Λυδία Βενιέρη «The Duel»

Τα highlights της εβδομάδας

Η εικαστική κίνηση λίγο πριν μπούμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, με επιλογές από τη συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η Λυδία Βενιέρη ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τη δημιουργία μιας σειράς ζωγραφικών έργων σε χαρτί, με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα. Μελέτησε ιστορικές πήγες, αναψηλάφησε γεγονότα, έψαξε για στοιχεία και πρόσωπα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τη ζωή και το έργο της κεντρικής φιγούρας της έρευνάς της και αφοσιώθηκε στην απόδοση της ιστορίας με το δικό της τρόπο. Μέχρι το 2017 είχε ήδη δημιουργήσει πάνω από 720 έργα. Το σύνολο τους ονομάστηκε από την ίδια την καλλιτέχνιδα «Βυρωνικός Κώδιξ», γιατί στην ουσία η συγκέντρωση τους, διαμορφώνει ενότητες που αφορούν στο έργο, τις θέσεις, τον αγώνα και το τέλος του Βύρωνα.  Η σύνθεσή τους αποτελεί τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα και τις συνθήκες ζωής και θανάτου του Βύρωνα και ταυτόχρονα προτείνουν κλειδιά προσέγγισης και ανάγνωσής τους. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό, που εκτός από μια πλήρη εικαστική πρόταση της δημιουργού του, συνιστά ένα ζωγραφικό αφήγημα τόσο πυκνό, που αβίαστα οδήγησε στην ιδέα μιας ταινίας, για μια προσωπικότητα της παγκόσμιας διανόησης και λογοτεχνίας που συνδέθηκε μοιραία, αλλά από επιλογή, με την Ελλάδα. Την έκθεση και την ταινία μπορείτε να τα δείτε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων μέχρι τις 8 Μάϊου.

 

Οι δεκαεπτά καλλιτέχνες (ανάμεσα τους ο Κ. Βασμουλάκης, η Ρ. Παναγιώτου, ο Β. Πέρρος και ο Γ. Τσεριώνης) που συμμετέχουν στην έκθεση «Δον Κιχώτης : Ακροβασίες στο Παράδοξο» καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών, τεχνοτροπιών και θεματικών, δημιουργώντας ένα παλίμψηστο διαθέσεων και υφολογικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο, μία κοινή προβληματική συνδέει το έργο τους και αφορά στην εναλλακτική θέαση της πραγματικότητας, την εξπρεσιονιστική ή μινιμαλιστική δήλωση μιας εσωτερικής αλήθειας που εκπλήσσει, προκαλεί τη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή και αιχμαλωτίζει την προσοχή του. Όπως συμβαίνει και στο μυθιστόρημα του Θερβάντες, ο τόπος και ο χρόνος είναι έννοιες σχετικές ενώ η πραγματικότητα διαστέλλεται κατά περίπτωση για να συμπεριλάβει τη μαγεία, το χιούμορ, το υπερφυσικό, το κωμικό αλλά και την άχρονη σοφία της ζωής. Η έκθεση αρχίζει στις 16 Απριλίου στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, στην Ερμούπολη της Σύρου.

«Ceramic Art: painting & sculpture» στο Mon Coin Studio

Χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερους κεραμίστες να εμφανίζονται στην ελληνική σκηνή της καλλιτεχνικής κεραμικής και πολλές φορές να συναντιούνται και να συνυπάρχουν με τους εικαστικούς, ακόμα και στον ίδιο χώρο. Στην έκθεση «Ceramic Art: painting & sculpture» στο Mon Coin Studio στό Μοναστηράκι, o θεατής θα διαπιστώσει, μέσα από έργα 56 καλλιτεχνών, τις δυνατότητες έκφρασης που δίνει η κεραμική στη ζωγραφική και τη γλυπτική, καθώς μέσω της κεραμικής γίνονται διακριτές οι χωρικές ιδιότητες της ζωγραφικής και οι πολλαπλές προοπτικές που παρέχονται με τη μετακίνηση ενός γλυπτού ή ενός αντικειμένου. Εγκαίνια το Σάββατο 17 Απριλίου.

 

Πώς διατηρήθηκε η γλώσσα και η ελληνική παιδεία, μέσα στους τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας; Τι γνωρίζουμε για τους χιλιάδες ανώνυμους ιερωμένους και δάσκαλους και για τους μαθητές τους που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα»; Τι είναι άραγε τα «μαθηματάρια»; Σε ποιες περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα όπου έδρασαν σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης; Και πώς, τελικά, η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις απαντά η  έκθεση «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση» (1453-1821) που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στον χώρο του Παλαιού Χρηματιστηρίου της οδού Πεσματζόγλου 1.

 

PERFORMANCE

A season in Hell, Α wall of sound and emotions: Tην Παρασκευή 15 (20:00) και το Σάββατο 16 Απριλίου  (21:00) στο κτίριο της CHEAPART, ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος με τους Νίκο Τσώλη, Παντελή Πιλάβιο, Πάνο Δάλλα, Antony Waites και Ίκαρο Μπαμπασάκη παρουσιάζουν ένα ταξίδι μέσα από τη μουσική και τους στίχους του ποιήματος του Αρθούρου Ρεμπώ «Μια εποχή στην κόλαση». Μια performance με αφορμή “ένα ποίημα/ κείμενο που δεν εντάσσεται πουθενά: Ποίηση, μαρτυρία, αφήγημα, θεατρικός μονόλογος, φιλοσοφικό δοκίμιο, αυτοβιογραφία, χρονικό, ποιητική τέχνη, εξομολόγηση, ασκητική, προφητεία. Όλα αυτά, και τίποτα απ’ όλα αυτά”.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Καμία επανάσταση δεν έγινε χωρίς να αποτυπωθεί στην τέχνη και χωρίς η τέχνη να επηρεάσει τις συνειδήσεις των αγωνιστών. Διακόσια χρόνια μετά ποια ήταν η συμβολή της τέχνης στην Επανάσταση του 1821 και ποια η συμβολή της Επανάστασης στην τέχνη; Συμβάδισαν και με ποιο τρόπο οι τέχνες με την καθημερινότητα του Αγώνα;  Ποια ήταν η σχέση των καθημερινών ανθρώπων της εποχής με την τέχνη; Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα απασχολήσουν το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες» που θα γίνει  την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη κράτηση θέσης αλλά σημειώστε πως το συνέδριο θα προβληθεί ζωντανά μέσω της σελίδας Facebook του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

TAGS