Έργο της Kaari Upson

Τα highlights της εβδομάδας

Η εικαστική και πολιτιστική κίνηση της εβδομάδας με επιλογές από την συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Σε µια σύντοµη αλλά παραγωγική σταδιοδροµία δεκαπέντε ετών, η Αμερικανίδα Kaari Upson (1970 – 2021) ανέπτυξε ένα περίτεχνο σύµπαν υφασµένο µε µνήµες, παραδοχές, γεγονότα και µυθοπλασία. Κάθε της γλυπτό, πίνακας, σχέδιο ή βίντεο διαπνέεται από έναν µυστικιστικό ανιµισµό και συγχωνεύει προσωπικά και συλλογικά τραύµατα, επιθυµίες, φόβους και φαντασιώσεις. Το Ίδρυµα ∆ΕΣΤΕ, αποτίοντας φόρο τιµής στην Upson παρουσιάζει την έκθεση «Never Enough», στον χώρο του στη Νέα Ιωνία και κάνει εγκαίνια σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου.

Στο πλαίσιο του δεύτερου επεισοδίου του Waste/d Pavilion από την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών, το State of Concept παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Oliver Ressler «Assets Must be Stranded» σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη. Ο  Ressler ανήκει σε μια κατηγορία εικαστικών που ασχολούνται με την πολιτική και την ιδεολογία κυρίως μέσω της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας. Το έργο του εμπνέεται στενά και συνδέεται με δράσεις διαφόρων ακτιβιστικών ομάδων και κοινωνικών κινημάτων, της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού. Για αυτή την έκθεση, παρουσιάζει έργα με τα οποία το ελληνικό κοινό μπορεί εύκολα να ταυτιστεί, καθότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα βιώνει μια σωρεία διαδηλώσεων και μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εξόρυξη και τη ρύπανση σε όλη τη επικράτεια. Εγκαίνια στις 27 Μαΐου.

Η έκθεση Achromia της Ιρανής (με έδρα το Παρίσι) σκηνογράφου σχεδιάστριας και αρχιτεκτόνισσας India Mahdavi είναι μια σύνδεση του έργου της με τη διαγραφή του χρώματος από την κλασική τέχνη και αρχιτεκτονική. Είναι μια ανάθεση από την  Carwan Gallery με στόχο να εφεύρει εκ νέου τα πιο εμβληματικά της αντικείμενα και να τα μετατρέπει σε ένα «σύγχρονο λάθος» της ιστορίας της τέχνης αφαιρώντας το χρώμα από αυτά. Εγκαίνια στις 28 Μαΐου στην πειραιώτική Gallery και παρουσίαση του νέου της λευκώματος στο Hyper Hypo της οδού Βορέου την Πέμπτη 26 Μαϊου από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα.

Η έκθεση «Burning Issues – Merimbula» της Δανάης Στράτου αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις που ορίζουν ένα εμβυθιστικό περιβάλλον, όπου η φωτιά, οι συμβολισμοί και οι καταστροφικές της συνέπειες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο: οι επισκέπτες θα εισδύουν σε έναν χώρο πνευματικής αφύπνισης, σε έναν χώρο κάθαρσης και εξαγνισμού, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Από 25 Μάϊου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

O “Θαλασσοπόρος” του Μπάστερ Κίτον στο 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου ξεκινάει στις 26 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με στόχο να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο -χθες και σήμερα. Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει 110 ταινίες, χωρισμένες σε θεματικές ενότητες και σημαντικά αφιερώματα ενώ επιλεγμένα προγράμματα θα παρουσιαστούν και ψηφιακά. Ακόμη θα γίνουν συζητήσεις, μάστερκλας και q&a’s μετά από επιλεγμένες προβολές με τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες που θα προλογίσουν τις ταινίες τους Η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ, ξεχώρισε για μας 8 προβολές που δεν πρέπει να χάσουμε. Δείτε τις εδώ.

Η φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας (ADAF) εξερευνά τη θεματική FutuRetro και μας καλεί (από 25 έως 29 Μαΐου στο κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome) να δούμε το σήμερα μέσα από τα μάτια του παρελθόντος, και το παρελθόν μέσα από τα μάτια του μέλλοντος. Παράλληλα με την κεντρική έκθεση στο εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome, η ομάδα του φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ειδικά για το ADAF Stage, τη σκηνή που θα στηθεί στην Πλατεία Κοτζιά για τέσσερις ημέρες για να φιλοξενήσει τις κατηγορίες ADAF Music και Performance. Διαβάστε την συνέντευξη που μας έδωσε πριν λίγο καιρό η Υπεύθυνη Προγράμματος του φεστιβάλ Έλλη-Άννα Περιστεράκη εδώ.

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Η ζωή στην «εποχή της αβεβαιότητας» φαίνεται πως επιβάλλει μία αίσθηση αέναης κίνησης και ρευστότητας. Ζητείται συνεχώς κανείς να επανεξετάζει, να επαναδιαπραγματεύεται, να επανατοποθετείται, να αναπροσαρμόζεται, να ανασυντάσσεται, να αναθεωρεί. Πέντε χορευτές αναζητούν τις εντάσεις αυτής της συνεχούς [μετα]κίνησης Στην παράσταση της χορογράφου Μαριάννας Καβαλλιεράτου «South seas or other stories / Νότιες θάλασσες ή άλλες ιστορίες», πέντε χορευτές αναζητούν τις εντάσεις αυτής της συνεχούς [μετα]κίνησης. Για τέσσερα βράδια (26 – 29 Μαϊου) στο Σύγχρονο Θέατρο.

TAGS