Η Μελίνα Μερκούρη στη “Φαίδρα”

Τα highlights της εβδομάδας

Τα πρώτα εικαστικά -και όχι μόνο- ραντεβού της χρονιάς όπως τα επέλεξε η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Από τις 18 Ιανουάριου έως και τις 11 Μαρτίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσιάζουν την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά. Θα παρουσιαστούν – κάποια απ’ αυτά για πρώτη φορά – πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά από την τελευταία έκθεση Οπτικής Ποίησης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η Ελληνική ομάδα Οπτικής Ποίησης επανενώνεται. Στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 12) εγκαινιάζεται στις 15 Ιανουαρίου η  ομαδική έκθεση «Η θάλασσα είναι πάντα μακριά {εικόνες, σχήματα, ήχοι}», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Γιούλια Γαζετοπούλου, Μιχαήλ Μήτρα και Νατάσας Χατζιδάκι. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λένα Κοκκίνη σε συνεργασία με τον εικαστικό Δημοσθένη Αγραφιώτη  ο οποίος ασχολήθηκε με την ανεύρεση και συμμετοχή νεότερων καλλιτεχνών που ασχολούνται με την Οπτική Ποίηση.

Τον Erik Alkema, εικαστικό με έδρα το με έδρα το Άμστερνταμ. φιλοξενεί ο χώρος PS (Κεραμεικού 28) από τις 14 Ιανουαρίου. Η έκθεση «In The Air Tonight» αποτελεί και είναι ται από μια σειρά ταπισερί μια εξερεύνηση της προσωπικής ιστορίας του καλλιτέχνη που μεγαλώνει ως ομοφυλόφιλος νέος με φόντο – και αναφορές – την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του ’80. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθούν δυο ταινίες του Alkerma στις 16/1 («I Can Be Who Is There») και στις 26/1 («The Impossible Marriage»).

 

ON LINE ΠΡΟΒΟΛΗ

O Αργεντινός Μαριάνο Πενσόττι, από τα μεγάλα θεατρικά ταλέντα της Λατινικής Αμερικής και ένας από τους πιο διακεκριμένους πειραματικούς σκηνοθέτες παγκοσμίως, γύρισε την ταινία «The Audience», στην οποία παρελαύνουν όλες οι γενιές του ελληνικού θεάτρου (ανάμεσα τους η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Μαίρη Μηνά, η Ηρώ Μπέζου, η Ιωάννα Κολλιοπούλου, η Αλεξία Καλτσίκη, ο Κώστας Μπερικόπουλος., ο Περικλής Μουστάκης κ.ά). Η ταινία είναι διαθέσιμη έως τις 16 Ιανουαρίου το βράδυ στο κανάλι της Στέγης στο YouTube.

 

 

 

TAGS