Brice Marden “Cisterna” (1971 – 1981), Λάδι σε ξύλο. Συλλογή του καλλιτέχνη. Φωτό: Ειρήνη Μίαρη © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα highlights της εβδομάδας

Η πολιτιστική κίνηση του επόμενου επταημέρου με επιλογές από την συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Όλα τα μουσεία της χώρας είναι ανοιχτά σήμερα Τετάρτη 18 Μάϊου με ελεύθερη είσοδο, διευρυμένο ωράριο και πολλές δραστηριότητες, ξεναγήσεις και εργαστήρια ειδικά για την ημέρα. Η φετινή διοργάνωση έχει τον τίτλο «Η δύναμη των μουσείων» και στην Ελλάδα τιμώμενο ίδρυμα είναι ο οργανισμός MOMus στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν ένα εξαήμερο. Εμείς επιλέξαμε κάποιες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σε μουσεία όλης της επικράτειας και μπορείτε να τις δείτε εδώ.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το έργο του Brice Marden αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον Μινιμαλισμό και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Τα τελευταία πενήντα χρόνια εμπνέεται από το ελληνικό τοπίο και από την ελληνική αρχαιότητα με μια σχέση όπου κομβικό ρόλο παίζει η Ύδρα και η καθαρότητα του τοπίου της. Η έκθεση «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα» παρουσιάζει το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη (ζωγραφικά έργα, σχέδια, σημειωματάρια) σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και είναι η πρώτη μουσειακή έκθεση του στην Ελλάδα. Εγκαίνια στο Μέγαρο Σταθάτου στις 20 Μάϊου.

Berta Fischer “Titum”, 2020, Acrylic glass, 122 x 142 x 51 cm, Courtesy of the artist

Τα διάφανα, φθορίζοντα και πολύχρωμα έργα της Berta Fischer θυμίζουν ένα τοπίο άγνωστο, φαινομενικά ονειρικό που απαρτίζεται από φυσικές μορφές. Τα σχήματα παραμορφώνονται στα γλυπτά της, στερεοποιούνται και ρευστοποιούνται, σταθεροποιούνται και διαλύονται. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του έργου της Fischer: η μεταμόρφωση, που προσδίδει στην γλυπτική της τον χαρακτήρα μίας χαρούμενης περιπλάνησης. H έκθεση της στην γκαλερί Bernier/Eliades κάνει εγκαίνια την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιλέγει και πάλι το Πεδίον του Άρεως για να μιλήσει για το σώμα όχι μόνο ως το locus της υποκειμενικότητας, αλλά και ως πεδίο ταυτοτικής, πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης, ως το κέντρο της απόλαυσης, του πόνου και, τελικά, της ύπαρξής μας. Η υπαίθρια ψηφιακή έκθεση “Plásmata” υπόσχεται να μας οδηγήσει σε μια ονειρική περιπλάνηση σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πάρκα της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως που παραμένει πολιτικό, συλλογικό και ανεξάντλητο. Από τις 23 Μάϊου.

Plasmata “Earth Devided” 2022, SpY © SpY Studio

Η έκθεση «Τρεις Τόποι» του Βασίλη Γεροδήμου στο Potential Project σηματοδοτεί την επιστροφή του καλλιτέχνη σε τόπους που ενεργοποιούν τη μνήμη και τις αισθήσεις του. Ο «τόπος» αφορά στα υλικά  – πέτρα, χαρτί, μάρμαρο – αλλά και γεωγραφικά σημεία (Ήπειρος, Τήνος, Αθήνα). Μέσα από την επαφή των υλικών, την ενοποίηση και τη συγχώνευση τους,  ο Γεροδήμος σμιλεύει μια βιωμένη υλικότητα, όπως όταν ενθέτει απολιθωμένα κοράλλια από τα Τζουμέρκα μέσα σε χιονόλευκο μάρμαρο από τη Θάσο. Εγκαίνια την Πέμπτη 19 Μάϊου.

Η ζωγραφική του Απόστολου Καρακατσάνη δημιουργεί χώρους και πτυχώσεις της τρίτης διάστασης που προκύπτουν μέσα από μία προσεκτικά μελετημένη ζωγραφική διαδικασία. Ένας παράδοξος συνδυασμός μηχανικής αίσθησης, εμμονικής επιδίωξης για τον έλεγχο στο σύνολο της διαδικασίας του ζωγραφίσματος, με ταυτόχρονη διάθεση για θεματοποίηση της έννοιας της τυχαιότητας. Η έκθεση Lay Out  στην ΔΛ Gallery του Πειραιά κάνει εγκαίνια στις 22 Μάϊου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Από τις 20 έως τις 29 Μαΐου το 4ο Athens Photo World πραγματοποιεί μια σειρά εκθέσεων και δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων. Κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων η Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος όπου θα γίνουν στις 29/5 και οι απονομές του  Διεθνούς Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis 2022 και του Athens Photo World Award 2022. Σημειώστε και δύο υπαίθριες εκθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, η «Φύση και Περιβάλλον» στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου (από 20/5) και «Πετώντας πάνω από τη χώρα» στην περίφραξη του Μεγάρου Μουσικής (επίσης από 20/5).

Έναν συγκερασμό εικαστικών, μουσικής και οίνου επιχειρεί η δραστήρια Gallery13 της Δράμας με την συμμετοχή της στο 7ο Φεστιβάλ «Δραμοινογνωσία» (η περιοχή είναι γνωστή για τα εξαιρετικά κρασιά της) και τη συναυλία του POLIS Ensemble, ενός σεξτέτου που θα κάνει ένα αφιέρωμα στο έργο μερικών από τους σπουδαιότερους μουσουργούς με ελληνική καταγωγή, από τον ύστερο Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας. Μια εκδήλωση (στις 22 Μαΐου στο θεατράκι Αγ. Βαρβάρας, Δράμα)  που συνδυάζεται με την έκθεση πορτρέτων 14 Ελλήνων λογίων συνθετών από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα (υδατογραφίες του Γιώργου Ταξίδη) που τρέχει από τις 19 Μάϊου στην γκαλερί.

 

TAGS