Δημήτρης Τσουμπλέκας «Αμαζόνιος»

Τα highlights της εβδομάδας

Με έναν αριθμό-ρεκόρ εγκαινίων που αγγίζει σχεδόν τα 25, η εβδομάδα είναι άκρως ενδιαφέρουσα από εικαστικής -και όχι μόνο- άποψης. Η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece επέλεξε εκθέσεις και εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ο «Αμαζόνιος» βρίσκεται στο ρέμα Πολυδρόσου. Είναι ένα πολυδιάσταστο έργο του Δημήτρη Τσουμπλέκα, που εκτυλίσσεται στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού, στο κτήμα τους στο Μαρούσι (Κεσσανλή Σταματάκη 10). Αποτελείται από φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους (απεικονίζουν τον χώρο και το τοπίο που τον περιβάλλει, νεκρές φύσεις τοποθετημένες στο εργαστήριο, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες), από γλυπτικές κατασκευές (αναπάντεχες συναρμογές αντικειμένων που κυρίως βρέθηκαν στο εργαστήριο, παλιών υλικών ζωγραφικής, οργανικών υλικών από την περιοχή), καθώς και από μια εγκατάσταση στον χώρο και δύο επιτόπιες προβολές βίντεο. Με τον «Αμαζόνιο» ξεκινά το καινούργιο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ Extra Muros, το οποίο λαμβάνει χώρα εκτός των τειχών του Μουσείου. Με αναθέσεις καινούργιων έργων και άλλες δράσεις, το πρόγραμμα αναδεικνύει σημαντικά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά, ευρύτερα πολιτικά τοπόσημα. Εγκαίνια στις 5 Μαϊου.

Dennis Oppenheim “Study for Waffle Maker”, 1988, Pencil, colored pencil, oil wash, oil pastel, luminescence on paper

Κεντρική προσωπικότητα της Αμερικανικής Εννοιολογικής Τέχνης και όχι μόνον, ο Ντένις Οπενχάιμ (1938 – 2011) χρησιμοποίησε όλες τις διαθέσιμες μεθόδους και υπαρκτές μορφές έκφρασης: από την γραφή, την περφόρμανς, το βίντεο και την φωτογραφία, το σχέδιο, την γλυπτική και την εγκατάσταση. Η συναρπαστική διαδρομή του Oppenheim άρχισε από τα μέσα περίπου των ηρωικών sixties μέσα από την body art και την land art για να καταλήξει στα πιο σαρκαστικά και υπονομευτικά σχόλια της σύγχρονης καθημερινότητας, στις δεκαετίες ΄80-΄90, με τη χρήση παιχνιδιών- συμβόλων της παιδικής αθωότητας και χρηστικών αντικειμένων που όμως στα χέρια του σημαίνουν διαφορετικά. Η Roma Gallery παρουσιάζει 11 μεγάλα επιτοίχια έργα του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη, από τις 5 Μαΐου, στην έκθεση με τίτλο «Dennis Oppenheim – έργα (1981-1989) για μια γλυπτική που προφητεύει το μέλλον» σε επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα.

Την ατομική έκθεση του Δημήτρη Αντωνίτση με τίτλο Kundalini Arithmetics παρουσιάζει από τις 5 Μάϊου το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. «Στη σειρά Αριθμητική της Κουνταλίνι» λέει ο καλλιτέχνης «επινοώ το δικό μου προσωπικό «αριθμοόργανο»  για την εκτέλεση των βασικών πράξεων (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση) σε μια διανοητική αριθμητική, ψυχαναλυτικού χαρακτήρα.  Η συχνότητα αυτής της άσκησης με οδήγησε σε μια ξεχωριστή εικονογραφία, όπου αριθμοί (στημόνια – υφάδια) και σύμβολα (πουκάμισα φιδιών) υπολογίζονται και συντίθενται σε πρωτόλειους αργαλειούς-άβακες. Έτσι, τα έργα αυτά εκλαμβάνονται ως ασκήσεις επανασύγκλησης,  διαλογισμού και καλλιγραφίας (…) Ειδικότερα, στα συγκεκριμένα έργα επιλέγω την υφαντική ως ψηλάφηση του αισθησιακού/οικείου και διερευνώ τη σύγκληση αλλά και τη ρήξη του με το μεταφυσικό». Την ίδια μέρα, πάλι στην Ιλεάνα Τούντα, ξεκινάει και η έκθεση της Δήμητρας Βάμιαλη «a plot twist that everyone missed». Η καλλιτέχνις μίλησε για τη δουλειά της στο The Art Newspaper και τον Δημήτρη Σπύρου και μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη της εδώ.

