Εκθέσεις, φεστιβάλ, παραστάσεις και συναυλίες στην καρδιά του καλοκαιριού, όπως τα επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Δυο σημαντικές γυναικείες ματιές στην The Breeder από την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Από τη μια τα έργα της Deborah Segun (με ρίζες στις προσωπικές της εμπειρίες) τα οποία – υπό τον τίτλο «You Keep Going Through It, I’m Just Coming Back From It»- εξυμνούν με αφαιρετικό τρόπο τη διαφορετικότητα του γυναικείου σώματος μέσα από σχήματα, χρώματα, πορτρέτα και περιγράμματα και από την άλλη οι πολύχρωμοι, εξαιρετικά λεπτομερείς καμβάδες της Corrine Slade που δημιουργούν νέες οικοφεμινιστικές μυθολογίες στην έκθεση της «Moon As My Mirror».

Ελένη Μυλωνά “Fire In The Lake”
«Κατεβαίνοντας στην παραλία μια μέρα τέλη Αυγούστου» γράφει η Ελένη Μυλωνά «είδα παράξενα αντικείμενα να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Ανέσυρα κάνα δυο, αναγνωρίζοντας θραύσματα από καμένα ξύλα. Ένας παχύρευστος πολτός, μια μαύρη άμμος επέπλεε και σκέπαζε την θάλασσα από άκρη σε άκρη και το κύμα την ξέβραζε στην ακτή. Πρωτόγνωρη, αποκαλυπτική εικόνα. Βιντεογράφησα αυτό το αλλόκοτο τοπίο και μάζεψα ένα σωρό σακιά μαύρη άμμο, κουκουνάρια, κλαριά και διάφορα άλλα αποτεφρωμένα θραύσματα. Έφερα το υλικό στο εργαστήριό μου και δημιούργησα μια μαντάλα ως αφιέρωμα / μνημείο για τις απώλειες από τις καταστροφικές φωτιές που κοντεύουν να γίνουν καθημερινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη». Από τις 14 Ιουλίου η εικαστικός παρουσιάζει στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη το έργο «Fire in the Lake». Μαζί με την κεντρική προβολή (performance for the camera), η Ελένη Μυλωνά θα παρουσιάσει μία εγκατάσταση στον χώρο και φωτογραφίες· ένα έργο που φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ενώ η πρώτη έκδοση της έκθεσης «Εγγύτητες και Αποστάσεις» παρουσιάζεται μέχρι τις 18 Ιουλίου στην Citronne Gallery στον Πόρο, στην αθηναϊκή Citronne ξεκινάει στις 14 Ιουλίου η νοητή και οργανική της συνέχεια όπου δώδεκα καλλιτέχνες από τρεις ηπείρους (Αντώνης Βολανάκης, Chiderah Bosah, Λελλέ Δεμερτζή, Courage Hunke, Cédric Kouamé, Αλέκος Κυραρίνης, Ebenezer Nana Bruce, Νικόλ Οικονομίδου, Dessislava Terzieva, Πάνος Φαμέλη, Πάνος Χαραλάμπους, Kwaku Yaro) φωτίζουν με τα έργα τους νέες πτυχές των καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων με πρακτικές που επεκτείνουν ή και προκαλούν τον διάλογο ανάμεσα σε καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, γεωγραφικές τοποθεσίες, γενιές. Εξερευνούν ζητήματα καταγωγής, φυλής, φύλου και ταυτότητας, στο ολοένα πιο συμπεριληπτικό και ορατό τοπίο της σύγχρονης τέχνης.
ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Με τίτλο «Ωδή στην Ομορφιά», το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιουλίου με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το «TRIPTYCH: The missing door, The lost room and The hidden floor» των Peeping Tom, μια παράσταση που είναι το αποτέλεσμα νέας επεξεργασίας τριών έργων που δημιούργησε η ομάδα Peeping Tom για το Nederlands Dans Theatre. Το Φεστιβάλ που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου, φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 2 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.

