Νίκος Εγγονόπουλος «Συναυλία», 1960, Συλλογή Μάκη Μάτσα.

Τα highlights της εβδομάδας

Πλούσια σε εικαστικό, και όχι μόνο, περιεχόμενο, η εβδομάδα που διανύουμε και η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece επέλεξε επτά events που θα σας βγάλουν από το σπίτι και ένα που θα σας καθηλώσει στην οθόνη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

148 έργα του Νίκου Εγγονόπουλου, δανεισμένα από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, αποκαλύπτουν το πολυεπίπεδο έργο του μεγάλου υπερρεαλιστή καλλιτέχνη, σε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις της χρονιάς, η οποία ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. «Πρωταγωνιστές του Εγγονόπουλου» γράφει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς «ήταν οι ανθρώπινες μορφές. Ευθυτενείς, καλλίγραμμες, με δηλωτικές κινήσεις, αλλά με ανύπαρκτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Αυτές οι απρόσωπες μορφές μας βυθίζουν στον χρόνο, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με μοναχικούς ήρωες ή ερωτικά ζευγάρια, από την μυθολογία και τη λογοτεχνία, την ιστορία και την ποίηση, με αναφορές άλλοτε στον Ορφέα, στην Ευρυδίκη, στον Ερμή, στην Ιώ, στον Ηρακλή, στον Οδυσσέα, στην Καλυψώ, στην Θέτιδα και στον Πηλέα, στον Ιάσωνα, στην Μήδεια και άλλοτε στον Άνθιμο τον Τραλλέα και στον Ισίδωρο τον Μιλήσιο». Η έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος, Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου.

«1821/1922 Η νίκη και η ήττα / Ο θρίαμβος και η καταστροφή» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Βαγγέλη Τζερμιά, που κάνει εγκαίνια στην Sianti Gallery την Παρασκευή 11 Μαρτίου. «Ο καλλιτέχνης με το χαρακτηριστικό έντονα εξπρεσιονιστικό γνώρισμα της ζωγραφικής του μανιέρας, τους επιδέξιους εικονογραφικούς συσχετισμούς και την εκρηκτική ενέργεια που εκπέμπουν τα έργα του μας μεταφέρει μ’ έναν αφαιρετικά περιγραφικό τρόπο ιστορικές στιγμές και τον απόηχό τους μέσα στους αιώνες» γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός Λουίζα Καραπιδάκη.

Το χρώμα πάντα καταφέρνει να μας  ανεβάζει τη διάθεση, πολύ περισσότερο μάλιστα τώρα που οι συνθήκες το επιβάλλουν περισσότερο από ότι στο παρελθόν. H ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Moments of Color» με συμμετοχές καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο κάνει ακριβώς αυτό, δίνοντας χρώμα σε μια χρονική στιγμή που γύρω μας επικρατεί το γκρίζο. Εγκαίνια της Παρασκευή 11 Μαρτίου στην Blank Wall Gallery της Φωκίωνος Νέγρη.

Με τίτλο «Ομόφωνη Στιγμή» η ατομική έκθεση του Ηλία Κασσελά παρουσιάζει έργα με «χαρακτηριστικά που ομοιάζουν στον μαγικό ρεαλισμό, αλλά με μορφολογία διόλου ρεαλιστική, με υπερρεαλιστική διάθεση και ενίοτε αποτύπωση αλλά με μέσα που συνήθως ο υπερρεαλισμός δεν αγαπά, με στοιχεία γραμμικά και παράλληλα Pop Art, νοήματα βαριά και παράλληλα πανανθρώπινα» όπως σημειώνει ο επιμελητής Πάρης Καπράλος. Εγκαίνια το Σάββατο 12 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος.

To «Opera di Bestia» είναι ένα εγχείρημα του Νίκου Αρτέμη που συνδυάζει εικαστικές τέχνες και ηλεκτρονική μουσική. Σ’ ένα παροπλισμένο ροκ κλαμπ στην πλατεία Εξαρχείων παρουσιάζεται η οπτικό-ακουστική εγκατάσταση Remix. Προβολές, γλυπτά και μουσική από παλαιότερους κύκλους επανασυντίθενται και ανασημασιοδοτούνται, πανηγυρίζοντας στην ερεβώδη αίθουσα τη δεκαετή πορεία του OdB. Το ταξίδι ξεκίνησε στην CheapArt το 2012 με τις εκθέσεις «This is not a love song» , το 2014 «oval»  και το 2017 «joy d».  Ολοκληρώθηκε το 2019 στην Παλαιά Αποθήκη Χάρτου με το  «in heaven». Η Opera di Bestia Remix συνοψίζει τα οπτικά και ηχητικά δρώμενα της δεκαετίας σε μία απρόσμενη μεγάλη οπτικοακουστική εγκατάσταση. Εγκαίνια στην CheapArt την Παρασκευή 11 Μαρτίου.

14 επιμελητές παρουσιάζουν 22 performers από τις εικαστικές τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τα multimedia, στα δωμάτια του  ξενοδοχείου St George Lycabettus, στο Κολωνάκι.  Σε κάθε δωμάτιο θα επιτελείται και μια ζωντανή performance κατά την εξαήμερη διάρκεια της έκθεσης «Performance Rooms 2022», η οποία διοργανώνεται από την Αίθουσα Τέχνης Καππάτος σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από την Πέμπτη 10 Μαρτίου (19:00 – 23:00) και στην συνέχεια για τρεις ώρες κάθε μέρα, από την Παρασκευή 11 Μαρτίου έως και την Τρίτη 15 Μαρτίου (19:00 – 22:00).

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Στη διάρκεια του θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές. Παράλληλα, θα προβληθούν ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Οι θέσεις και τις δύο ημέρες της συζήτησης της Fran Lebowitz με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης έχουν εξαντληθεί, οπότε για να μπορέσουν όλοι να παρακολουθήσουν όσα θα διαμειφθούν ανάμεσα στην αντισυμβατική Νεοϋορκέζα συγγραφέα και κριτικό και την Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, η Στέγη κάνει προσβάσιμη σε όλους τη βραδιά σε ζωντανή μετάδοση, αποκλειστικά στο onassis.org. Το live streaming θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ και το ηλεκτρονικό εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ.

 

TAGS