«Statecraft-Διαμορφώνοντας το κράτος» στο ΕΜΣΤ: Bani Abidi, “The Reassuring Hand Gestures of Big Men, Small Men, All Men”, 2021 (λεπτομέρεια)

Τα highlights της εβδομάδας

Εβδομάδα με πολύ σημαντικά εγκαίνια καθώς το ΕΜΣΤ σηκώνει αυλαία σε πέντε εκθέσεις, ο Jeff Koons ξεκινάει στην Ύδρα ενώ σε θέση αναμονής είμαστε για την  έκθεση αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Παρθένη καθώς αναβλήθηκε η ενημέρωση από την Εθνική Πινακοθήκη λόγω του αιφνίδιου θανάτου της διευθύντριας της, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου ξεκινά το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο ΕΜΣΤ με ένα κύκλο 5 εκθέσεων. Στην ομαδική έκθεση «Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος» συμμετέχουν 39 καλλιτέχνες, ενώ τα έργα της έκθεσης, της μεγαλύτερης που έχει οργανώσει το ΕΜΣΤ στη μόνιμη έδρα του, απλώνονται σε δύο ορόφους. Παρουσιάζονται δύο ακόμη εκθέσεις: «Στον ίδιο χώρο» της Ειρήνης Βουρλούμη στον τρίτο όροφο και η «Jaune, geel, gelb, yellow» του Αντώνη Πίττα, μια παρέμβαση στη μόνιμη συλλογή που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Στον τρίτο όροφο, η Jennifer Nelson μάς καλεί να κοιτάξουμε εκ νέου συσκευασίες και τα υλικά απόβλητα της οικογένειάς της ως γλυπτικές μορφές, ενώ στο αμφιθέατρο του ημιορόφου παρουσιάζονται έργα του Lawrence Abu Hamdan. Την Πέμπτη κατ’ εξαίρεση, το ΕΜΣΤ δεν θα ανοίξει κανονικά στις 11:00 π.μ. αλλά στις 19:00 μ.μ και θα παραμείνει ανοιχτό έως αργά με μουσική και ποτά στην ταράτσα.

«Apollo» ονομάζεται η έκθεση του Jeff Koons που μετά από αρκετές αναβολές θα ξεκινήσει επιτέλους στις 21 Ιουνίου στην Ύδρα, στον χώρο του ΔΕΣΤΕ στα παλιά σφαγεία του νησιού. Για την ώρα ο τίτλος είναι το ένα από τα δύο στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί. Το άλλο είναι η ημερομηνία λήξης της έκθεσης που είναι η 31 Οκτωβρίου.

«Τα έργα της Katharina Fritsch συγκεντρώνουν εικόνες, οι οποίες εμπνέονται από συναισθήματα, αναμνήσεις, ιστορίες και εμπειρίες, ενώ επικρατούν ορισμένα θέματα και τυπολογίες που μιλούν σε πολλούς ή στους περισσότερους από εμάς: Από ανθρώπινα αρχέτυπα και ζώα μέχρι σύμβολα ζωής και θανάτου». Απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε στο The Art Newspaper Greece η επιμελήτρια Jessica Morgan για την έκθεση της Γερμανίδας εικαστικού που κάνει εγκαίνια στις 18 Ιουνίου στον χώρο της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου (Κηφισίας 80, Μαρούσι). Διαβάστε όλη τη συνέντευξη της Morgan (η οποία θα είναι παρούσα στα εγκαίνια και θα κάνει μια δημόσια συζήτηση με την διευθύντρια της Συλλογής Οικονόμου, Skarlet Smetana) εδώ.

Sonic Stories: School for sonic memory_A…rything turns to water.

Ένας ηχητικός κήπος, ηχητικά έργα τέχνης, live performances, φανταστικά ηχοτοπία συνθέτουν από σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου μέχρι και τις 26 του μήνα, έναν κόσμο ηχητικών εκπλήξων στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης και τον κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας καλεί να διερευνήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τον ήχο με το «Sonic Stories», ένα project που συγκεντρώνει τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στον ήχο ως τρόπο ανανέωσης της ευαισθησίας μας απέναντι στον κόσμο.

