“Ιδομενέας” στο Ολύμπια, Μουσικό Δημοτικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας”

Τα highlights της εβδομάδας

Η πολιτιστική κίνηση της εβδομάδας, με έμφαση στα εικαστικά (αλλά όχι μόνο) με επιλογές από την συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η έκθεση «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης 1979 – 2017» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς αποτελεί το χρονικό της δράσης της ιστορικής γκαλερί του Κολωνακίου μέσα από έργα των καλλιτεχνών της, τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά εκεί.  Από την παρουσίαση αυτή προκύπτει το σύνολο της προσωπικής συλλογής έργων τέχνης που δημιούργησε η Μαρία Δημητριάδη και η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία της, δωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης έργα που δανείστηκαν από καλλιτέχνες της Μέδουσας, συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα, ώστε η όλη παρουσίαση να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη του ύφους της γκαλερί και του έργου των καλλιτεχνών κατά τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που η Μέδουσα τους ανέδειξε και εκπροσώπησε. Εγκαίνια στις 24 Μαρτίου. Διαβάστε το άρθρο που έγραψε ο Γιώργος Μυλωνάς για το The Art Newspaper Greece εδώ.

Η Χριστίνα Μήτρεντσε παρουσιάζει στην a,antonopoulou.art μια επιλογή από τη σειρά σχεδίων με γραφίτη, χρώμα και κολλάζ, καθώς και γλυπτικά έργα ως μέρος του εν εξελίξει πρότζεκτ Add To My Library που ξεκίνησε το 2011. Αυτό το διεθνές πρότζεκτ, το οποίο εστιάζει στη σχέση τέχνης και βιβλίου, αποτελεί μέρος μιας σειράς εκθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε γκαλερί και εκπαιδευτικά κέντρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη. Για την Μήτρεντσε, το σχέδιο είναι πολύ περισσότερο από ένα μέσο αναπαράστασης. Εξυπηρετεί την ετεροτοπική πρακτική της ως εργαλείο κριτικής διερεύνησης, χαρτογράφησης του χώρου και τελικά κατασκευής διακριτών κόσμων. Η έκθεση με τίτλο «Minumental» κάνει εγκαίνια την Τετάρτη 23 Μαρτίου.

«Όταν ο Κόραξ λευκανθεί…» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Κατερίνας Ζαχαροπούλου στην Crux Galerie. H θεματολογία της Ζαχαροπούλου πηγάζει από περιστατικά μέσα στα οποία η κραυγή καταστέλλεται ως την ώρα της μεταμόρφωσης, από μορφές που πασχίζουν να μιλήσουν με την ελπίδα ότι θα τους δοθεί ένα πλάγιο βλέμμα. Αυτή η σειρά έργων αποτελείται από 12 σκαλισμένες μήτρες λινόλεουμ σε διαφορετικά χρώματα επάνω σε ξύλινα αναλόγια και μια μεγάλη ενότητα ξηρών εξώγλυφων εκτυπώσεων σε λευκά χαρτιά Fabriano. Και ενώ πρόκειται για μια μέθοδο της παραδοσιακής τυπογραφίας, εδώ τα γράμματα αντικαθίστανται από γραμμές και μορφές, κείμενα και οι ίδιες, μεταμορφώσεις φράσεων σε πουλιά, παιδιά, άνθη, ακόμη και τίτλους τραγουδιών από παλιά Σμυρνέικα τραγούδια. Εγκαίνια τηνν Τετάρτη 23 Μαρτίου.

Η έκθεση «Visitations» («Επισκέψεις») του Γιάννη Χατζηασλάνη, που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», αφορά μία συλλογή φωτογραφιών από μουσεία της Αττικής, ένα σύνολο εικόνων από χώρους, δωμάτια, βιτρίνες, εκθέματα και αντικείμενα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε περισσότερα από 50 μουσεία τα τελευταία πέντε χρόνια, με μια μικρή αναλογική κάμερα. Το έργο προέκυψε μέσα από την εξερεύνηση μουσειακών αφηγήσεων, την περιέργεια γύρω από τα εκθέματα και από τις συναντήσεις με το απρόσμενο. Εγκαίνια την Τετάρτη 23 Μαρτίου.

Στη Λάρισα, η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Braggart (σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων), διοργανώνει στο ισόγειο του Μύλου του Παππά ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Η ποιητική του χώρου» / “Thepoeticsofspace”. Η έκθεση παίρνει τον τίτλο της από το βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Gaston Bachelard, “The Poetics of Space”, και στο οποίο ο συγγραφέας υποστηρίζει τη μεταφορά της συναισθηματικότητας του ποιητή στον περιβάλλοντα χώρο και στα αντικείμενα, μία διαδικασία, η οποία προικίζει όλη την ύλη με μια ποιητική ουσία και επεκτείνει τον οικείο χώρο σε έναν ποιητικό χώρο. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 29 Μαρτίου.

 

ΟΠΕΡΑ

Ο Ιδομενέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από τον Τρωικό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μια μεγάλη τρικυμία τον οδηγεί στα πρόθυρα του θανάτου. Ο Ποσειδώνας θα σώσει τον ίδιο και τους συντρόφους του με ένα βαρύ τίμημα. Μόλις ο Ιδομενέας πατήσει το πόδι του στο έδαφος της Κρήτης, αρχίζει ο εφιάλτης του.  Η όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ είναι μία καινούργια παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία Γιώργου Πέτρου, ενός από τους σημαντικότερους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Στην παράσταση συμμετέχει ένα εξαιρετικό καστ, ο τενόρος Krystian Adam στον ομώνυμο ρόλο και οι σπουδαίοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές Μαίρη-Ελεν Νέζη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μυρτώ Παπαθανασίου και Βασίλης Καβάγιας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Παραστάσεις στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στις 26, 28, 30 Μαρτίου και την 1η Απριλίου.

 

 

TAGS