Η εικαστική κίνηση της εβδομάδας (συν ένα μουσικό φεστιβάλ) όπως την επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τη νέα δουλειά της Vera Lutter με τίτλο Fragments of Time Past, με φωτογραφίες από την αρχαία αρχιτεκτονική της Αττικής καθώς και εικόνες από τους ελληνικούς ναούς της Ποσειδωνίας στην Κάτω Ιταλία και από κλασικά γλυπτά του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει η Gagosian Athens. Η Lutter τραβάει τις φωτογραφίες της με φωτογραφικές μηχανές χωρίς φακούς και με μικροσκοπικό διάφραγμα, τις οποίες κατασκευάζει η ίδια αξιοποιώντας σαν camera obscura αντικείμενα που κυμαίνονται από μπαούλα ως κοντέινερ και ολόκληρα δωμάτια. Τοποθετώντας φωτοευαίσθητο χαρτί στο πίσω τοίχωμά τους, χρησιμοποιεί μεγάλους χρόνους έκθεσης που μπορεί να διαρκούν από ώρες έως και μήνες. Εγκαίνια στις 7 Απριλίου.
«View Master» είναι ο τίτλος της έκθεσης της ζωγράφου Λίλας Μπελιβανάκη, που θα φιλοξενηθεί στην Sianti Gallery από τις 8 Απριλίου. Ο τίτλος, εμπνευσμένος από το θρυλικό παιχνίδι της δεκαετίας των ‘80s αποτυπώνει ακριβώς αυτό που υποδηλώνει. Σύγχρονες ιστορίες της καθημερινής ζωής που αποδίδονται με μία σχεδόν σουρεαλιστική ωμότητα. Όλα αυτά, όμως, ξεδιπλώνονται σε έναν τρισδιάστατο φόντο με σατυρική διάθεση. Τα πρόσωπα που συμμετέχουν είναι αναγνωρίσιμα οικεία με παραμορφωμένα φυσικά χαρακτηριστικά αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι ο καθένας μας έχει τον ρόλο του στο θεατρικό σανίδι της ζωής.

Από την έκθεση «Viewmaster» της Λίλας Μποελιβανάκη στη Sianti Gallery
Με ατομική έκθεση του Γάλλου εικαστικού Cédric Bouteiller, ανοίγει επίσημα στις 6 Απριλίου η Kapopoulos Fine Arts στην οδό Σκουφά 5-7 στο Κολωνάκι. Τα έργα του Cédric Bouteiller αποτελούν συνδυασμό πολλών διαφορετικών τεχνικών, ένα μείγμα μοντέρνων φωτογραφικών εντυπώσεων, σύγχρονης ζωγραφικής, γκράφιτι, ψηφιακής τέχνης και κολάζ. Η έκθεση με τίτλο «Inspirations Urbaines», περιλαμβάνει έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε ειδικά γι’ αυτήν την πρώτη εικαστική του παρουσία στην Αθήνα και έχει εμπνευσθεί από το αστικό τοπίο της πόλης. Στα εγκαίνια θα είναι παρών ο καλλιτέχνης.
Στην έκθεση «Ήσυχη Ζωή» που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων από τις 7 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα του Βασίλη Βασιλακάκη, φτιαγμένα την τελευταία τριετία (2019-2021), τα οποία δίνουν έμφαση στην αδιαμεσολάβητη εμπειρία και ματιά. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει τα αντικείμενα εκ του φυσικού, σε κλίμακα 1 προς 1, χωρίς να αλλοιώνει την υπόστασή τους. Οι εικόνες του είναι σκηνοθετημένες αλλά χωρίς ψιμύθια – όπως, λόγου χάρη, στα έργα της Ποπ αρτ – και χωρίς τη διαμεσολάβηση της φωτογραφίας.
«Το εργαστήριο του γλύπτη» είναι η νέα έκθεση του MOMus– Μουσείου Άλεξ Μυλωνά όπου παρουσιάζονται έργα, προπλάσματα, εργαλεία και αρχειακό υλικό από τον χώρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων γλυπτών —ανδρών και γυναικών—, προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες του χώρου δημιουργίας τους και να αποτυπωθούν, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, η καθημερινότητά τους, οι σχέσεις μαθητείας, φιλίας και συμπόρευσης, καθώς και οι πορείες τους, που άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε διαφοροποιούνται. Εγκαίνια στις 7 Απριλίου.

Μιχάλης Κατζουράκης, Χωρίς τίτλο Ι, 1969, Aquatec σε καμβά
ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Η έκθεση «Open Box» του Μιχάλη Κατζουράκη στην Roma Gallery παρουσιάζει μια ενότητα έργων της περιόδου 1968-1970. Πρόκειται για μινιμαλιστικά έργα δύο και τριών διαστάσεων, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν εκτεθεί στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Ινστιτούτο Γκαίτε το 1969. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει δύο μακέτες σε χειροποίητο χαρτί του 1968, ένα μεγάλο ζωγραφικό έργο με αναδιπλούμενα μέρη και ένα γλυπτό από πλεξιγκλάς του 1969, μια σειρά μικρών γλυπτών του 1970, τα οποία ανακατασκευάστηκαν το 2002, καθώς και ένα ανοιχτό κουτί (Box, 2008) από ζωγραφισμένο αλουμίνιο και ακρυλικό καθρέφτη. Το Σάββατο 9 Απριλίου, στις 13:00, ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στην έκθεση. Περισσότερες πληροφορίες στο info@roma-gallery.com και στα τηλ. 2130358344 και 2112341115.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Borderline Festival, η ετήσια διοργάνωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που αναζητά και παρουσιάζει την πρωτοπορία των ήχων, τοποθετεί στο επίκεντρο τις συνέργειες με καλλιτέχνες και οργανισμούς που παραδοσιακά βρίσκονται εκτός του Δυτικού Κανόνα. Πιο συγκεκριμένα, η φετινή έκδοση του Borderline συνδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Space21 του Κουρδιστάν και το φεστιβάλ Irtijal της Βηρυτού, με στόχο την ενίσχυση του καλλιτεχνικού δικτύου με τη Μέση Ανατολή και την προώθηση ενός βιώσιμου και αποκεντρωμένου μοντέλου καλλιτεχνικής περιοδείας. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 8 μέχρι 19 Απριλίου σε διάφορους χώρους: Στέγη (Κεντρική Σκηνή, Μικρή Σκηνή, Φουαγιέ 4ου ορόφου, Back of House), Galaxy Space (Γαλαξία 2, πίσω από το κτίριο της Στέγης), Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3) και Πάρκο Δουργουτίου (Γήπεδο μπάσκετ).