«Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στιγμιότυπο από την ταινία «Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρας Γκόινγκ» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη (2000)

Τα highlights της εβδομάδας

Εκθέσεις, αφιερώματα και εκδηλώσεις που επέλεξε η συντακτική ομάδα της The Art Newspaper Greece.

Η έκθεση «Τhe Landscape Show» στην Eleftheria Tseliou Gallery  αποτελεί το δεύτερο μέρος μίας σειράς εκθέσεων, που αντλεί από μεγάλες θεματικές ενότητες της ιστορίας της τέχνης. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η τοπιογραφία συχνά αλλάζει περιεχόμενο και σκοπό. Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται στη προσπάθεια να τοποθετηθεί το Τοπίο σήμερα. Η έκθεση αναπτύσσεται γύρω από τρείς καθοριστικές προσεγγίσεις στο θέμα του Τοπίου: ένα έργο του σπουδαίου μοντερνιστή Σπύρου Παπαλουκά (1892 – 1957),  ένα έργο του εμβληματικού Richard Long και ένα απόσπασμα από το δεύτερο γράμμα του Carl Gustav Carus (1789-1869) για τη ζωγραφική του τοπίου. Οι τρείς αυτές προσεγγίσεις ορίζουν τον χαρακτήρα της έκθεσης, που αναπτύσσεται στους τοίχους της γκαλερί με έργα μοντέρνων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Επίσης παρουσιάζονται δύο βίντεο σημαντικών έργων των Robert Smithson και Michael Snow.

Η εικαστικός Ντορέιντα Τζόγκου παρουσιάζει μία πτυχή του βιωματικού και πολυδιάστατου έργου της «Qengjat e Vegjel» (Τα Μικρά Αρνάκια) που δανείζεται τον τίτλο του από ένα παραδοσιακό αλβανικό παιδικό τραγούδι. Η έκθεση περιλαμβάνει  γλυπτικές εγκαταστάσεις και βίντεο που συνομιλούν μεταξύ τους  συνθέτοντας μία συναισθηματική αφήγηση μνήμης και αποχαιρετισμού. Ταξιδεύοντας στο χωριό Σελενίτσα στη νοτιοδυτική Αλβανία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, η Τζόγκου δημιουργεί έργα με υλικά  όπως η πίσσα που παράγεται στο μεταλλείο του χωριού, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή πόρων απαραίτητων για την επιβίωση της τοπικής κοινότητας. Η δημιουργική της διαδικασία είναι αναπόσπαστη από το ίδιο το εργοστάσιο αλλά και τους συγχωριανούς της οι οποίοι εμπλέκονται και συσχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα των έργων της. Η έκθεση στην Ergo Collective (Αιγιήδων 31) ξεκινάει στις 25 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση «Tomorrow is but an assumption» του Βαγγέλη Σάββα αποτελείται από έργα που έχουν δημιουργηθεί με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας (παραγωγή τρισδιάστατης εικόνας από πολλαπλές φωτογραφίες) αποτυπώνοντας μη-ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του χώρου, οι οποίες προέρχονται από εικόνες και καταγραφές πραγματικών τόπων. Η αντιστροφή της εστίασης κάνει την πιστή τρισδιάστατη αποτύπωση τους ανέφικτη, ένα στοιχείο με κεντρικό ρόλο στο σώμα της δουλειάς που παρουσιάζεται. Ένας κόσμος πλασμένος και πραγματικός ταυτόχρονα. Η έκθεση κάνει εγκαίνια σήμερα Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στον χώρο Potential Project (Ανδρέα Μεταξά 25).

«Ένα κάθισμα έχει λειτουργικότητα αλλά και διακοσμητικό ρόλο», Σε όλη την ιστορία της τέχνης αποτέλεσε αντικείμενο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνει η επιμελήτρια Λουΐζα Καραπιδάκη για την ομαδική έκθεση «Have A Seat» που ξεκινάει σήμερα 23 Φεβρουαρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση,  46 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί και σχεδιαστές παρουσιάζουν τις δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες, γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα εφαρμοσμένης τέχνης. Καθίσματα που μετατρέπονται σε αφήγημα που προσκαλεί τον θεατή σε ένα πρωτόγνωρο οδοιπορικό.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

14 εμβληματικές, δημοφιλείς αλλά και δυσεύρετες ταινίες από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού σινεμά προβάλλονται από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ζέτα, Φλωρέττα, Νίκη». Πρόκειται για ταινίες που συνδιαλέγονται με τις θεματικές του φύλου και αποτυπώνουν εκδοχές της βίας που στηλιτεύτηκαν και εκτέθηκαν στο άπλετο φως από το κίνημα #MeToo, ταινίες που συναντούν μορφές πατριαρχίας αλλά και μητριαρχίας, αλλόκοτες, επώδυνες, άγριες και, σε κάποιες περιπτώσεις, αστείες, ταινίες που όχι μόνο ρωτούν για το Cancel Culture, αλλά και φωτίζουν το ζήτημα του 50/50, δηλαδή της υποεκπροσώπησης των γυναικών στον κινηματογράφο.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Απόψε το απόγευμα (19:00) στο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα) θα διεξαχθεί η δημόσια συζήτηση «Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα;», Πρόκειται για μαι εκδήλωση που αποτελεί την πρώτη μιας σειράς με Έλληνες και ξένους ειδικούς για το ζήτημα της Αθήνας. Ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων  με ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά και με στοιχεία προβληματισμού για το τι σχεδιάζεται και υλοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Διοργανώνεται από το  Ίδρυμα Schwarz και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, έχει ελεύθερη είσοδο και συμμετέχουν ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος, ο πρόεδρος του ΔΣ Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο αρχιτέκτων πολεοδόμος Δημήτρης Πούλιος, η αρχιτέκτων, πολεοδόμος/χωροτάκτης Μάρω Ευαγγελίδου και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Συντονίζει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Διαβάστε το σχετικό άρθρο του τheartnewspaper.gr εδώ.

 

 

 

 

TAGS