«Όαση Ατιμωρησίας» στην Πειραιώς 260

Τα highlights της εβδομάδας

Η πολιτιστική κίνηση της εβδομάδας όπως την επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στο Closing Soon η Εύα Ανερράψη παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Χάθηκα Σε Αδάμαστες Μορφές Εμπειριών Κρυφών, Σε Απέραντα Μέρη Που Εξαλείφονται». Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα αρχείο σκέψεων και τοπίων της καθημερινής ζωής. Με τρόπο αποσπασματικό παρακολουθούμε την περιπλάνηση της καλλιτέχνιδας σε μία πόλη γεμάτη αντιφάσεις και αφορμές για ενδοσκόπηση. Για την παρουσίαση των αφηγήσεων, η Ανερράψη χρησιμοποιεί φύλλα χαρτιών Α4 στα οποία άλλοτε συνυπάρχουν και άλλοτε όχι, κείμενα γραφομηχανής, χειρόγραφες σημειώσεις και εκτυπωμένες φωτογραφίες 10×15 εκατοστά. Παρουσιάζεται επίσης το βίντεο» Ήταν Ημέρα Και Σκεφτόμουν Τη Νύχτα», στο οποίο επιχειρείται η μετάφραση των ίδιων ποιητικών σημειώσεων σε μία ψηφιακή γλώσσα και η διερεύνηση των ορίων, των ποιοτήτων και των υφών που το μέσο επιβάλλει στην ανθρώπινη επικοινωνία. Εγκαίνια στις 23 Ιουνίου.

Η CROMA προτείνει μια έκθεση με τίτλο «Fire Regime» η οποία επικαλείται τις δυνάμεις μιας αρχικής πυρκαγιάς που συνεχώς (εκ νέου) αναδύεται σε διασκορπισμένες λάμψεις: βιολογικές εξεγέρσεις, τοξικές αναθυμιάσεις, οργανικές αλλοιώσεις, τεχνολογικά υπερτρόπαια, επιστροφές και ανακυκλώσεις παλαιών μύθων που παρασιτίζονται από νέες ιδεολογίες… Η εγκατάσταση στο Space52 γίνεται ένα υποθετικό σενάριο για την εξέταση ενός συστήματος που απαιτεί αρκετούς ήλιους – ένα μέρος για να διαλύσει τον καπνό, ένα καταφύγιο έξω από το χρόνο, ορίζοντα που βλέπει πιο μακριά από αυτό που η εξαφάνιση επιμένει να δείξει: Ένα όραμα κόσμων που καίει. Συμμετέχουν 13 καλλιτέχνες και τα εγκαίνια είναι στις 23 Ιουνίου.

«Underthesun»q Margarita Myrogianni, 7-08, 2015, courtesy Eleftheria Tseliou Gallery

ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η ομαδική έκθεση «underthesun» αντλεί από το μοναδικό τοπίο της Τήνου, και δημιουργεί μια in-situ εγκατάσταση στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου Under the Sun Cyladic Village. Ακολουθώντας την αισθητική και την εναρμόνιση με τον επιβλητικό, ερημικό τόπο, τα έργα της έκθεσης αναδεικνύονται στο φυσικό περιβάλλον του νησιού και συνομιλούν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το φως, ο αέρας, η θάλασσα και το χώμα. Το ξενοδοχείο υπόσκαφο σε ένα λόφο στα Υστέρνια, κρύβεται μέσα στη γη χωρίς να διαταράσσει τον ορίζοντα και την ηρεμία του τοπίου. Δώδεκα καλλιτέχνες εμπνέονται από τα χρυσαφένια χρώματα και τις χωματώδεις υφές, τους δυνατούς αέρηδες και την αλμύρα της θάλασσας, και δημιουργούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο κυκλαδίτικο νησί. Εγκαίνια σήμερα 22 Ιουνίου.

Η Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) και η Fidelity Art Collection εγκαινιάζουν τη νέα τους ομαδική έκθεση «Keeping Time» στους Δελφούς, με έργα από τις συλλογές τους. Οι επιμελήτριες Patricia Dellorfano, Lexi Lee Sullivan (Fidelity Art Collection) και Κίκα Κυριακάκου (PCAI) σημειώνουν: «Η έκθεση Keeping Time, με έργα των Carly Glovinski, Lynne Harlow και Charly Nijensohn, λειτουργεί ως ένας προβληματισμός γύρω από τον χρόνο και την υλικότητα, ενσωματώνοντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και των δύο συλλογών». Η έκθεση φιλοξενείται στο παβιγιόν των Δελφών, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο ιστορικό μνημείο που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης κατά τη δεκαετία του 1960. Εγκαίνια στις 23 Ιουνίου.

Η τέταρτη έκδοση του Phenomenon, του προγράμματος σύγχρονης τέχνης που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Ανάφη ξεκινάει στις 27 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις  11 Ιουλίου. Το Phenomenon 4 περιλαμβάνει ένα δημόσιο πρόγραμμα και μια έκθεση που ανοίγει στις 2 Ιουλίου. Την πρώτη ημέρα θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Αντίνταλο» του Γιώργου Μπακάλη και του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Ανάφης στην κεντρική πλατεία της Χώρας. Θα επανέλθουμε με την έκθεση την επόμενη Τετάρτη.

