«Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Φωτό Τάσος Θωμόγλου.

Τα highlights της εβδομάδας

Ίσως πιο «δύσκολη» εβδομάδα του χρόνου από πλευράς εκδηλώσεων και θεαμάτων με τις πόλεις άδειες αλλά απολαυστικά ήσυχες όπως λένε οι «φανατικοί εναπομείναντες». Πράγματα υπάρχουν πάντως για να κάνουμε και να δούμε, όπως υπάρχει και η πανσέληνος του Αυγούστου την Παρασκευή αλλά σε αυτή θα επανέλθουμε με μεγαλύτερο αφιέρωμα.

Η «Ελένη» του Ευριπίδη διακρίνεται, ως έργο, τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Από τα λιγότερα γνωστά έργα του τραγικού ποιητή, που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», αλλά διακρίνεται επίσης για τα κωμικά στοιχεία του, η «Ελένη» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν από τις παραστάσεις του περσινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών. Θα την απολαύσουμε στις 12 και 13 Αυγούστου στην Επίδαυρο.

Κάθε Τετάρτη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τα Sunset DJ sets μας δίνουν ραντεβού στη βεράντα του Φάρου, τη στιγμή που ο ήλιος βουτάει στη θάλασσα, συνθέτοντας το πιο ειδυλλιακό σκηνικό για μικρούς και μεγάλους. Με άκρως καλοκαιρινή διάθεση, αγαπημένοι μουσικοί παραγωγοί “ντύνουν” το αστικό τοπίο με τη δική τους sunset ατμόσφαιρα, μέσα από γνώριμους αλλά και ανεξερεύνητους ήχους με φόντο το πορτοκαλί του ουρανού. Απόψε το απόγευμα λοιπόν, με ελεύθερη είσοδο, πίσω από τα decks ο Rsn.

Θυμάστε το «Τσίου», μια ταινία του 2005 με χαμηλό budget που απέσπασε Κρατικά Βραβεία Ποιότητας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ταξίδεψε σε φεστιβάλ του εξωτερικού αποσπώντας αξιοζήλευτες κριτικές. Η πιο διάσημη ανεξάρτητη ταινία που έχει γνωρίσει το ελληνικό σινεμά έρχεται να μας συστηθεί ζωντανά, μπροστά στο κοινό της. Ο Μάκης Παπαδημητράτος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας που αγαπήθηκε όσο ελάχιστες από το κοινό, μεταφέρει τον Τσίου… live, για δύο θεατρικές παραστάσεις (σαν πάρτυ για τους εναπομείναντες), στις 15 & 16 Αυγούστου, στο Παλιό Αμαξοστάσιο, Πειραιώς και Ερμού.

Δυο εξαιρετικά ραντεβού μας δίνει αυτή την εβδομάδα το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Απόψε Τετάρτη, στο Μουσείο Μαστίχας Χιου του ΠΙΟΠ η πιανίστρια και συνθέτις Τάνια Γιαννούλη, μία από τις πιο δυναμικές φωνές της σύγχρονης τζαζ μαζί με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα) και τον Κυριάκο Ταπάκη (ούτι) θα παρασύρουν το κοινό σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι με πρωτότυπες συνθέσεις, που θολώνουν τα όρια μεταξύ Ανατολής-Δύσης και σύγχρονης world και τζαζ μουσικής. Το δε Σάββατο 13 Αυγούστου στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά η Μαρία Φαραντούρη θα συμπράξει με τον διεθνούς φήμης σολίστ (σάζι) και συνθέτη Taner Akyol ενώ στο δεύτερο μέρος θα ερμηνεύσει εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Διπλανή Ματιά» στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης. Οι τρεις καλλιτέχνιδες με τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Αργυριάδη.

Και, τέλος, μια έκθεση που μπορείτε να θαυμάσετε καθ’ οδόν. Στις Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης τρεις καλλιτέχνιδες, η Άννα Χατζηαγγέλου, η Ειρήνη Καραμανλή και η Παρασκευή Βούρου παρουσιάζουν τη «Διπλανή Ματιά».  Όπως γράφει ο Σάββας Γιαγτζόγλου στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Τρεις εικαστικοί: διαφορετικοί κόσμοι, οπτικές, ανάγκες, υλικά. Τρεις εικαστικοί: μας προτείνουν το εγώ να γίνει εσύ και το εσύ εμείς. Μεταμορφώνουν το μπροστά, το πίσω, το απέναντι σε δίπλα».

TAGS