Χαρά Πιπερίδου, “Reversal…and severance” (2022) από την έκθεση «Η αναβίωση των λίθων»

Τα highlights της εβδομάδας

Εκθέσεις, εκδηλώσεις και θεάματα στην εκπνοή του Αυγούστου, όπως τα επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece

Η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Η αναβίωση των λίθων», με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, θα παρουσιαστεί στο Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην  Καρδαμύλη της Μάνης από 27 Αυγούστου. Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του αποκατεστημένου μεταβυζαντινού οχυρού και έχει ως στόχο να εγείρει μια συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, εκκινώντας από τη βαθιά ιστορία, την εθνική μνήμη, τη μυθολογία, τη βιο-πολιτική μέχρι την γεωλογία του τόπου.  Νέες παραγωγές δημιούργησαν οι Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Παύλος Νικολακόπουλος, Χαρά Πιπερίδου, Γιώργος Παπαφίγκος, Αλεξάνδρα Roussopoulos με site specific installations και in situ installations σε επιμέρους σημεία του χώρου αλληλοεπιδρώντας με την οργανική και εννοιολογική σημασία τους. Νέες γλυπτικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν από τους Κωστή Βελώνη, Μαρία Γεωργούλα ενώ με σχέδια, prints και ζωγραφική νέων παραγωγών συμμετέχουν οι Στέλλα Χριστοφή, Κώστας Χριστόπουλος, Αντρέας Ragnar Κασάπης και Αλέξης Φιδετζής. Εκτίθενται ακόμη έργα των: Μαρία Βαρελά, Αναστασία Δούκα, Γιώργος Καζάζης, Αντώνης Κανέλλος, Αλεξάνδρα Κουμαντάκη, Ηλίας Παπαηλιάκης, Πάνος Προφήτης  Joan Ayrton,  Μάριον Inglessi και VASKOS (Βασίλης Νούλας – Κώστας Τζημούλης). Στις παράλληλες δράσεις, σημειώστε την υπαίθρια διάλεξη του καθηγητή Σωτήρη Χτούρη στις 28/8 το πρωί και την ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης Στέλλα Χριστοφή στις 29/8 το απόγευμα.

Μια μουσικοαφηγηματική παράσταση με τίτλο «Πουλί μάς ήρθε απ’ την Ανατολή», παρουσιάζεται την Παρασκευή 26/8 (ενημέρωση: η παράσταση αναβλήθηκε για την Πέμπτη 1/9 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών) στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Με όχημα ιστορίες, μαρτυρίες, ανταποκρίσεις, μελίσματα αλλά και λαϊκά παραμύθια, η Αγνή Στρουμπούλη, με τη συνοδεία του μουσικού Σταύρου Παργινού, θα ταξιδέψει μεγάλους και μικρούς (11 ετών και άνω) στα μικρασιατικά παράλια και τον ελληνισμό που κατοίκησε εκεί από την αρχαιότητα μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης (210 3418051).

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο κέντρο της Αθήνας έχουν ανοίξει οι ουρανοί αλλά όπως συμβαίνει πάντα «μπόρα είναι θα περάσει» και μια ταινία σε θερινό σινεμά είναι εξαιρετική πρόταση όσο το ημερολόγιο δείχνει καλοκαίρι. Πόσο μάλλον όταν έχει ελεύθερη είσοδο. Το Cine Αλίκη στο Πεδίον του Άρεως μόλις άνοιξε και φέτος και έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δωρεάν προβολών για κάθε προτίμηση. Σήμερα και αύριο 24 και 25/8 (καιρού επιτρέποντος) προβάλλεται το απολαυστικό «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία» του Γούντι Άλεν, Παρασκευή και Σάββατο το «Σημείο Βρασμού» του Φιλίπ Μπαραντίνι και την Κυριακή το ανιμέισον «Ουπς, ο Νώς έφυγε».

TAGS