Δημήτρης Γκύζης και Γιάννης Αργυριάδης «Στο Τραπέζι» (Βιτρίνες ΟΤΕ) Φωτό: Βασίλης Βαρσακέλης

Τα highlights της Μεγάλης Εβδομάδας

Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς εγκαίνια εκθέσεων αλλά με την ευκαιρία να δούμε κάποιες σημαντικές δουλειές που παρουσιάζονται αυτόν τον καιρό εκτός του κέντρου της Αθήνας και στην επαρχία. Προτείνουμε επίσης μια μουσική εμπειρία στο πνεύμα των ημερών κάτω από την Ακρόπολη.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Τα έργα Δημήτρη Γκύζη που εκτίθενται στις Βιτρίνες ΟΤΕ της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στο Τραπέζι» είναι νεκρές φύσεις στη σύνθεση και στην αντιπαράθεση των λεπτομερειών, ποτέ περιττές και συνάμα θεμελιώδεις, αφήνοντας χώρο μόνο στις αισθήσεις μιας καθημερινής ζωής που χάθηκε κατά την περίοδο του lockdown, την οποία όλοι γνωρίζουμε και θέλουμε να επιστρέψει ως συνήθεια. Είναι  ταυτόχρονα πορτρέτα γιατί, σε μια εποχή όπου η διαχείριση της εικόνας είναι γρήγορη και άμεση, σε αυτά υπάρχει ο εορτασμός αυτής της αναπόφευκτης βραδύτητας των οικογενειακών γευμάτων που εμπλουτίζονται με  αφηγηματικές φωνές συνυφασμένες με τρανταχτές γαστρονομικές απολαύσεις, αλλά και εκείνες οι στιγμές στις οποίες το φαγητό γίνεται πολύτιμος σύμμαχος για να δικαιολογηθεί η αμηχανία για μια μεγάλη ευτυχία ή θλίψη, που αργεί να εξαφανιστεί. Η έκθεση βασίζεται σε μια ιδέα του αεικίνητου επιμελητή των Βιτρινών Γιάννη Αργυριάδη.

Στους 30 πίνακες του Γιώργου Ρόρρη που παρουσιάζονται στην έκθεση «Γυναίκα» με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλλιου, πρωταγωνιστεί η γυναικεία μορφή σε ποικίλες ηλικιακές φάσεις, στάσεις και στιγμές, πάντα σε οργανική και αδιάσπαστη ενότητα με τον ζωτικό χώρο του εργαστηρίου του ζωγράφου. Η στοργική ματιά του αποζητά να κατανοήσει τη γυναικεία φύση, να εντρυφήσει στα άδυτα της υπόστασής της και εν τέλει να την εξυμνήσει, αποτυπώνοντας το μεγαλείο της απλότητάς της σε μία προσπάθεια ψυχογράφησής της. Στην Δημοτική Πινακοθήκη Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, μέχρι τις 31 Μάϊου.

Δύο από τους πιο επιφανείς και ενεργούς καθηγητές της Καλών Τεχνών Αθήνας, ο  Μιχάλης Μανουσάκης και ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο πρώτος ως ένας ερωτικός παραμυθάς με διαχρονικές ιδιότητες και ο δεύτερος ως ένας αλλότριος ακτινολόγος της βιολογίας της ψυχής και του νου. παρουσιάζουν την έκθεση «Σχεδόν Παράλληλα ΙΙ», συνέχεια της κοινής τους πορείας μετά από έντεκα χρόνια, από φοιτητές έως δάσκαλοι.  Στην γκαλερί Alma των Τρικάλων μέχρι τις 16 Ιούνιου.

