Alexina Duchamp at Philadelphia Museum of Art exhibition standing near The Large Glass (duchamparchives.org)

Τα highlights της εβδομάδας

Πράγματα με εικαστικό ενδιαφέρον που μπορείτε να κάνετε αυτές τις μέρες όπως τα επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

Μιας και ο καιρός σήμερα είναι βροχερός, είναι ευκαιρία για μια online περιήγηση σε ένα συναρπαστικό project: Το Philadelphia Art Museum, το Pompidou Centre και η Marcel Duchamp Association ένωσαν τις δυνάμεις και τα αρχεία τους για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας που προσφέρει μια άνευ προηγουμένου και δωρεάν πρόσβαση στον κόσμο του Marcel Duchamp. Είναι μια βάση δεδομένων με χιλιάδες έγγραφα και φωτογραφίες, από σκίτσα, γράμματα μέχρι χριστουγεννιάτικες κάρτες και το διαβατήριο του. Για να τη δείτε μπείτε στο duchamparchives.org

Σε μια πόλη όπως η Αθήνα που είναι ταυτόχρονα μια σύγχρονη μητρόπολη και μια λειψανοθήκη αρχαίων ιστοριών, η Gagosian Athens συγκεντρώνει σε μια έκθεση Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες για να προβληματιστούν σχετικά με την ποιητική απήχηση του ερειπίου και του θραύσματος. Η έκθεση «Ruins and Fragments» ξεκινάει στις 3 Φεβρουαρίου και σε αυτήν συμμετέχουν οι Th. Gates, D. Gordon, K. Grosse, J. Hadjithomas & Kh. Joreige, Cr. Iglesias, Μ. Λοϊζίδου, Ρ. Παπασπύρου, G. Penone, Ed Ruscha, S. Sze, T. Trouve και Adr. Varejao.

Στον δραστήριο Fougaro του Ναυπλίου, το πολυσύνθετο project της εικαστικού Φλωρίκας Κυριακοπούλου με τίτλο «Reds» εξερευνά, χρησιμοποιώντας ως καμβά όλο το συγκρότημα του πολυχώρου, την ενέργεια και δυναμική του κόκκινου σε αντιδιαστολή με άλλα, συγγενικά ή μη χρώματα. Πίνακες, αντικείμενα, φωτογραφίες & γλυπτά γνωστών Ελλήνων και ξένων εικαστικών συνομιλούν μεταξύ τους σε πολλαπλούς χώρους δημιουργώντας ένα εικαστικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί χρώμα & φως. Ταυτόχρονα στον χώρο  BLUE2, η αφιερωματική έκθεση «China#1» ερευνά την Κινέζικη κουλτούρα, μέσα από έργα και αντικείμενα τέχνης, φορτισμένα με την ιστορία και το πνεύμα του μακραίωνου αυτού πολιτισμού. Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από εννέα γυναικεία πορτραίτα της δυναστείας Τσινγκ, ζωγραφισμένα με λάδι σε ανεστραμμένο γυαλί ή καθρέφτη, τα οποία είναι γνωστά ως meirenhua και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Στην γκαλερί Bernier/Eliades ο Περουβιανός Giancarlo Scaglia εκθέτει από 3 Φεβρουαρίου ερευνώντας στο ζωγραφικό του έργο του τη σχέση ιστορίας και μνήμης, κάνοντας αναφορά στις ένοπλες συγκρούσεις που έγιναν στη χώρα του τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και δημιουργώντας ένα “αρνητικό μνημείο” για να τιμήσει την απουσία συλλογικής μνήμης, των νεκρών και του κράτους δικαίου που παραβιάστηκε με την εκτέλεση πολλών ανθρώπων.

Στην Crux Galerie, η έκθεση «No Land & a Letter to Esmee» φιλοξενεί από τις 3 Φεβρουαρίου έργα της Φωτεινής Πούλια (ελαιογραφίες σε ξύλινες επιφάνειες και σχέδια με μολύβι σε χαρτί) και της Εσμεράλδας Μομφερράτου (εγκαταστάσεις πολυμέσων και μικροσκοπικά γλυπτά). Η επιμέλεια είναι του Πάνου Φαμέλη και του Σταύρου Παπαγιάννη.

 

 

TAGS