Μιχάλης Μιχαήλ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Τα highlights της εβδομάδας

Η εικαστική και ευρύτερα πολιτιστική κίνηση της εβδομάδας όπως την επιλέγει η συντακτική ομάδα της The Art Newspaper Greece.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

65 χρόνια από τη γέννηση και 35 από τον θάνατο του, ο Μιχάλης Μιχαήλ ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς κόμικς και εικαστικούς της δεκαετίας του ’80, τιμάται με μια μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ο Μιχαήλ «μας σύστησε τους ήρωες και τους αντιήρωες των δρόμων, τους θύτες και τα θύματα, τους οποίους σεβόταν και αντιμετώπιζε με ακριβώς το ίδιο αξιακό μέτρο. Μας συστήθηκε μέσω του «διπολικού» ήρωά του Στηβ Μπρίζα. Ενός σύγχρονου χάρτινου ήρωα, ενός spider-man που χρησιμοποιούσε ως ιστό του την ηλεκτρική καλωδίωση της πόλης. Ενός μοναχικού ήρωα που ήθελε να συνδεθεί με όλους και γι’ αυτό έμπαινε στην μπρίζα. Η έκθεση «Μιχάλης Μιχαήλ: Την τελευταία στιγμή μωρό μου θα υπάρχει πάντα ένας ήρωας..» κάνει εγκαίνια την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

 

Πρόσφατα έργα σε χαρτί και καμβά παρουσιάζει η Ελένη Ζούνη στην έκθεση της «Αποδόμηση Σιωπής» που ξεκινάει την Πέμπτη 3 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Δουλεμένα τα τελευταία δύο χρόνια, τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αντικατοπτρίζουν την ακραία κατάσταση εγκλεισμού που βίωσε η καλλιτέχνις και ολόκληρος ο κόσμος. «Οι επιφάνειες των έργων εποικίζονται με αινιγματικά σύμβολα σε συνδυασμό με άλλα ανορθόδοξα σημεία και σχηματισμούς. Φέρνοντας στο νου παράδοξες μουσικές παρτιτούρες, τα μεγαλύτερα έργα αποκαλύπτουν έναν ρυθμό που σπάει τα όρια της σιωπής».

 

Στην γκαλερί Alma, o Νίκος Κασκούρας παρουσιάζει την έκθεση «Μια ζωγραφική του χθες για το σήμερα». «Ο Νίκος Κασκούρας είναι ο αισιόδοξος ζωγράφος της απελπισίας. Είναι ο μινιμαλιστής των μεγάλων θεμάτων κι εκείνος που επιστρέφει συνειδητά στις απαρχές, στα ελάχιστα πράγματα, στο τίποτε που μπορεί όμως να μιλήσει για το παν» γράφει ο Μάνος Στεφανίδης, ο ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης, μαζί με τη  Νιόβη Κρητικού η οποία σημειώνει πως «Η ματιά του Νίκου Κασκούρα γίνεται βαθιά συμπονετική προς τις κοινωνικοπολιτικές κακουχίες που βιώνουν οι άνθρωποι, του περιθωρίου και όχι μόνο. Το βλέμμα του αγκαλιάζει και ενοποιεί». Εγκαίνια την Πέμπτη 3 Μαρτίου.

 

ONLINE ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη» που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συνεχίζεται στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου.  Θα προβληθούν τέσσερις σημαντικές ταινίες: Την πνιγηρή σκιαγράφηση ενός ψυχολογικά ραγισμένου ιστού της δεκαετίας του ’60 στο  μνημειώδες ντεμπούτο της Τώνιας Μαρκετάκη «Ιωάννης ο Βίαιος» (1973), τον γερασμένο και οκνηρό κόσμο των αρσενικών στους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας» (1978)  του Νίκου Παναγιωτόπουλου, μια ηρωίδα που παρουσιάζεται σαν κάποια αχαλίνωτη, πανάρχαια θεότητα απαλλαγμένη από τις κοινωνικές της αλυσίδες, στη «Μανία» (1985) του Νίκου Πανουσόπουλου και, τέλος,  τις ταξικές δυναμικές, τις σχέσεις οικονομικής εξάρτησης, αλλά και τη θέση της γυναίκας σε μια εποχή όπου η Αθήνα αρχίζει να αποτελεί μοναδική διέξοδο, στο «Προξενιό της Άννας» (1972) του Παντελή Βούλγαρη.

 

ΟΜΙΛΙΑ

Η «Ιστορία της Μεταπολίτευσης» είναι μια σειρά διαλέξεων με αντικείμενο αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος και διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank. Έχουν ήδη γίνει 6 ομιλίες από καθηγητές, ερευνητές κάθε πεδίου των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών που επιδιώκουν να μιλήσουν μέσα από την έρευνά τους και από τη δική του σκοπιά ο καθένας, για την πιο πρόσφατη και, εν πολλοίς, αμφιλεγόμενη, περίοδο της Ελλάδας. Έπονται άλλες 6 με την επόμενη να γίνεται την Τρίτη 8 Μαρτίου με ομιλητή τον δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή και τίτλο «Μεσαία Τάξη». Στο Μπενάκη του Κολωνακίου.

TAGS