Από την έκθεση Radium Palace στην K-Gold : Λυδία Δαμπασίνα «Η Λίμνη», 1976 – 2009. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Τα highlights της εβδομάδας

Η CheapArt γίνεται 26 ετών, η «σχεδία» εκθέτει τις γελοιογραφίες της ενώ αυτή την εβδομάδα έχουμε σημαντικά εγκαίνια εκτός Αθηνών, σε Λάρισα, Λέσβο και Θεσσαλονίκη. Η συντακτική ομάδα της Art Newspaper Greece επιλέγει έξι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ο Χάρης Κοντοσφύρης στη νέα του δουλειά «Ὃμοιον Ὁμοίῳ» αξιοποιεί ως αφόρμηση το φωτογραφικό έργο του Τάκη Τλούπα, προσεγγίζοντας το μέσα από το σύγχρονο κριτικό του πρίσμα. Με τη χρήση χρωματιστού πλαστικοποιημένου τσιμέντου σε φορέα  μέταλλου, ο καλλιτέχνης μεταγλωττίζει το φως σε ύλη, αναγεννώντας χρωματικά τα ασπρόμαυρα θέματα της εποχής του Θεσσαλού φωτογράφου. Η έκθεση του Κοντοσφύρη, ο οποίος είναι Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είναι η πρώτη δια ζώσης δράση της γκαλερί Braggart, μετά από την ψηφιακή ίδρυσή της και εγκαινιάζεται στις 10 Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Η επιμέλεια είναι της Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου. Περισσότερα εδώ.

Ένα θρυλικό ξενοδοχείο θερμοπηγών που χτίστηκε πριν 110 χρόνια στη Μυτιλήνη και λειτούργησε για λίγο χρόνο ως χώρος θεραπείας και αναψυχής πριν καταστραφεί από πυρκαγιά, δίνει το όνομα του στην νέα έκθεση της K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου. Η έκθεση Radium Palace (σε επιμέλεια Νίκου Βαμβουκλή) στην οποία συμμετέχουν 17 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εστιάζει στη σωματικότητα και στη μεταβαλλόμενη έννοια της φροντίδας μέσα από σύγχρονες πολιτισμικές πρακτικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Οι καλλιτέχνες επανεξετάζουν την οπτική μας για τη συλλογικότητα και την επαφή, επισημαίνοντας πως η τέχνη και η δημιουργικότητα αποτελούν θεραπευτικά εργαλεία για την ανάπτυξη ενός συμβιωτικού μέλλοντος. Εγκαίνια στις 11 Δεκεμβρίου. Περισσότερα εδώ.

«Η επιταγή των καιρών δεν είναι άλλη από το να γίνουμε αυθόρμητοι. Ποτέ και κανείς δεν μας το ζήτησε αυτό στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή ας την μεγαλώσουμε!» Με τίτλο λοιπόν «Ας μεγαλώσουμε τη στιγμή» η 26η CheapArt εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στο ιστορικό κτήριο των Εξαρχείων (Α. Μεταξά 25), εκεί απ’ όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1995 για να αξιώσει το έργο τέχνης ως πολιτιστικό αγαθό για όλους και όχι ως ακριβό προϊόν για λίγους, ενώ ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί μια ζωντανή πλατφόρμα έκφρασης ιδεών και τόπο συνάντησης καλλιτεχνών και φιλότεχνων. Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, δεκάδες καλλιτέχνες θα προβάλλουν την προσωπική τους δουλειά, ενώ θα είναι παρόντες για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με το φιλότεχνο κοινό. Περισσότερα εδώ.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι ζωγραφικοί σχεδιασμοί του Γιώργου Λαζόγκα, οι γλυπτικές συνθέσεις του Γιώργου Λάππα και τα γλυπτικά αντικείμενα της Αφροδίτης Λίττη θα δίνουν μια επιλεγμένη και περιεκτική ματιά στη δουλειά τριών σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών. Εγκαίνια την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στη γκαλερί Λόλα Νικολάου της Θεσσαλονίκης. Περισσότερα εδώ.

Από απόψε Τετάρτη και για όλο το Δεκέμβριο, το σπίτι της «σχεδίας» (Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου) θα πλημμυρίσει με χρώματα και εικόνες, καθώς θα φιλοξενήσει μια αιρετική έκθεση γελοιογραφιών που έχουν δημοσιευτεί στο ελληνικό περιοδικό δρόμου με θέμα (και) τα Χριστούγεννα. Θα φιλοξενηθούν σκίτσα των Tάσου Αναστασίου, Ιωάννη Εργελετζή, Μιχάλη Κουντούρη, Βαγγέλη Χερουβείμ και Soloúp. Περισσότερα εδώ.

Τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από την Akwa Ibom Athens (Βαλτετσίου 35) με ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ «Ceiling Inferno» του Παναγιώτη Μηνά σε ποίηση Χρήστου Κυριακίδη και προβολή του ομώνυμου videoclip  της Μαρίνας Ξενοφώντος (9/12), ανάγνωση από τον Χρήστο Κυριακίδη (10/10) και ερμηνεία από την Μαρία Σπίβακ ενός νέου ηχητικού με τίτλο “Anal Springs”, το οποίο δανείζεται στοιχεία από το ποίημα του Κυριακίδη «Θαυμάσια Πυρκαγιά Οροφής». Περισσότερα εδώ.

TAGS