«Ξεφεύγοντας από τα Ζόλα» στον χώρο PS

Τα highlights της εβδομάδας

Η εικαστική κίνηση της εβδομάδας με επιλογές από την συντακτική ομάδα της The Art Newspaper Greece

Μια μεγάλη έκθεση για τον Γιανούλη Χαλεπά με τίτλο «Δούναι και Λαβείν» ξεκινάει την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης σε συμπαραγωγή με το Onasis Culture. Θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα). 80 από αυτά ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου.

Μένουμε στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ φιλοξενούν γλυπτά της Marina Suzdaltseva με τίτλο «Σημεία Επιρροής». Αιωρούμενα χέρια και εκφραστικά πρόσωπα που «αντικατοπτρίζουν «το κέλυφος μας, με τη γυαλάδα του χρυσού εαυτού που διαθέτουμε ή ενίοτε δημιουργούμε μέσα μας, αλλά και με την θαμπάδα και τα αγκάθια που επίσης συνυπάρχουν, στις ποικίλες, εναλλασσόμενες, εκφάνσεις της προσωπικότητάς μας».

«Lasciatemi Cantare» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Θόδωρου Δασκαλάκη στην γκαλερί Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου. Αποτελείται από ζωγραφικά  έργα που εγκαινιάζουν έναν καινούριο κύκλο δημιουργίας, μια νέα ποιότητα, που συνδιαλέγεται αδιάλειπτα  με την ιστορία –της τέχνης, του ανθρώπου και της φύσης- αποτυπώνοντας όλα τα στάδια ενός σχεδόν αδύνατου εγχειρήματος. Να ανακαλύψει και να αφηγηθεί ένα  αντικείμενο που δεν υφίσταται ακριβώς αλλά τελεί μόνιμα υπό διαμόρφωση. Έναρξη στις 17 Φεβρουαρίου.

Τον Αύγουστο του 2021 επτά καλλιτέχνιδες βρέθηκαν στην περιοχή της Παλικής Κεφαλλονιάς λίγο έξω από τα Ζόλα για να διερευνήσουν τις πιθανότητες αξιοποίησης μιας περιπλάνητικής πρακτικής γύρω από μία εγκαταλειμμένη σκαλωσιά που βρισκόταν άναρχα τοποθετημένη πάνω σε έναν δύσβατο λόφο. Τότε πραγματοποιήθηκε μια επιτόπια παρουσίαση των πειραματισμών τους, όμως τώρα στον χώρο PS, στο Μεταξουργείο, θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένες οι 7 εκδοχές πάνω στα ζητήματα της περιπλάνησης που έχοντας πλέον απομακρυνθεί από τα Ζόλα η αφήγηση εμπλουτίζεται αλλά δεν αποκλίνει και οι μεταξύ τους σχέσεις παραμένουν ανατρεπτικά συνυφασμένες. Η έκθεση «Ξεφεύγοντας από τα Ζόλα» κάνει εγκαίνια στις 17 Φεβρουαρίου.

Η ομαδική εικαστική έκθεση της ομάδας Y@oldnursery ξεκίνησε χθες 15 Φεβρουαρίου στη Γκαλερί 7. Η λέξη nursery, έχει δυο ερμηνείες, η μια αναφέρεται στο βρεφοκομείο ενώ η άλλη στο φυτώριο. Το εγχείρημα Y@oldnursery μετουσιώνει την έννοια nursery ως φυτώριο σε ένα περιβάλλον καλλιτεχνικής δημιουργίας με τα έργα των δέκα καλλιτεχνών να χαρακτηρίζονται από τις πολλαπλές εννοιολογικές και εικαστικές τους αναζητήσεις

 

 

TAGS