Έργο της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου / του Bunny

Τα highlights της εβδομάδας

Η εικαστική κίνηση, τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις της εβδομάδας όπως τα επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η δουλειά της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου / του Bunny μας καλεί σε εσωτερική διερεύνηση των ενοχών και των απολαύσεων μας, των παιδικών μας αναμνήσεων, των αμφιθυμιών και των επιθυμιών μας. Χρησιμοποιεί ως μέσα την καλλιτεχνική επιτελεστική πρακτική, τη γλυπτική και το βίντεο, με στόχο την ανάσυρση αφανών σημείων της ιστορίας, αναπλαισιώνοντας και αποδομώντας σχέσεις και γεγονότα, που θεωρούμε δεδομένα. Προτείνει μία αέναη μεταμόρφωση όντων, φανταστικών και μη, που επανασυστήνουν τις ελληνικές παραδόσεις με αστείρευτη τρυφερότητα. Η ατομική έκθεση, «Drifting like a Fairy» (από τις 13 Μαΐου στο The Raw του Ιδρύματος Θεοχαράκη)  προσκαλεί τον θεατή σε ονειρική περιπλάνηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός καταφυγίου αμοιβαίας φροντίδας και αποδοχής διαφορετικών προτύπων.

Ο Θοδωρής Ξένος φωτογραφίζει αστικά σπίτια, ή χώρους παρηκμασμένους και εγκαταλελειμμένους,  χωρίς λειτουργία, χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Συνομιλεί με τον χώρο άλλοτε σε μία αυστηρή δωρική φόρμα και άλλοτε σε μια υπερβάλλουσα « γοτθική» αρχιτεκτονική πάντα με τη χρήση χρώματος. Ο Τάκης Βερέμης αντίθετα έχει έντονη την ανθρώπινη παρουσία και τα στοιχεία της φύσης. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες, προσεγγίσεις σε ενεστώτα χρόνο με φυσικό φωτισμό. Τα παιχνίδια του φωτός πάνω στη θάλασσα ή στο βρεγμένο παρμπρίζ δημιουργούν ψευδαισθήσεις και δίνουν άλλο περιεχόμενο στην εικόνα. H κοινή τους έκθεση με τίτλο Καταφύγια στην a.antonopoulou.art ξεκινάει στις 11 Μαΐου

Για τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο, η έκθεση Hotel Splendid είναι ένα ψυχογράφημα. «Είναι το σπίτι μου τα τελευταία 20 χρόνια» λέει ο καλλιτέχνης. Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι κρυψώνες τόσο για τον ίδιο τον καλλιτέχνη όσο και για τους θεατές που είναι έτοιμοι να συλλάβουν την ιδιαιτερότητα αυτών των εικόνων. Όπως σημειώνει ο ίδιος «η φωτογραφία είναι μια αντανάκλαση του πραγματικού, ένα μοναδικό καθρέφτισμα μιας μοναδικής στιγμής φωτός που δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Είναι πιο κοντά στην ποίηση, όπου μέσα από μικρά φευγαλέα θραύσματα ξαναντικρίζουμε και ξαναδιαβάζουμε τον κόσμο πάλι από την αρχή, και αυτό είναι ένα είδος εσωτερικής κάθαρσης ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε». Εγκαίνια στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στις 12 Μαΐου.

Έργο της Μαργαρίτας Μυρογιάννη

Οι φωτογραφίες της Μαργαρίτας Μυρογιάννη «επιστρέφουν σε αυτή τη διαχρονική κατάσταση, την περιήγηση στο φυσικό τοπίο. Αποδίδουν την έννοια της παρατήρησης όπως τη βιώνει το ανθρώπινο σώμα στην εξελικτικά φυσική του συνθήκη. Εκεί, το τοπίο εναλλάσσεται με την κίνηση του σώματος και ο παρατηρητής διαλέγει να κοιτάξει ή να οδηγηθεί σε κοντινές λεπτομέρειες, στον μακρινό ορίζοντα, ή εκεί όπου εμφανίζεται η ανθρώπινη παρέμβαση με ημιτελείς κατασκευές, δομικά υλικά, και εργοτάξια». Η έκθεση Constructions έκανε εγκαίνια στην Eleftheria Tseliou Gallery στις 10 Μαΐου.

Το Mona είναι ένα καινούργιο boutique hotel στο κέντρο της Αθήνας (Κακουργοδικείου 6, Ψυρρή) και πριν τη λειτουργία του, τον Ιούνιο, αυτό το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου θα κάνει μια ανοιχτή παρουσίαση ή οποία περιλαμβάνει και μια ομαδική έκθεση (σε επιμέλεια Ευτυχίας Στεφανιδη) που επικεντρώνεται στη φωτογραφία αλλά και στο κολάζ, τη ζωγραφική και την κεραμική Η είσοδος στο Open Art House της Κυριακής γίνεται αυστηρά με RSVP μόνο στο hello@mona-athens.com.

Μέσα από το φωτογραφικό φακό της, η Μαριάννα Λούρμπα αποτυπώνει φόρμες και χρώματα από τις περιηγήσεις της στις Κυκλάδες. Μέσα από αυτή την πρώτη ύλη συνθέτει στατικές αρχιτεκτονικές φόρμες και δημιουργεί αρχέγονα γλυπτά, ασύμμετρους αιγαιοπελαγίτικους χρωματικούς όγκους, φόρμες που αποπνέουν έναν ιδιότυπο ερωτισμό. Η έκθεση «Στοιχεία αυτογνωσίας» στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ έκανε εγκαίνια στις 10 Μαϊου.