Η ένατη καλοκαιρινή έκθεση της K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, με τίτλο «Summer Bouquet» (σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή) είναι μια γιορτή της σύγχρονης queer κουλτούρας που διερευνά τη σχέση της ποίησης με τη φωτογραφία. Τα έργα των έξι καλλιτεχνών (που έχουν αφετηρία το ποίημα «Ένα Δώρο» του Andrew McMillan), εξετάζουν ζητήματα ταυτότητας, μνήμης και επιθυμίας με τρόπους οικείους, αλλά και συχνά απροσδόκητους, τονίζοντας ταυτόχρονα την σημασία της κοινωνική ενδυνάμωσης, της επικοινωνίας και της αποδοχής. Κάθε δημιουργός προσεγγίζει με τη δική του, προσωπική ματιά τη λαχτάρα για αγάπη και πάθος, καταδεικνύοντας ότι το αίσθημα του ανήκειν και η κατανόηση είναι καθολικές και διαχρονικές ανάγκες για την ανθρώπινη φύση. Συμμετέχουν οι: Alfred Agostinelli, beraber co., Alexandre Furcolin, Ian Lewandowski, Robin Plus και Studio Prokopiou. Εγκαίνια στις 25 Ιουνίου.

Κωνσταντίνος Πάτσιος «The Divine Comedy», 2022

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η The Blender Gallery σε συνεργασία με τη Varvara Roza Galleries παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου «Deep in the Forest we Meet» στη Gallery 8 στο Λονδίνο. Μέσα από μια επιλογή εικαστικών έργων με κολάζ και ζωγραφική σε καμβά, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος αποδεικνύει πως εξελίσσει συνεχώς την εκφραστική του δεινότητα χρησιμοποιώντας πλήθος εικονογραφικών στυλ και αναφορών από την ιστορία της τέχνης, το κόμικ αλλά και το σύγχρονο καταναλωτικό σύμπαν. Με αιχμηρές αφηγηματικές συνθέσεις που παραπέμπουν σε μοντέρνα παλίμψηστα, αποδίδει δυναμικά τη σύγχρονη καταιγιστική πληροφορία της εικόνας. Τα έργα του προέρχονται από τρεις διαφορετικές περιόδους: τον πειραματισμό σε μαύρο, όπου οι σκληρές αντιθέσεις απαλύνονται μέσα από την οικειότητα των αφηγηματικών του συνθέσεων, συχνά συνοδευόμενες από πολιτικούς υπαινιγμούς· την μεταστροφή προς το χρώμα και τις ζωηρές αντιθέσεις όπου χρώμα και κολάζ ισορροπούν αναδεικνύοντας τους πολλαπλούς πρωταγωνιστές τους· τέλος, την πιο εσκεμμένα φλύαρη περίοδο των κόμικ που διερευνούν τη σχέση τους – ή τον ανταγωνισμό τους – με τη ζωγραφική. Όλα τα πρωτότυπα έργα θα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα NFTs. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 23 Ιουνίου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου.

 

ΘΕΑΤΡΟ

Ο θίασος La Re-Sentida, που ενθουσίασε πέρυσι το κοινό της Πειραιώς 260 με την εκρηκτική ενέργεια των έφηβων κοριτσιών από τη Χιλή, συγχωνεύει για άλλη μια φορά εξεγερσιακά και στοχαστικά στοιχεία, προσεγγίζοντας τη θεατρική δημιουργία ως εργαστήρι κριτικής, περισυλλογής και κοινωνικού οραματισμού. Στην «Όαση Ατιμωρησίας» , ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα La Re-Sentida αντλούν έμπνευση από την εμπειρία της κοινωνικής εξέγερσης τον Οκτώβριο του 2019 στη Χιλή και «στήνουν» ένα έργο πάνω στη διαλεκτική της βίας που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας τους και απευθύνεται σε κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου. Στις 22 και 23 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Λογοτεχνικό Έτος Ιάκωβος Καμπανέλλης έχει ανακηρυχθεί το 2022 και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θέλοντας να φωτίσει το σημαντικό κινηματογραφικό έργο του, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό. Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης από τις 23 έως τις 28 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία  «Το κανόνι και το αηδόνι» (1968) που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη, καθώς και οι εξής ταινίες στις οποίες είτε υπογράφει το σενάριο, είτε την επιμέλεια σεναρίου, είτε βασίστηκαν σε δικό του θεατρικό έργο: «Στέλλα» (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη , «Η αρπαγή της Περσεφόνης» (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Οι άσσοι του γηπέδου / Κυριακάτικοι ήρωες»  (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη, «Το Αμαξάκι» (1957) του Ντίνου Δημόπουλου, «Η λίμνη των πόθων» (1958) του Γιώργου Ζερβού,  «Το ποτάμι» (1959) του Νίκου Κούνδουρου, «Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο) και «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη. Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ της Ηρώς Σγουράκη «Το Μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης (2005).

 

 

TAGS