Στο Φουγάρο του Ναυπλίου, συνεχίζεται (έως και τις 8 Μαΐου), το πολυσύνθετο project Reds της εικαστικού Φλωρίκας Κυριακοπούλου, που απλώνεται σε κλειστούς & αίθριους χώρους. Η μεγάλη έκθεση-εγκατάσταση ολοκληρώθηκε σε διάστημα 4 μηνών το φθινόπωρο του 2021, μεταμορφώνοντας παράλληλα όλους τους περιβάλλοντες χώρους του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος.H έκθεση Reds εξερευνά με απρόσμενους τρόπους την ενέργεια και δυναμική του κόκκινου. Όλο το Φουγάρο μετατρέπεται σ’έναν καμβά όπου έργα, αντικείμενα, πίνακες και χώροι συνομιλούν και αλληλεπιδρούν τόσο με τον θεατή όσο και μεταξύ τους.

Η έκθεση «POST. Rethink the Future» στην Blender Gallery της Γλυφάδας είναι επικεντρωμένη στο κολλάζ και συμμετέχουν σε αυτή δύο Έλληνες και δυο Ιταλοί καλλιτέχνες (Valentina Biasetti, Demetrio Di Grado, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης και Κωνσταντίνος Πάτσιος). Τα έργα των τεσσάρων  καλλιτεχνών εκφράζουν έναν κριτικό προβληματισμό για το σύγχρονο: ποιοι είμαστε και ποιοι θα είμαστε. Το κολάζ, για την ακραία συνθετική ολκιμότητά του, μαζί με την εικονογραφική έρευνα και τη χρήση της μεταφοράς ως επικοινωνιακό και αντανακλαστικό εργαλείο, επέτρεψε στους καλλιτέχνες να εκφράσουν το όραμα τους για τον κόσμο σε διάφορα επίπεδα. Η έκθεση διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας Τρινακρία σε επιμέλεια  του Francesco Piazza, συντονισμό Βασίλη Καραμπάτσα και την υποστήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας Αθηνών και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Διάρκεια μέχρι 30 Απριλίου.

Η Iman Issa έχει περάσει μεγάλες περιόδους της ζωής της στο Κάιρο, τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο. Ξεκίνησε ως ζωγράφος, έπειτα δούλεψε τη φωτογραφία, πραγματοποίησε οπτικοακουστικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, έγραψε ευφάνταστα κείμενα που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και αυτές τις μέρες θεωρείται κυρίως γλύπτρια. Η σειρά της «Πληρεξούσια, με μία Δική τους Ζωή», ξεκίνησε το 2019, με το σχήμα ενός κεφαλιού. Κάθε έργο της έκτοτε παρουσιάζει το ίδιο κεφάλι, άλλοτε επιμηκυμένο, άλλοτε σπασμένο κι ανοιχτό ή κομμένο στα δύο. Η Issa ήθελε το πρωταρχικό σχήμα να είναι πάντα το ίδιο, σχεδιάζοντας και εκτυπώνοντας το τρισδιάστατα. Στην γκαλερί Rodeo του Πειραιά μέχρι τις 28 Μάϊου.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Το Μουσείο της Ακρόπολης συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής και απόψε Μεγάλη Τετάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε τρεις συναυλίες στο κλίμα των ημερών. Στο προαύλιο του μουσείου στις 5 και τις 6 το απόγευμα θα ακούσουμε τους «15 Εσπερινούς» του Μάνου Χατζιδάκι, έργο για μικρό σύνολο πέντε οργάνων. Στις 6 και τις 7 το απόγευμα το γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo θα ερμηνεύσει ένα σύνολο έργων με τίτλο «Απαστράπτουσα Ψυχή» στο Ισόγειο του  Μουσείου, ενώ στις 8 το βράδυ, στο προαύλιο, θα ακουστεί ο «Επιτάφιος» των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου σε διασκευή Γιάννη Μπελώνη. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης και ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου. Συμμετέχει μικρό μουσικό σύνολο και οι chórεs σε μουσική διεύθυνση και διδασκαλία Ειρήνης Πατσέα, Σιμέλας Εμμανουηλίδου και καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίνας Σάττι. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

 

TAGS