LAPSE των Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan

Τα highlights της εβδομάδας

Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις για αυτές τις ζεστές ημέρες, όπως τις επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στο Αριστερό Παρασκήνιο της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος (στο ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζεται (έως τις 14/8) το LAPSE των Σταύρου Γασπαράτου και Lars Jan στο οποίο οι δύο καλλιτέχνες ενώνονται σε μια υποβλητική οπτικοακουστική εγκατάσταση, που εκμηδενίζει το χρόνο και τις αποστάσεις, και δημιουργούν ένα ταξίδι-εμπειρία για τον επισκέπτη. Tο LAPSE αποτελεί μία εμπειρία εμβύθισης σε ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το ταξίδι ενός ατόμου που διανύει μεγάλες αποστάσεις στο χωροχρόνο. Μέσω της ηχητικής συμπύκνωσης του χρόνου, που επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας πρωτοποριακής τεχνικής audio time-lapse που εφαρμόζει ο Σταύρος Γασπαράτος, υλοποιείται στην πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση μια συνύπαρξη φωτός, εικόνας και ήχου που διαρρηγνύει τα όρια του ρεαλισμού και «ερμηνεύει» τη ζωή μέσα από τους ήχους που μας περιβάλλουν. Ο Lars Jan αναλαμβάνει την οπτικοποίηση μέσω της φιγούρας μιας γυναίκας που επιπλέει εκατοντάδες χιλιόμετρα στον ποταμό Αχελώο, παρασυρμένη/βυθισμένη και απομονωμένη στη ροή μιας αέναης κινητικότητας. Περισσότερα εδώ.

Στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 27 Ιουλίου η έκθεση της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα με τίτλο «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως».  Μεταγράφοντας μικρογραφικές λεπτομέρειες που περιβάλλουν τα βυζαντινά κείμενα των χειρογράφων, η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα δημιουργεί ζωγραφικές αναπαραστάσεις, τρισδιάστατες κατασκευές και ψηφιακές εγκαταστάσεις με μια πρωτότυπη καλειδοσκοπική οπτική. Πρωτογράμματα, φυτικά, ζωικά και γεωμετρικά μοτίβα αλλά και κοσμικές ή θρησκευτικές σκηνές ιστορημένων χειρογράφων, χρησιμοποιούνται ως πρότυπα για τη δημιουργία διαφορετικών συνθέσεων πολυεπίπεδου χώρου εικόνων. Επίσης, στην ενότητα με τίτλο «Δεήσεις», όπου η καλλιτέχνης εμπνέεται από λατρευτικά αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου, χρησιμοποιώντας μικτή τεχνική και υλικά, δημιουργεί βυζαντινότροπα ανάγλυφα με σφραγιδόλιθους, αναπαραστάσεις άρτων και φυλακτών. Περισσότερα εδώ.

Στην έκθεση Εύθραυστο Νήμα μέσω της άμεσης συνάντησης με τα τελευταία απομεινάρια των ταπεινών αλλά συγκινητικά όμορφων χειροποίητων κυθηραϊκών υφαντών, η εικαστική ομάδα Chorus Effect επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σταδιακή εξαφάνιση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και να πιάσουν τη «λεπτή κλωστή» από την οποία κρέμεται το παρελθόν μας. Η έκθεση αποτελείται από δύο μέρη εκ των οποίων το πρώτο είναι ιστορικό και κοιτάει προς το παρελθόν. Σε αυτό, παρουσιάζονται δύο πρωτότυπα έργα τέχνης τα οποία αφορούν μια συλλογή παραδοσιακών κυθηραϊκών υφαντών και διασωθέντα τμήματα παλαιών αργαλειών. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από  ένα γλυπτό έργο το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος κοινόχρηστος “αργαλειός” με ένα στημόνι έτοιμο για μια συλλογική εργασία των επισκεπτών της έκθεσης. Πάνω σε αυτόν υπάρχει μια γραμμή κόκκινης ύφανσης, το νήμα της οποίας δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου για την έκθεση ξεκινώντας από το ακατέργαστο μαλλί και μέχρι τη βαφή του με την τοπική ρίζα ριζάρι. Εγκαίνια στις 28 Ιουλίου στη Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων και περισσότερα εδώ.

“Τουρνέ” του Ευριπίδη Λασκαρίδη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, η παράσταση Τουρνέ του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας Osmosis κάνει πρεμιέρα στις 29 και 30 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.  Είναι ένα έργο με το οποίο ο σκηνοθέτης εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και από εκεί της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Ένα βλέμμα επάνω στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα, μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στο Διόνυσο. Και, ταυτόχρονα, μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του δημιουργού, που ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (τουρνέ). Πληροφορίες εδώ.

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα σημαντικότερα ροκ (και όχι μόνο) άλμπουμ όλων των εποχών. Το Dark Side of the Moon των Pink Floyd  κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1973 και έχει πουλήσει περισσότερα από 45 εκατομμύρια αντίτυπα και ακούγεται πάντα φρέσκο και διαχρονικό. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζουν αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου στο ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος μια απρόσμενη συναυλία που επισκέπτεται τη «Συμφωνική Πλευρά του Φεγγαριού». Σε ενορχήστρωση του Αχιλλέα Γουάστωρ, προετοιμασία χορωδίας από τον Μιχάλη Παπαπέτρου και μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη, ένας από τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών παρουσιάζεται με ήχο συμφωνικό και μας προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά κι από την αρχή. Πληροφορίες εδώ.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιστρέφει 28–31 Ιουλίου για να γιορτάσει 10 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με κεντρική θεματική τον Τόπο και ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνιες προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές live περφόρμανς, εργαστήρια, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντοτε σε διάλογο με την ιστορία του τόπου, όπως το Ναυπηγείο Ταρσανάς, τον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το δημοφιλές αυτοσχέδιο ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία). Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε παραλίες του νησιού και χώρους κοινωνικής συνεύρεσης στην Ερμούπολη. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

 

TAGS