Zig Zag Festival: Μαρία Ζυγομαλά “I Promised It”
Για δεύτερη χρονιά, το όμορφο χωριό της Τήνου, τα Υστέρνια, μεταμορφώνονται σε έναν ζωντανό, διαδραστικό εικαστικό καμβά χάρη στο Zig Zag Festival που θα γίνει από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου με φετινό υπότιτλο «Future-Nature, Dialogues on Change». Περισσότεροι από 30 γλύπτες, ζωγράφοι, εικαστικοί διαφορετικών μέσων, μουσικοί, παρουσιάζουν έργα και εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρους και στο δημόσιο χώρο μέσα από μια διοργάνωση που προτείνει έναν νέο τρόπο προσέγγισης για το περιβάλλον, τον τόπο, την ιστορία της Τήνου. Οι εικαστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις που συνδέονται με αυτή, αντλούν από την τοπική φύση και τα στοιχεία της, δημιουργώντας ένα μοναδικό πρόγραμμα αλληλεπίδρασης έργων, κατοίκων και επισκεπτών με το νησί.
Στο ίδιο νησί, την Τήνο, και στον Πύργο όπου βρίσκεται το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν το 3ο Συμπόσιο Γλυπτικής, από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 3 Αυγούστου, σε ε επιμέλεια του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου. Η Αφροδίτη Λίτη, ο Τάκης Κοζόκος, ο Χρήστος Λαζαράκης και ο Βαγγέλης Χατζής είναι οι τέσσερις καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να λάβουν μέροςστη φετινή διοργάνωση με σκοπό να φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα με θέμα εμπνευσμένο από το περιβάλλον, αποτυπώνοντας το προσωπικό τους εικαστικό ιδίωμα σε τηνιακό ημίλευκο μάρμαρο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου για να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη του μαρμάρου και της γλυπτικής ενώ παράλληλα, επιλεγμένα έργα των προσκεκλημένων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν ενταγμένα στον χώρο της μόνιμης έκθεσης.
ΘΕΑΤΡΟ
Ο «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση όταν ανέβηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ΄90 από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Τώρα η «Ανατολή» της, μια θεατρική σύνθεση σε ποιητικό λόγο που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή παρουσιάζεται για πρώτη φορά, πάλι από τον ίδιο οργανισμό σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Οι δύο παραστάσεις που θα γίνουν στις 15 και 16 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας εντάσσονται στην διοργάνωση «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
Οι «Πέρσες» του Αισχύλου ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες. Στελεχωμένη από μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών (Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου κ.ά) η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή Θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Το Film Club είναι μια σειρά κινηματογραφικών προβολών που αναπτύσσεται σε ξεχωριστά «επεισόδια» τα οποία επιμελούνται διαφορετικά ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει σήμερα Τετάρτη 13 και αύριο Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο αίθριο του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF). Η αποψινή ταινία είναι το «HappyDay» (1976) του Παντελή Βούλγαρη (ευκαιρία να δείτε τον Κωνσταντίνο Τζούμα που έφυγε πρόσφατα σε έναν από τους πρώτους κινηματογραφικούς του ρόλους) ενώ αύριο θα προβληθεί ο «Έλληνας Γείτονας» (1969) του Ρ. Β. Φασμπίντερ.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Είναι αναμφίβολα μια από τις πλέον σημαντικές και αναμενόμενες εμφανίσεις του φετινού καλοκαιριού. Η καλλιτεχνική κολλεκτίβα-φαινόμενο της διεθνούς post-rock σκηνής Godspeed You! Black Emperor έρχεται στο Ηρώδειο στις 15 Ιουλίου για μια υπερβατική συναυλιακή εμπειρία. Από την ίδρυσή του στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 , το σχήμα αναζητά διαρκώς νέες μουσικές φόρμες, καταρρίπτοντας θεαματικά όλες τις βεβαιότητες της post-rock σκηνής. Ο πειραματισμός χωρίς όρια και «ταμπέλες», οι μεγάλες ενορχηστρώσεις και τα ονειρικά ambient ηχητικά τοπία των Godspeed You! Black Emperor συνθέτουν ένα πρωτοποριακό μουσικό σύμπαν που μαγεύει εδώ και δύο δεκαετίες το φανατικό κοινό τους και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.