Την Πέμπτη 12 Μαΐου ανοίγει την πόρτα της στο Fougaro Athens 14 η εικαστική έκθεση «Μου λείπεις», με τη συμμετοχή 100 γνωστών καλλιτεχνών που αποτυπώνουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της «απουσίας» και διαθέτουν τα έργα τους υπέρ των σκοπών της Μέριμνας. Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει η Ίρις Κρητικού, διοργανώνεται από τους Φίλους της Μέριμνας. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιούν για τη στήριξη του δύσκολου και ιδιαίτερα ευαίσθητου έργου της Μέριμνας, η οποία φροντίζει τις ανάγκες των παιδιών και της οικογένειας στο πένθος, Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 15 Μαϊου και το Fougaro Αthens 14 βρίσκεται στην Κηφισιά, Ερµού 15.

 

ATHENS GALLERY WALK

36 εικαστικές στάσεις θα έχει το φετινό διήμερο Athens Gallery Walk που διοργανώνει τo Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και την Αrt Αthina. Κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν δυο συναρπαστικές βραδιές (στις 12 και 13 Μαΐου) εικαστικών περιπάτων, γνωριμίας με ένα ευρύ φάσμα σύγχρονης, ελληνικής αλλά και διεθνούς δημιουργίας και να δουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, video art, performance και εγκαταστάσεων. Οι αίθουσες τέχνης θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, για να υποδεχτούν το κοινό. Δείτε τις γκαλερί και τις αίθουσες τέχνης εδώ

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ένα περιπατητικό δημόσιο πρόγραμμα σε λόφους και πεδία της Αθήνας μας καλεί να αναρωτηθούμε από κοινού για τις εφήμερες κατοικήσεις του δημόσιου χώρου στη σημερινή συγκυρία, για τις δυνατότητες παρέμβασης, αντίστασης και χαράς. Να τοποθετηθούμε απέναντι στις νέες αστικές γεωγραφίες και ηγεμονίες που δημιουργούνται, αλλά και να αναλογιστούμε τη σχέση της τέχνης με την ψυχική υγεία, της αρχιτεκτονικής με την παιδαγωγική, της ποίησης με την αστική συνθήκη. Ένα κάλεσμα για αυθόρμητες και συλλογικές εξερευνήσεις σε δημόσιους και ενδιάμεσους χώρους της πόλης. Το εξαήμερο φεστιβάλ Λόφοι και Πεδία (11 – 16 Μαΐου) περιλαμβάνει περφόρμανς, δράσεις, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, συζητήσεις, αναγνώσεις, πικ νικ, περίπατοι δημιουργούν μια εφήμερη παρέμβαση σε Λόφο Φιλοπάππου, Πεδίο Άρεως, Λόφο Στρέφη, Λυκαβηττό και πεζόδρομο Πολυτεχνείου (όπου βρίσκεται το Οχτώ που το διοργανώνει). Περισσότερα εδώ.

 

PERFORMANCE

Η Glossolalia είναι μία σύνθεση για μία performer σε ένα περιορισμένο χώρο. Ένας χορογραφικός μονόλογος που διαδραματίζεται σε ένα φάσμα από πολυμέσα και πραγματικότητες. Προβολές και ηχητικά τοπία οπτικοποιούν και κάνουν ακουστές τις νοητικές διαδικασίες που βιώνει ο ψυχισμός αυτού του γυναικείου χαρακτήρα. Σε μία προσπάθεια να εξωτερικευτεί η πάλη της. Εκείνη όμως παραμένει. Μία οντότητα που βιώνει την βαρύτητα της κοινωνικο-πολιτικής της ταυτότητας ως αβάσταχτη. Performer: Ξένια Ταμπούρλου, σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία, εικαστικός χώρος: Αντωνία Οικονόμου, μουσική σύνθεση, ηχητικό τοπίο: Γιώργος Κραββαρίτης. Στο Ergo Collective 12 έως 26 Μαΐου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική» της Συραγώς Τσιάρα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει την Πέμπτη 12 Μαϊου, στις 18.00, μια παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου ανάμεσα στην συγγραφέα, επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Συραγώ Τσιάρα και την επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Τίνα Πανδή. Με αφετηρία εκθέσεις που επιμελήθηκε η συγγραφέας στην πολυετή επαγγελματική της  πορεία, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα της πολυδιάστατης σχέσης της επιμέλειας με την σύγχρονη τέχνη, τη σύνδεσή της με θέματα μνήμης, ιστορίας, ταυτότητας και δημόσιας σφαίρας, τον διαρκώς μεταλλασσόμενο ρόλο του επιμελητή εντός και εκτός θεσμών.

Με αφορμή την έκθεση Συχνότητες Ι που τρέχει στο Radio Athènes και στον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος, τέσσερις ιστορικοί τέχνης, η Τίνα Πανδή, ο Σταμάτης Σχιζάκης, η Κλέα Χαρίτου και η Έλενα Παπαδοπούλου καταθέτουν τις σκέψεις τους για το έργο που μας κληροδότησαν η Μπία Ντάβου, ο Παντελής Ξαγοράρης και ο Peter Roehr, αλλά και τη σχέση τους με σύγχρονους καλλιτέχνες όπως η Tauba Auerbach, σε μια εκδήλωση με τίτλο «Συχνότητες και Μετασχηματισμοί» . Σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

 

 

 

TAGS