πτυχιακές εξετάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Oι τελειόφοιτοι του Εικαστικού Τμήματος της ΑΣΚΤ θα παρουσιάσουν τις διπλωματικές τους εργασίες σε 3 διαδοχικές εβδομάδες στον  εκθεσιακό χώρο της σχολής στην Πειραιώς 256 αρχίζοντας από σήμερα 15 Ιουνίου σε μια έκθεση που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Ακολούθως η δεύτερη ομάδα θα εκθέσει από 22 έως 25 Ιουνίου και η τρίτη από 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου.

Επτά χρόνια μετά την ίδρυση τους, τα Δυο Χωριά μεταφέρονται κάτω από την Ακρόπολη (Λεμπέση 5-7) με το  project space της γκαλερί στη Νέα Φιλοθέη, να παραμένει ενεργό ως δεύτερος εκθεσιακός χώρος και γραφεία της γκαλερί. Αν και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το Φθινόπωρο, ο νέος χώρος ανοίγει τις πόρτες του στις 18 Ιουνίου με την  ομαδική έκθεση «After Hope». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρίστος Ακορδαλίτης, Pablo Benzo, Javier Calleja, Mira Dancy, Maja Djordjevic, Hulda Guzmán, Ηλίας Καφούρος, Katelyn Ledford, Rhys Lee, Ηλιοδώρα Μαργέλλου και Τατιάνα Ζάγαρη (Pottato). Παραλληλίζοντας τη σύγχρονη εποχή με την αβέβαιη περίοδο των δεκαετιών του 1930 και του 1940, η ομαδική αυτή έκθεση εστιάζει στις συνθήκες που συνδιαμορφώνουν το σήμερα, από τη μοναξιά και την πανδημία ως την περιβαλλοντική ρύπανση και τον καπιταλισμό.

Αν δεν σας βγάλει πάντως άμεσα ο δρόμος στην Ύδρα σημειώστε πως Jeff Koons μπορείτε να δείτε και στο Κολωνάκι. Η γκαλερί Σκουφά σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και τον οίκο Bernardaud παρουσιάζει στον ισόγειο χώρο της μια σειρά αριθμημένων αντιτύπων των διάσημων balloon dogs και άλλων balloon animals, καθώς και πορσελάνινων πιάτων και φλυτζανιών τσαγιού με διακοσμήσεις από πολύ γνωστά έργα του καλλιτέχνη. Η έκθεση ονομάζεται Jeff Koons X Skoufa Gallery και ξεκινάει στις 16 Ιουνίου.

“Dance Mavabre”

ΧΟΡΟΣ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, τρεις κωμικοτραγικοί χαρακτήρες, απόκληροι της κοινωνίας, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μια παράξενη φιγούρα αιωρείται, ωστόσο, πάνω από αυτή την ευάλωτη κοινότητα χαρακτήρων: πρόκειται για τη μορφή του Θανάτου, τον οποίον υποδύεται ο ίδιος ο Τσίμμερμαν, παρεμβαίνοντας στη σκηνική δράση ως σκανδαλιάρης μαριονετίστας που κινεί τα νήματα των σωμάτων τους. Μετά την απολαυστική περσινή παράστασή του «Ένα Δύο Τρία», που ενθουσίασε το κοινό της Πειραιώς 260, ο Μάρτιν Τσίμμερμαν επανέρχεται στον ίδιο χώρο με τους ερμηνευτές του στο εξίσου ξεκαρδιστικό «Danse Macabre», τη νέα του παράσταση, που αψηφά, για μια ακόμα φορά, τις ταξινομήσεις. Στις 21 και 22 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το Evia Film Project είναι η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα καλοκαιρινό ραντεβού με το κοινό που περιλαμβάνει προβολές, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, πράσινες δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, καθώς και μία μεγάλη συναυλία, , σε μία πενθήμερη γιορτή του σινεμά στη Βόρεια Εύβοια. Οι εκδηλώσεις του Evia Film Project θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα.

 

FESTIVAL

Δεύτερη μέρα για το Release 2022 σήμερα 15 Ιουνίου, μετά τα απρόοπτα της περασμένης εβδομάδας και τα μικρόφωνα του Πίτερ Μέρφι. Στην Πλατεία Νερού το  ραντεβού είναι με τον Nick Cave (που όσες φορές κι αν τον δεις live –να θυμίσουμε ότι ήταν αρχές της δεκαετίας του ‘80 η πρώτη φορά που έπαιξε στην Ελλάδα – δεν είναι αρκετές). Θα προηγηθούν οι Σκωτσέζοι ποστ-ρόκερς Mogwai και οι D.C. Fontaines με νέο υπέροχο άλμπουμ.

 

TAGS