Β. Κύρης – Αν. Γκεοργκίεφ “Reference”

Ta highlights της εβδομάδας

 Η εικαστική δράση της εβδομάδας επικεντρώνεται στη νησιωτική Ελλάδα και η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece επέλεξε τις σημαντικότερες αφορμές για βάλετε στην ατζέντα σας, εφόσον είστε εκεί ή οι διακοπές σας σας φέρουν προς τα εκεί.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ενώ στο Μουσείο της Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο τρέχει η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» με τα έργα των  Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γκεοργκίεφ, το ίδιο δίδυμο παρουσιάζει στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο την έκθεση «Reference» όπου οι καλλιτέχνες δημιουργούν με φωτογραφίες και κέντημα τα δικά τους έργα αναφοράς στον Γκρέκο. Η έκθεση έχει στηθεί σε περιβάλλον που θυμίζει μοναστήρι και μεταδίδει τη μεταφυσική ατμόσφαιρα, που μέσα από τις μορφές και τα βλέμματα, διαχέεται στους πίνακες του Θεοτοκόπουλου. Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 3 Αυγούστου.

Οι “Εύζωνες” της Ειρήνης Κανά και του Νίκου Αγγελίδη

Για την έκθεση Evzonas Project, στη Skoufa Gallery Mykonos που ξεκινάει σήμερα 3 Αυγούστου,  ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος δημιούργησε αποκλειστικά μια σειρά 14 γλυπτών με την αρχετυπική μορφή του Εύζωνα σε στάση προσοχής, ντυμένο με την παραδοσιακή του ενδυμασία και 14 ζωγράφοι, συνεργάτες της Γκαλερί Σκουφά, φιλοτέχνησαν τα γλυπτά – ο καθένας με τη δική του καλλιτεχνική οπτική, αισθητική και αναφορές. Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι μια επανεξέταση της δύναμης του συμβόλου του Εύζωνα ιδωμένη με φρέσκια ματιά και επιβεβαιώνει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης με τον πιο ζωηρό τρόπο. Περισσότερα εδώ.

To εικονογραφικό σύνολο «Εν Οίκω» του Βασίλη Πέρρου δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Από το ξεκίνημά της, κατόπιν με τη συνθήκη του εγκλεισμού, ο ζωγράφος δεν έμεινε ερμητικά κλεισμένος, αλλά «κρυφοκοιτούσε» στα σπίτια. Περνούσε το αδιάκριτο βλέμμα του μέσα από τις χαραμάδες κι έριχνε τον φακό του για να συλλάβει τα τεκταινόμενα του σημερινού σπιτιού σε κάθε λεπτομέρεια. Ο οίκος και το σχήμα του εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα έργα ως εικόνα αρχετυπική. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι καθημερινοί και το σπίτι είναι το πεδίο όπου εξελίσσεται η σύγχρονη πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τα έργα παρουσιάστηκαν στις αρχές του χρόνου στη γκαλερί Σκουφά και εδώ και λίγες μέρες εκτίθενται στον χώρο A Touch of New / Vacation House Ασπάλαθος στον Τριαντάρο της Τήνου.

 

Handmade: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας, Ναταλία Μαντά “Memorial Tools”, 2019 (installation view), 41 γλυπτά, πηλός, μεταβλητές διαστάσεις, Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Καθώς οι σύγχρονες χειροτεχνικές πρακτικές μετατρέπονται πλέον σε κεντρικής σημασίας στοιχείο για την επανεξέταση των πολιτικών της υλικότητας, της ταυτότητας, της εργασίας και της κοινωνικής ανταλλαγής, καθώς ενσωματώνουν τις ιστορίες στα υλικά τους, τo Ίδρυμα Schwarz παρουσιάζει στο Art Space Pythagorion της Σάμου την ομαδική έκθεση Handmade: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΕΜΣΤ, συμμετέχουν σε αυτή 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Νίκος Αλεξίου, Μαρία Βαρελά, Bertille Bak, Silvina Der Meguerditchian, Μαρία Λουίζου, Jennifer Nelson, Ελένη Μυλωνά, Ναταλία Μαντά, Sphinxes) και περιλαμβάνονται και έργα από τη συλλογή του Μουσείου. Την ημέρα των εγκαινίων, 4 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η πεφόρμανς «Six Breaths Per Minute» της Μαρίας Λουίζου με την συμμετοχή της Αλίκης Σιούστη και της Κατερίνας Νουνοπούλου στις 20.30. Η περφόρμανς θα επαναληφθεί το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 19.30.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Τρεις μόνο δίσκοι, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 ήταν αρκετοί για να δημιουργήσουν τον θρύλο των Sisters of Mercy μιας από τις σημαντικότερες goth rock / post punk μπάντες όλων των εποχών, που δημιουργήθηκε από τον Andrew Eldritch το1980. Απόψε το βράδυ στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη η μπάντα από το Λιντς θα είναι εκεί και είναι μια μεγάλη ευκαιρία να (ξανα)ακούσουμε live υπέροχα σκοτεινά κομμάτια όπως το «Marian», το «First and last and always» ή το « Dominion/ Mother Russia».

“Αντιγόνη”

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Tην επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι χθεσινοί προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. Ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ο θίασος αποτελείται από εξαιρετικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, με την Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ρόλο του Κρέοντα. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 5 και 6 Αυγούστου.

 

TAGS