Ο Ιούνιος μπαίνει δυνατά με πλούσια ατζέντα εικαστικών εκθέσεων, φεστιβάλ, προβολών, δράσεων και εκδηλώσεων. Η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece επέλεξε τα events που δεν πρέπει να προσπεράσετε.
Στις 6 Ιουνίου ξεκινάει η δεύτερη μεγάλη έκθεση στο Παλιό Καπνεργοστάσιο με τίτλο «Dream On» από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, σε επιμέλεια Δημήτρη Παλαιοκρασσά, η οποία αποτελείται από 17 εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από τη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου σε 4 μουσεία (ΕΜΣΤ, TATE, και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago) ενώ συμπληρώνεται από 20 σχέδια έργων. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 6 Ιουνίου ενώ η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 8 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο αλλά με προκράτηση στο neon.artsvp.co.
Μετά από 13 χρόνια γόνιμης καριέρας στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή, ο Στέλιος Φαϊτάκης παρουσιάζει στην Αθήνα μια επιλογή από έργα των τελευταίων ετών σε μια έκθεση με τίτλο «The Triumph of Logic». Από τη σειρά τεσσάρων μνημειωδών έργων με τίτλο «Futunately, Absurdity is Lost», που παρουσίασε στο Τορίνο το 2014 στο υποβλητικό Palazzo Cavour, σε επιμέλεια Maurizio Cattelan, μέχρι το «Mandala», τη νέα σειρά που παρουσίασε πέρυσι στο International Art. Η «επιστροφή» του στην Αθήνα σηματοδοτείται από μια νέα σειρά δέκα έργων μεγάλης κλίμακας και δώδεκα έργων σε χαρτί. Εγκαίνια στην Allouche Benias στις 2 Ιουνίου.

Έργο του Στέλιου Φαϊτάκη (Allouche Benias)
Στην έκθεση «Spirit Structures», ο Πέτρος Μώρης ξεδιπλώνει μια εγκατάσταση γλυπτών, χαρακτικών και βίντεο εντός και εκτός του χώρου του PTX της Πλατείας Θεάτρου. Τα έργα αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με την υλική και μεταφορική βύθιση κάτω από την επιφάνειες της γεωλογίας, των σωμάτων και των ψυχών. Συνθέτοντας υπολογιστικές και παραδοσιακές τεχνικές που εκτείνονται από αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης, αυτοσχέδιες εφαρμογές rapid prototyping, μέχρι χαρακτικές εκτυπώσεις βαθυτυπίας, ο Μώρης εξετάζει τις εσωτερικές ανατομίες που εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια και την επιδερμίδα – τομείς που αντηχούν μεθόδους εμψύχωσης και μετασχηματισμού, που γεννιούνται από τις μοιραίες αλληλεξαρτήσεις γήινων και κοσμικών φαινομένων. Εγκαίνια στις 2 Ιουνίου.
Την πρώτη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του Γιώργου Τουρκοβασίλη (1944-2021) παρουσιάζουν από κοινού οι χώροι τέχνης Akwa Ibom, Radio Athènes και Μελάς Μαρτίνος. Η τριμελής αυτή παρουσίαση με αντίστοιχους τίτλους «Spent», «Τhe Night, Sleep» και «Strange Switch» συγκεντρώνει περισσότερες από 250 φωτογραφίες, μία πλειοψηφία εκ των οποίων εκτίθεται για πρώτη φορά. Γνωστός στο ευρύτερο κοινό ως συγγραφέας και εικονογράφος των Ροκ Ημερολογίων (Οδυσσέας, 1984), της αρχετυπικής “βίβλου” του εγχώριου μουσικού underground των 70s-80s της Ελλάδας, ο Τουρκοβασίλης ήταν επίσης προσωπικός φωτογράφος και πολυετής βοηθός του Γιάννη Τσαρούχη. Η έκθεση ξεκινάει σήμερα 1 Ιουνίου.
Την αφηγηματική έκθεση – εγκατάσταση με τίτλο «Ελευσίνα & Επανάσταση» εγκαινιάζει η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Parking του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας. Η ιστορικού περιεχοµένου έκθεση, σε επιμέλεια της Ερατούς Κουτσουδάκη και επιστημονική επιμέλεια του Στέφανου Καβαλλιεράκη, με την πολύτιμη συμβολή τοπικών ιστοριοδιφών και συλλεκτών, αναπτύσσεται σε δύο μέρη που συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται: την in situ εικαστική εγκατάσταση «Θραύσματα» (που επιχειρεί να συνθέσει το ίχνος της παράστασης «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού, που παρουσιάστηκε στον ίδιο ακριβώς τόπο πέρυσι) και την αφηγηματική ιστορική εγκατάσταση «Πολεμική Σκηνή» που προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τη σχέση της Ελευσίνας με την Επανάσταση του 1821. Εγκαίνια στις 3 Ιουνίου.
ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η εντυπωσιακή δουλειά του Βαγγέλη Κύρη και του Anatoli Georgiev ξεκίνησε την εκθεσιακή της πορεία με αφορμή την 200η επέτειο από την ελληνική επανάσταση έχοντας ως αφετηρία τη λαογραφική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τις υπέροχες όσο και πολύτιμες φορεσιές της. Με αυτές τις φορεσιές που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα ή είναι χαρακτηριστικές τοπικές ενδυμασίες από κάθε γωνιά της χώρας, ντύθηκαν μια σειρά από μοντέλα για να φωτογραφηθούν ατμοσφαιρικά από τον Βαγγέλη Κύρη, στη συνέχεια να τυπωθούν σε καμβά και ακολούθως να επέμβει ο Anatoli Georgiev και να κεντήσει με χρυσή ή κόκκινη κλωστή πάνω στα ρούχα χαρίζοντας τους μια νέα ζωή. Η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής / Raiment of the Soul» κάνει εγκαίνια στις 6 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρου σε μια διοργάνωση από το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος/Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Εικαστική Ομαδική έκθεση με τίτλο Απο-Θήκες Μνήμης / Memory Warehouses παρουσιάζει η γκαλερί σύγχρονης τέχνης BRAGGART στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα. Η τριήμερη διοργάνωση (2 έως 4 Ιουνίου) περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, ψηφιακής τέχνης, γλυπτά, video & γλυπτικές εγκαταστάσεις ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν δύο διαφορετικές performances και έργα videoart, που θα επιδιώξουν να εμπνεύσουν τους συναισθηματικούς δεσμούς των επισκεπτών σε οπτικό, ακουστικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η επιμέλεια είναι της Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου.
Στο αμφιθέατρο της κεντρικής βιβλιοθήκης της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων φιλοξενείται στις 2 και 3 Ιουνίου η διημερίδα νέων ερευνητών της ιστορίας της τέχνης με τίτλο Νέες Τάσεις και Προσεγγίσεις στην Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία: «Ευρωπαϊκή νεωτερικότητα: Σύγχρονα περιβάλλοντα και εμμένουσες παραδόσεις», «Έμφυλες “εκθέσεις” [exposures], νέα μέσα και δημόσια σφαίρα», «Ιστορία της Τέχνης στον χώρο: χορός, αρχιτεκτονική, διακοσμητικές τέχνες», «Αναζητώντας την ταυτότητα του έργου και του καλλιτέχνη» και «Μεταπολεμικές πολιτικές της τέχνης και των θεσμών της».
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Πρεμιέρα σήμερα 1 Ιουνίου και για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με δυο πρεμιέρες απόψε στην Πειραιώς 260 και μια αύριο στο Ηρώδειο. Ο Γιάννης Χουβαρδάς στην «Άλλη πλευρά της καταιγίδας» αντλεί υλικό από τον Σαίξπηρ και τον Όρσον Ουέλς, η χορευτική ομάδα του Edouard Hue εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το «All I Need» ενώ η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί τον «Ριγολέττο» του Βέρντι στην δεύτερη συνεργασία της με την Εθνική Λυρική σκηνή. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
ΣΙΝΕΜΑ
Το Τριανόν φιλοξενεί το Σάββατο 4 Ιουνίου μια βραδιά προβολών με τρεις εικαστικές ταινίες που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου FLIGHT, Mostra Internazionale del Cinema di Genova στη Γένοβα. Οι ταινίες είναι: «Πρόγονοι» της Ανθής Κουγιά, «Luxenia» της Δήμητρας Κονδυλάτου και «Αμυγδαλιά» της Χριστίνας Φοίβη. Μέσα από θραυσματικές αφηγήσεις που προκύπτουν από τις βιωματικές τους σχέσεις με τα θέματα που τις απασχολούν, εξερευνούν υβριδικές μορφές και μέσα. Μπαίνουν έτσι σε διάλογο με ένα σινεμά που αποζητά μια προσωπική γλώσσα και γραφή και δημιουργεί μέσα από αυτήν νέους κόσμους. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ της ερευνήτριας Άλκηστης Ευθυμίου, της εικαστικού-ερευνήτριας Θάλειας Ραυτοπούλου και των δημιουργών και η βραδιά θα κλείσει με DJ Set και πάρτι στο φουαγιέ.
Με 8 ενότητες, 6 διαγωνιστικές κατηγορίες και εν τέλει 8 βραβεία, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo στην 14η διοργάνωση του εξερευνά τον κινηματογράφο από κάθε οπτική γωνία για να ανακαλύψει στο παρόν τους κινηματογραφιστές του αύριο, και παρουσιάζει έργα από αναδυόμενα παγκόσμια ταλέντα παράλληλα με την ευχαρίστηση της ανακάλυψης, της αφήγησης και της καινοτομίας. Από την Παρασκευή 3 μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουνίου στη Cinemateque και την ταράτσα του Bios.