Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Η Joan Crawford στον «Πύρινο εφιάλτη» («Sudden fear», 1952) του David Miller

Τα highlights της εβδομάδας

Οι εικαστικές, και όχι μόνο, εκδηλώσεις της εβδομάδας όπως τις επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στη νέα του ζωγραφική ενότητα ο Μαρκ Χατζηπατέρας οικειοποιείται ανοιχτά τη χρωματική γκάμα αφαιρετικών μοντερνιστικών έργων. Δουλεμένοι ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο χρόνων, οι πίνακές του αποτίνουν φόρο τιμής σε εξέχοντες εκφραστές της αμερικανικής αφαίρεσης, μεταξύ των οποίων οι Stuart Davis, Balcomb Greene, Carl Holty και Charles Houghton Howard, αλλά και σε διάσημους πρεσβευτές του ευρωπαϊκού μοντερνισμού όπως ο Max Ernst, o Fernand Léger, o Joan Miró και ο Pablo Picasso. Εγκαίνια στην a.antonopoulou.art στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Μιχάλης Μαδένης, με τόλμη και ευαισθησία, ζωγραφίζει τρόφιμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας, μέσα από τις ταλαιπωρημένες τους μορφές, το δράμα της ψυχικής νόσου. Πρόκειται για αυστηρά μνημειακές μορφές, πρόσωπα που σε καθηλώνουν με τα τραχιά ή θλιμμένα μάτια τους και τα βασανισμένα σώματά τους, σε αμήχανες στάσεις. Η έκθεση «Οι εξόριστοι» στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ) κάνει εγκαίνια στις 31 Ιανουαρίου.

Η Άννα Αμπαριώτου εκθέτει στην γκαλερί Genesis ζωγραφικά έργα και γλυπτά, με έμπνευση από επιμέρους τμήματα και λεπτομέρειες εμβληματικών κτιρίων, τις οποίες εντοπίζει, απομονώνει και αναδεικνύει, θεωρώντας ότι αποτελούν ιδιαίτερες χωρικές εκφράσεις που περιέχουν αυτόνομες χρωματικές και γλυπτικές συνθέσεις. Η έκθεση με τίτλο «The Unknown Soul Of An Architectural Mind And My Follies» κάνει εγκαίνια στις 29 Ιανουαρίου.

Το ψωμί με την κυριολεκτική ή την μεταφορική του έννοια είναι στο επίκεντρο της ομαδικής έκθεσης 15 Ελλήνων και ξένων εικαστικών  «Bread & Digestifs» την οποία επιμελείται ο Αυστριακός Severin Dünser. Εγκάινια στον χώρο Callirrhoë στις 27 Ιανουαρίου.

 

ONLINE FESTIVAL

Με τα «Κακά κορίτσια» του φιλμ νουάρ, με το φακό να στρέφεται στις femmes fatales των δεκαετιών του ’40 και ‘50, με ταινίες του Βέρνερ Χέρτσοκ και του Μπίλι Γουάιλντερ γυρισμένες στην Ελλάδα, με αφιερώματα στον Ντίνο Κατσουρίδη και τον Σταύρο Τσιώλη και βέβαια πολλές σημαντικές πρεμιέρες, το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου μπορεί να είναι και φέτος διαδικτυακό, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αλλά το πρόγραμμα του είναι όπως πάντα δυνατό. Συντονιστείτε στο www.panoramafest.org από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

 

 

 

TAGS