Athens Photo Festival: Έργο της Tina Hage

Τα highlights της εβδομάδας

Η κίνηση της εβδομάδας σε σημαντικά εικαστικά  γεγονότα, εκδηλώσεις και φεστιβάλ επιλεγμένα από την συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η έκθεση «Works on Paper and a Sculpture» του Albert Oehlen περιλαμβάνει πρόσφατα σχέδια και κολάζ και ένα νέο γλυπτό του Γερμανού καλλιτέχνη. Ενώ η γλυπτική είναι μια πιο πρόσφατη περιοχή ενδιαφέροντος για τον Oehlen, παραμένει αφοσιωμένος στη δοκιμή των ορίων της ζωγραφικής, της πρακτικής που έχει εξερευνήσει για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Στη δουλειά του σε χαρτί, συνεχίζει να αντιπαραθέτει και να συνδυάζει αφηρημένα, παραστατικά και κολλάζ στοιχεία, αναθεωρώντας και ανατρέποντας τις ιστορίες και τις συμβάσεις του μοντερνισμού με ένα απροσδόκητο νεύμα στην κλασική τέχνη. To γλυπτό της έκθεσης είναι αναφορά στο κρυπτικό μοτίβο του Οmega Man, μια άφυλη ανθρωποειδή μορφή που προήλθε από τη μετάλλαξη του  χαρακτήρα του Dr. Robert Neville στην ομώνυμη δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1971. Εγκαίνια στην Gagosian Athens στις 9 Ιουνίου.

Η έκθεση «The Seed» του Πάνου Τσαγκάρη  αποτελείται από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, τα οποία δημιουργήθηκαν από την άνοιξη του 2020 και έπειτα. Ο τίτλος της έκθεσης, The Seed (O σπόρος) αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά του για την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Ο σπόρος είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο του κυκλικού χρόνου, της γονιμότητας, της ανάπτυξης, της γέννησης και της αναγέννησης που προέρχεται από την ιερή γεωμετρία και το Δέντρο της Ζωής. Ο σπόρος είναι η αρχή της ζωής και αυτής της έκθεσης. Εγκαίνια στις 9 Ιουνίου στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Έργο της Jumana Emil Abboud

Η καλλιτεχνική πρακτική της Jumana Emil Abboud περιλαμβάνει την έρευνα παραμυθιών, μύθων και νανουρισμάτων που διαφυλάσσονται διαχρονικά από γενιές γυναικών ως μια μορφή ενθύμησης των υδάτινων πηγών που έρρεαν άλλοτε στα πλέον κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Στη σειρά σχεδίων που εκτίθενται στο TAVROS με τίτλο «The water from your eye» η Jumana Emil Abboud χρησιμοποιεί την συμβολική υλικότητα της γης από την οποία εμπνέονται τα σχέδια και οι ιστορίες της ζωγραφίζοντας με χειροποίητες μπογιές από ρόδια, σουμάκ και αβοκάντο. Με τον ίδιο τρόπο που το νερό διαπερνά το κέλυφος ενός ροδιού και μετατρέπεται σε καθαρή χρωστική ουσία, η Jumana εισέρχεται στην πηγή των

Η έκθεση «Unlikely Outcomes.The Exhibition» του Νικόλα Βεντουράκη στη MISC είναι μια ευκαιρία για τον φωτογράφο να επανεξετάσει ορισμένες από τις σημαντικότερες θεματικές και προσεγγίσεις που τον απασχολούν. Περιπλανώμενοι ανάμεσα σε οικείες και δημόσιες σκηνές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με υπαρξιακά ερωτήματα μέσα από μια ασυνήθιστη χρήση των ντοκιμαντερίστικων πτυχών του μέσου της φωτογραφίας με στόχο την αμφισβήτηση της χρηστικής της αξίας. Ο Βεντουράκης εναποθέτει στον παρατηρητή την ευθύνη να συναρμολογήσει τα θραύσματα μιας αφήγησης που τελικά μας οδηγεί στα πιο θεμελιώδη κατώφλια: του φωτός και του σκότους, της ζωής και του θανάτου. Το κάνει αυτό μέσα από εικόνες ικανές να μας βυθίσουν σε καταστάσεις οικείες σε εμάς, αλλά υπογραμμίζοντας την υπερβατικότητά τους με την προεκβολή και την αφαίρεση του σημαίνοντος μέσα από μια προσεκτική επιλογή συνειρμών, χρωμάτων και υφών. Εγκαίνια στις 8 Ιουνίου.

