Τα αφιερώματα σε δυο πρωτοπόρους Έλληνες ζωγράφους του πρώτου μισού του 20ου αιώνα ξεχωρίζουν στην εβδομάδα ανάμεσα σε μια σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις που επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Από σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου μπορείτε να επισκεφθείτε στην Εθνική Πινακοθήκη την έκθεση Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση, που αφιερώνεται στο έργο ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης .
Όπως έγραψε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα σε ένα από τα τελευταία της κείμενα λίγο πριν τον πρόσφατο ξαφνικό θάνατο της «τον Κωνσταντίνο Παρθένη είχαμε επιλέξει ομόφωνα οι συνεργάτες μου και εγώ να τιμήσουμε, αφιερώνοντάς του την πρώτη αναδρομική έκθεση στη νέα Εθνική Πινακοθήκη, μετά τη μνημειακή έκθεση του πορτρέτου από τις συλλογές του Λούβρου. Ο Παρθένης κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο ομαδικό ασυνείδητο του μέσου Έλληνα. Είναι ταυτισμένος με μια οραματική Ελλάδα, που αγκαλιάζει έναν εξαϋλωμένο χώρο, ενοικημένο από τον μύθο και την ιστορία του». Μια ιδιαίτερη οπτική γωνία της έκθεσης μας δίνει ο Γιώργος Μυλωνάς στη στήλη του «Σημειωματάριο», εδώ στο theartnewspaper.gr αύριο, Πέμπτη.

Κωνσταντίνος Παρθένης «Μάχη του Ηρακλή με τις Αμαζόνες», 1921-1927
Λάδι σε καμβά, Δωρεά Σοφίας Παρθένη. Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Ο Σπύρος Παπαλουκάς (1892- 1957) συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικών δημιουργών των αρχών του 20ού αιώνα, που συνέβαλαν στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ζωγραφικής. Το έργο του χαρακτηρίζεται από έναν διαρκή προβληματισμό και την αμφίδρομη σχέση κατανόησης του μοντέρνου, μέσα από τα δεδομένα της δικής μας παράδοσης και αντίστοιχα τη χρήση στοιχείων της παράδοσης κατά την ερμηνεία της μοντέρνας τέχνης. Η έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς, Ερευνητής του Αινίγματος της Ζωγραφικής, Γνωστά και Άγνωστα Έργα» στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη ανιχνεύει ακριβώς αυτούς τους προβληματισμούς, τονίζοντας την προσφορά του καλλιτέχνη στη νεοελληνική ζωγραφική. Εγκαίνια στις 12 Ιουλίου και διάρκεια έως 16 Οκτωβρίου.
«I Sing to You» ονομάζεται η έκθεση του Αμερικανού Sam Messer στην Allouche Benias και αποτελείται από μια σειρά έργων με λάδι, ακρυλικό ή σπρέι που έχει ως θέμα τη γραφομηχανή, μια «εμμονή» η οποία ξεκίνησε σε μια συνεργασία του καλλιτέχνη με τον συγγραφέα Paul Auster και εξελίχθηκε καθώς ο Messer άρχισε να χρησιμοποιεί τη συσκευή για να εξερευνήσει πώς αλλάζει η γλώσσα. Εγκαίνια στις 7 Ιουλίου.
ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Στις Σπέτσες, τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν μέσα από προσωπικές αναγνώσεις των δημιουργών τους (Agata Ingarden, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Chloé Royer) τρεις ιστορίες βασισμένες σε τοπικές αφηγήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ερμηνευτικά εργαλεία για να εκφράσουν μη ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις σχετιζόμενες με φεμινιστικές θεωρίες. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο έργο του Ιάννη Ξενάκη που υπήρξε οικότροφος στο ίδρυμα το οποίο στεγάζει την έκθεση, στον Σπετσιώτη Δημήτρη Κατσώρη, ταριχευτή, που κυνηγούσε στο γειτονικό δάσος και σε τοπικές αφηγήσεις σχετικές με τον μύθο της Μέδουσας. Η έκθεση «History of Absence» σε επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη, κάνει εγκαίνια στο Αναργύρειο & Κοργιαλένιο (πρώην οικοτροφείο αρρένων) στις 9 Ιουλίου.
Στο ίδιο νησί του Αργοσαρωνικού, στο Baraka Art Space,(στο παλιό λιμάνι των Σπετσών) «βρίσκουμε την αφήγησή της Gilda Frumkin συμπυκνωμένη, πάντα έτοιμη να μιλήσει, μερικές φορές αντιστέκεται δυνατά σαν πλεγμένη μάζα» όπως γράφει η επιμελήτρια Γεωργία Τρούλη. «Γνωρίζει το πέρασμα των ανθρώπων, υπονοεί τη μελλοντική τους πορεία, τα ίχνη που αφήνει πίσω μια στιγμή στο χρόνο. Στη συνέχεια, φτάνει ως φωτογράφος έτοιμος να συλλέξει και να απομονώσει υπολείμματα και έγγραφα». Η έκθεση ζωγραφικής «Ανθρώπινο πέρασμα» κάνει εγκαίνια στις 8 Ιουλίου.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αναγνωστική περφόρμανς αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου, από την Jumana Emil Abboud με αφορμή την έκθεση της «The Water From Υour Eye» που θα τρέχει στο Tavros έως τις 16 Ιουλίου. Η εικαστικός θα κάνει (στα αγγλικά) αναγνώσεις λαϊκών αφηγήσεων και ποιημάτων που εμπνέονται από τις πηγές νερού και επιχειρεί να συσχετίσει την παράδοση με την σύγχρονη πραγματικότητα. Η περφόρμανς θα γίνει στις 8 το βράδυ την πλατεία μπροστά από τον χώρο του Tavros (Αναξαγόρα 33).

Laurie Anderson
Δύο ημέρες πριν την εμφάνιση της στο Ηρώδειο, η Laurie Anderson θα βρίσκεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για μια συζήτηση με τον Paul Holdengräber, Εκτελεστικό Διευθυντή του Onassis Los Angeles, Την Παρασκευή 8 Ιουλίου το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την ιέρεια της ηλεκτρονικής μουσικής πρωτοπορίας και να εμβαθύνει σε σκόρπιες σκέψεις της που βγάζουν νόημα, όλες μαζί, και η καθεμία ξεχωριστά: οι φόβοι που μας ενθαρρύνουν, το τέλος της ζωής στη Γη, οι σύγχρονες δεισιδαιμονίες, οι μύθοι και οι θρύλοι, τα πάθη, τα δάκρυα, τα πουλιά, η δημοκρατία, ο αυτοσχεδιασμός, η Θιβετιανή Βίβλος των Νεκρών, η Γιόκο Όνο και ο Αριστοφάνης, η ύπνωση, το να βρίσκεσαι στο σκοτάδι, ή να προσποιείσαι ότι κοιμάσαι, η σκλαβιά, τα διαφορετικά είδη σιωπής, η απώλεια.. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και την ελληνική νοηματική γλώσσα. Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης.
ΘΕΑΤΡΟ
Είναι αναμφίβολα από τα έργα που δεν τα χορταίν ει όσες φορές κι αν τα δεις. Τώρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Μπόστ για πρώτη φορά ένα έργο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Καλαβριανού. Γραμμένο το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, το έργο είναι μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας ψαράς, ο Ιάσονας, μια καλόγρια και ένας διαφορετικός Χορός, συναντιούνται αναπάντεχα για να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, «να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς». Στις 8 και 9 Ιουλίου.