσφέρει σε απομακρυσμένα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για ζωντανή σύνδεση. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι μαθητές μιας σχολικής τάξης θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στη Νεοελληνική Συλλογή. Θα παρατηρήσουν τα εκθέματα, θα εκφράσουν απορίες, θα μοιραστούν με τους ανθρώπους του Μουσείου εντυπώσεις και συναισθήματα.

TAGS