Tο Athens Photo Festival, συμπληρώνει φέτος τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας, και το φετινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις με τη συμμετοχή 102 καλλιτεχνών από 28 χώρες καθώς και ένα σύνολο δράσεων -εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δικτύωσης, παράλληλες εκδηλώσεις- θα συγκροτήσουν μια ευρεία πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και αλληλεπίδρασης με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα. η οποία θα αναπτυχθεί σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα, καταλαμβάνοντας όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138. Ανάμεσα στις εκθέσεις και αυτή του Εργαστήριο Φωτογραφίας της ΑΣΚΤ με έργα πουν έγιναν τα τελευταία 2-3 χρόνια, ιδίως στην καραντίνα. «Αυτό ζούσαν τα παιδιά, για αυτό μίλησαν. Αλλά οι καλές εικόνες αποκτούν το δικαίωμα να μιλούν και ευρύτερα, και συχνά έχουν περισσότερες από μια ερμηνείες» γράφει ο Πάνος Κοκκινιάς που την επιμελείται. Τα εγκαίνια που θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου έχουν ελεύθερη είσοδο.

 

EKTOΣ ΑΘΗΝΩΝ

Με δύο ταυτόχρονες εκθέσεις ξεκινάει την καλοκαιρινή σεζόν το Φουγάρο του Ναυπλίου. Κατ’ αρχάς, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του χώρου ο οποίος στεγάζεται σε πρώην εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας, προσκλήθηκε η Brigitte Hofherr, καλλιτέχνις ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, να δημιουργήσει μία σειρά έργων (με τίτλο «Endangered Portraits») αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Παράλληλα, ξεκινάει και η έκθεση «3» του Λευτέρη Ολύμπιου όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη με σειρά διακρίσεων, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και οι δύο εκθέσεις κάνουν εγκαίνια στις 11 Ιουνίου.

Φουγάρο: Έργο του Λευτέρη Ολύμπιου

Με τίτλο «Finding the ties between science and nature», ο Costas Picadas παρουσιάζει από τις 10 Ιουνίου την πρώτη του ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη, στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts. O Costas Picadas, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά και καλλιτεχνικά  στην Αμερική, έχει ειδικευθεί στην εικαστική φωτογραφία και στη video-art, εστιάζοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του στη γεφυροποίηση των σχέσεων επιστήμης και τέχνης, ιδιαιτέρως της επιστήμης που αφορά στον ανθρώπινο οργανισμό και τις ζωτικές του βιολογικές λειτουργίες. Συνδυάζοντας, σε «εγκαταστάσεις χώρου», την εικαστικά επεξεργασμένη -από τον ίδιο- φωτογραφία με το διαμορφωνόμενο κάθε φορά βίντεο του, ο Picadas δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εντυπωσιακά έργα, όπου ο θεατής έχει την αίσθηση παρακολουθώντας τα, βιώνει σε φαντασιακές μεγαλογραφίες, έναν μικρόκοσμο από κινούμενες εικόνες που όμως δεν είναι αποτυπώσεις εργαστηριακών ευρημάτων αλλά προσωπικές συνθέσεις του καλλιτέχνη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του Athens Pride 2022, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το Athens Pride, διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του/της sam albatros «ελαττωματικό αγόρι». Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσίας της/του συγγραφέα, sam albatros στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ την  Κυριακή 12 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα. Θα παρέμβουν ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Patricia Felisa Barbeito, μεταφράστρια & καθηγήτρια αμερικανικής λογοτεχνίας, Rhode Island School of Design, και η Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια & συγγραφέας. Το «ελαττωματικό αγόρι» (εκδόσεις Εστία) είναι το πρώτο ανοιχτά queer μυθιστόρημα που έγινε best-seller στην Ελλάδα. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, μετουσιωμένα, στο πλαίσιο της μυθοπλασίας και περιγράφει, άλλοτε με χιουμοριστικό κι άλλοτε με τραγικό τρόπο τις περιπέτειες ενός queer παιδιού που μεγαλώνει στην ομοφοβική ελληνική επαρχία.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μεγάλα ονόματα από διαφορετικά μουσικά μήκη κύματος θα παρελάσουν από την σκηνή της Τεχνόπολης στις 12 και 13 Ιουνίου όπου το Plissken Festival θα ξεδιπλωθεί σε 4 σκηνές και 44 δράσεις. Συμμετέχουν μεγάλα ονόματα όπως o Bonobo, o Caribou, οι Polo & Pan και ο Slowthai αλλά εμείς ποντάρουμε στον απολαυστικά εκκεντρικό Yves Tumor και στους ψυχεδελοθορυβώδεις Αυστραλούς Tropical Fuck Storm.

 

TAGS