Δαυίδ Μπενφοράδο: «Λωτός», 2019

Έντεκα ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων παρουσιάζει ο Δαυίδ Μπενφοράδο στην γκαλερί Kourd, στην Τρίτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Κατακλυσμοί». «Το φως» γράφει η Ελένη Βαροπούλου που επιμελείται την έκθεση «χρησιμεύει στον ζωγράφο ως συνεκτικός κρίκος στα παλίμψηστα τα οποία ο ίδιος επεξεργάζεται, τοποθετώντας επάλληλα στρώματα από χρώμα και απλώνοντας λαζούρες στον μουσαμά. Με τη βοήθεια του φωτός, διαμορφώνονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέρη και το Όλον αλλά και αποκτάει υπόσταση ο ρυθμός της χειρονομίας, της πινελιάς, των επεμβάσεων που εγγράφονται από την μιαν άκρη του καμβά στην άλλη». Εγκαίνια στις 5 Μάϊου.

Η έκθεση που παρουσιάζει το ιστορικό της δεκαετούς λειτουργίας, δράσεων και προσφοράς του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) προς την καλλιτεχνική κοινότητα εγκαινιάζεται στις 4 Μάϊου, στην έδρα του Ινστιτούτου, στην οδό Βαλαωρίτου. Ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί και επισήμως η δωρεά του ΙΣΕΤ στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΣΕΤ, τον εξοπλισμό του και κυρίως το πολύτιμο αρχειακό υλικό του. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλάροπούλου. Την Έκθεση «10 χρόνια Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης» επιμελούνται οι Ι. Μεντζενιώτου – Λ. Δημακόπουλος ενώ τον επετειακό τόμο που κυκλοφορεί, η Χάρις Κανελλοπούλου.

H ομάδα Paradoxluxe παρουσιάζει μια in-situ εγκατάσταση στον χώρο Two Thirds Project Space (Θεμιστοκλέους 42), διερευνώντας ζητήματα που αφορούν τον «εξευγενισμό» (gentrification) του σύγχρονου αστικού τοπίου, καθώς και θέματα πολιτιστικής ταυτότητας, τοπικότητας και κυριότητας. Η έκθεση με τίτλο Do not panic if caught in the current αποτελείται από στοιχεία σχεδιασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν δωμάτιο ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενου διακοπών μετατρέποντας τον χώρο σε μία ενδιάμεση περιοχή με «ουδέτερη» ταυτότητα, στο βαθμό που η ουδετερότητα χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση στην οποία τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά έχουν αντικατασταθεί από μια δυτικοποιημένη και εμπορική, αρχιτεκτονικά, αισθητική.

Γιώργος Λάνθιμος «Βληχή»

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Βληχή», η οποία αποτελεί τη δεύτερη ανάθεση του προγράμματος της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ The Artist on the Composer, κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, συνοδεία μουσικών συνόλων, στις 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, αποδεχόμενος την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη, υπέγραψε την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας, η οποία γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Τήνο, με πρωταγωνιστές την Έμμα Στόουν και τον Νταμιάν Μποννάρ.  Το πρόγραμμα The Artist on the Composer, μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΝΕΟΝ, διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

H έννοια της ιδιοκτησίας – του σημαντικότερου ίσως σύγχρονου κοινωνικού θεσμού –  βρίσκεται στο επίκεντρο ενός διεθνούς συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στο Goethe-Institut Athens στις 5 και 6 Μάϊου. Στο συμπόσιο «New Old Properties» συμμετέχουν επιστήμονες, καλλιτέχνες και ακτιβιστές οι οποίοι θα συζητήσουν – με αφετηρία τα τοπικά δεδομένα της Αθήνας –  το κατά πόσο είναι εφικό ή ανέφικτο να ξεφύγουμε από τη σύγχρονη λογική της ιδιοκτησίας.

Mια συνομιλία με τον θεωρητικό τέχνης και επιμελητή Βασίλη Ντούπα θα έχει σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου στις 19:30, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου στο πλαίσιο της ατομικής της έκθεσης «Όταν ο Κόραξ λευκανθεί…». Η είσοδος στην Crux Galerie (Σέκερη 4) είναι δωρεάν αλλά λόγω περιορισμένης χωρητικότητας απαιτείται κράτηση μέσω email στο info@cruxgalerie.com

 

 

 

TAGS