“ORFEAS2021” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Τα highlights της εβδομάδας

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η γκαλερί Kalfayan «συστήνει» ξανά στο ελληνικό κοινό το πρωτοποριακό και σημαντικό εικαστικό έργο του Ιάσονα Μολφέση (1925 – 2009) και θέτει ως στόχο την ανάδειξη του καλλιτεχνικού κληροδοτήματός του και τη σημασία του για τον Μοντερνισμό διεθνώς. Ο Μολφέσης, ο οποίος έζησε και δημιούργησε κυρίως στο Παρίσι, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ζωγράφους και γλύπτες. Αυτή είναι η πρώτη ατομική παρουσίαση του έργου του, μετά τον θάνατό του το 2009. Εγκαίνια στις 20 Ιανουαρίου.

 

Στην τελευταία ενότητα έργων της, με τίτλο «Ένσαρκη εικόνα», η Καλλιρρόη Μαρούδα έχει καταστήσει το γυναικείο σώμα κεντρικό θέμα της ζωγραφικής της, σε μια σειρά από δεκαπέντε πίνακες που φιλοτέχνησε την τελευταία δεκαετία. «Λεπτές απεικονίσεις νεαρών γυναικών στέκουν μπροστά στο βλέμμα του θεατή γυμνές, αλλά όχι ανυπεράσπιστες. Η δημιουργός έχει προχωρήσει τον χειρισμό της ζωγραφικής της σε μια νέα κατεύθυνση: περνά από την πιστή αναπαράσταση σε αισθήματα και ιδέες με οικουμενική απήχηση». Η έκθεση, σε επιμέλεια Γιώργου Μυλωνά κάνει εγκαίνια στην Γκαλερί 7 στις 25 Ιανουαρίου.

 

Εμβληματικοί Έλληνες καλλιτέχνες από τον χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής, που έχουν συνεργαστεί με τη γκαλερί Σκουφά, από το 1981 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται στην έκθεση «Ματιές στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα»  Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που καλύπτουν ιστορικά και χρονολογικά ένα ευρύ φάσμα της Ελληνικής τέχνης, από δημιουργούς που έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στις καλλιτεχνικές εξελίξεις του ελληνικού 20ου αιώνα. Ξεκινώντας από ζωγράφους των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Γιώργος Γουναρόπουλος, ο Νικόλαος Λύτρας και ο Περικλής Βυζάντιος, παρακολουθούμε στην συνέχεια την στροφή προς την ελληνικότητα από την λεγόμενη «Γενιά του ‘30», ολοκληρώνοντας την διαδρομή με τους μεταπολεμικούς πειραματισμούς και τις νέες ζωγραφικές κατευθύνσεις με κύριους εκπροσώπους τον Βλάση Κανιάρη, τον Νίκο Κεσσανλή, τον Κώστα Τσόκλη, την Όπυ Ζούνη, τον Γιώργο Λάππα μεταξύ άλλων. Εγκαίνια στις 20 Ιανουαρίου.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η πρώτη ελληνόφωνη queer βιντεο-όπερα «ORFEAS2021» των ΦΥΤΑ, παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα πραγματοποιήσει την αθηναϊκή της πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με δύο προβολές στις 19 και στις 26 Ιανουαρίου, στις 21.30. Είναι βασισμένη στην όπερα «L’Orfeo» του Μοντεβέρντι και και αφηγείται τους αγώνες του Ορφέα, του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης «Live Your Myth in Greece». Το λιμπρέτο έγραψαν η Αντριάνα Μίνου και ο Φοίβος Δούσος ενώ το μοντάζ και η σκηνοθεσία είναι του Φιλ Ιερόπουλος. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τους συντελεστές της ταινίας.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Στις 24 Ιανουαρίου, μέρα που συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μια βραδιά – αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό, μέσα από μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του. Για τον μεγάλο δημιουργό θα μιλήσουν, η συνθέτις Ελένη Καραΐνδρου, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» και του «Théo Angelopoulos, le temps suspendu» ενώ οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο) και Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), θα ερμηνεύσουν μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου για ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και να ακούσει ηχογραφημένες μαρτυρίες τόσο δικές του, όσο και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, για τη μοναδική διαδρομή του ‘Έλληνα σκηνοθέτη που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

 

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Να μια καλή ευκαιρία να αποκτήσετε ένα έργο τέχνης και ταυτόχρονα να βοηθήσετε παιδιά που το έχουν ανάγκη H Vergos Auctions  συνεισφέρει με την τεχνογνωσία της στην υποστήριξη της Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή με τη διοργάνωση της φιλανθρωπικής δημοπρασίας «80 Καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της Πόρτας Ανοιχτής» η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου. 80  Έλληνες καλλιτέχνες, καθώς και συλλέκτες, προσφέρουν αφιλοκερδώς 84 έργα ζωγραφικής (ανάμεσα τους έργα των Φασιανού, Ρόορη, Γ. Λάππα, Ψυχοπαίδη κ.ά)  τείνοντας κατά αυτό τον τρόπο, χείρα βοηθείας στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και τις οικογένειές τους. Από το Σάββατο 22 μέχρι τη Δευτέρα 24/1 θα υπάρχει έκθεση των έργων στον ίδιο χώρο.

 

 

TAGS