Spring Forward στην Ελευσίνα: «Esercizi per un manifesto poetico» by Collettivo Mine

Τα highlights της εβδομάδας

H πολιτιστική κίνηση των ημερών που έρχονται όπως τις επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στην The Breeder ξεκινάει η πρώτη ατομική της Lulama Mlambo Wolf στην Αθήνα, με τίτλο «The Right to Ease», μια έκθεση που εξελίσσει την μακρόχρονη εξερεύνηση της Wolf (που έχει ως έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ) γύρω από θέματα που αφορούν την μαύρη ταυτότητα καθώς και την ανάπαυση και φροντίδα του εαυτού. Η πρακτική της Wolf χαρακτηρίζεται από γραμμές που ακολουθούν ποικίλες πορείες στον καμβά για να δημιουργήσουν ευκίνητα σώματα στο χώρο – σώματα που τέμνονται, συστρέφονται, εμπεριέχουν, στέκονται ή κινούνται. Τα σώματα της νοηματοδοτούν έναν ευρύτερο κόσμο θίγοντας ποικίλα θέματα και διαδικασίες. Η έκθεση ξεκινάει την Πέμπτη 28 Απριλίου και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 5 Μαΐου, με την καλλιτέχνιδα παρούσα.

To The Intermission, στον Πειραιά, υποδέχεται τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Three Star Books με μια επιλογή από έργα σε σκηνογραφία σχεδιασμένη ειδικά για το χώρο, μέρος της οποίας αποτελεί και η γραμματοσειρά που σχεδίασε η Elvire Bonduelle και θα διακοσμεί τους τοίχους του The Intermission. Η Three Star Books εκδίδει βιβλία και εκδόσεις σε συνεργασία με σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες. Ιδρύθηκε το 2007 στο Παρίσι από τους Christophe Boutin και Mélanie Scarciglia σε συνεργασία με την Maddalena Quarta που επιβλέπει τις παραγωγές. Στην έκθεση που θα κάνει εγκαίνια στις 29 Απριλίου θα εκτεθούν έργα των John Armleder, Elvire Bonduelle, AA Bronson, Maurizio Cattelan, Liz Deschenes, Cheryl Donegan / Kenneth Goldsmith, Seth Price και Rirkrit Tiravanija.

Το space52 παρουσιάζει το Forthcoming III, το τρίτο μέρος του ερευνητικού έργου, το οποίο ξεκίνησε το 2018. Είναι μια διαδικασία έρευνας και αναζήτησης μικρών ιστοριών μέσα στα ατελιέ των συναδέλφων καλλιτεχνών. Μια σχέση ανακάλυψης και ερωτισμού με τα έργα και τις ιδέες που αναδύονται στα ατελιέ. Χαρτογραφώντας τα υλικά ίχνη των εργασιακών διαδικασιών των καλλιτεχνών, η έκθεση συγκεντρώνει μια συλλογή από γλυπτά, σχέδια και κατακερματισμένα αντικείμενα, μινιατούρες αυτοσκηνοθετημένων έργων σε εξέλιξη. Ως πρώτη έκθεση στο νέο χώρο του space52 στην οδό Λάρνακος 28, στο κέντρο της Αθήνας, το Forthcoming III προσκαλεί μια διαφορετική ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και χορευτών, να ξεκινήσουν και να καλλιεργήσουν αμοιβαίες ανταλλαγές γύρω από τη γνώση και την πρακτική τους.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

Aπό την Πέμπτη 28 Απριλίου έως την Κυριακή 1 Μαΐου, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό DAN.C.CE UNITIVA και την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aerowaves, φιλοξενεί το Spring Forward, Η πόλη της Ελευσίνας για τέσσερις ημέρες θα αποτελέσει το διεθνές κέντρο του σύγχρονου χορού, φιλοξενώντας 25 παραστάσεις από 16 χώρες, σε μοναδικούς χώρους της πόλης με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 χορευτών και χορογράφων από την Ευρώπη και την Ασίας. Η λήξη της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, παρουσιάζοντας ειδικά για το Spring Forward, μία εντυπωσιακή εκδοχή του Gran Bolero, του Ισπανού  χορογράφου Jesús Rubio Gamo ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves. Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις του Spring Forward είναι δωρεάν με απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.

TAGS