Η συντακτική ομάδα της Art Newspaper Greece επιλέγει εκθέσεις και εικαστικές δράσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα και αξίζει να μπουν στο πρόγραμμα σας.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Counting Days» είναι ο τίτλος της έκθεσης της ομάδας Raqs Media Collective και του Naeem Mohaiemen η οποία αποτελείται από το βίντεο Untold Intimacy of Digits, (2011) της Raqs και της ταινίας Jole Dobe Na (Those Who Do Not Drown), (2020) του Mohaiemen. Η ταυτόχρονη προβολή τους προτείνει μια σύνδεση ανάμεσα στον Raj Konai, του οποίου το δακτυλικό αποτύπωμα βρίσκεται στο επίκεντρο του βίντεο της Raqs και στον Qazi Azizul Haque, συν-εφευρέτη της ταξινόμησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων για τον οποίο γίνεται αναφορά στην ταινία του Mohaiemen. Και τα δύο γεγονότα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία και σχετίζονται με τις τεχνολογικές όψεις εγγύτητας και ελέγχου. Οι δύο αυτές ταινίες δημιουργήθηκαν με διαφορά μίας δεκαετίας και ο συνδυασμός της προβολής τους είναι ένας φόρος στις επιρροές αργής ωρίμανσης. Από 11 Νοεμβρίου στον χώρο Tavros. Περισσότερα εδώ.
Στην ατομική του έκθεση «Τo see a block of flats as a cave» στην γκαλερί Kalfayan, o Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης παρουσιάζει μία πολυσχιδή εγκατάσταση αποτελούμενη από ζωγραφικά έργα, κείμενo και αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Ταυτόχρονα η έκθεση συνοδεύεται από μουσικό έργο που παρουσιάζεται και είναι διαθέσιμο ψηφιακά Όπως παρατηρεί ο καλλιτέχνης για τη νέα σειρά έργων: «Τα θέματά μου είναι τοπία ή τουλάχιστον μια “περιοχή” που κρατάει εντός της τα αντικείμενα αδιαχώριστα. Συνεχίζουν να με απασχολούν η έννοια της Χροιάς και κατ’ επέκταση του ψυχικού τόνου (Stimmung). Η διάρκεια (la durée) και κατ’ επέκταση η υποκειμενική εμπειρία και ο βιωμένος χρόνος. Η απόσταση και ως εκ τούτου η προοπτική και οι στρεβλώσεις της». Εγκαίνια την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Περισσότερα εδώ.
Το «If Anything Survives» είναι μία θεματική, ομαδική έκθεση τέχνης σε τρία μέρη και ο υπότιτλος Archaeologies, Utopias & The Void υποδηλώνει τη θεματική του κάθε μέρους. Η ιδέα είναι αποτέλεσμα έρευνας που προέκυψε με αφορμή το τραπέζι των συζητήσεων του Potential Project το 2019 και στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες, θεωρητικοί της τέχνης, αρχιτέκτονες και μουσικοί που προσέγγισαν θεωρητικά το θέμα της δυνάμει φύσης των έργων τέχνης και της ενδεχομενικότητας που χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική σκέψη. Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν με έργα σε κάθε μία από τις τρεις ενότητες, οι οποίες παρουσιάζονται παράλληλα σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην περιοχή των Εξαρχείων: στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ερεσσού 40, στις Εκδόσεις Ύψιλον (Τζαβέλλα 15) και στον εκθεσιακό χώρο του Potential Project (Ανδρέου Μεταξά 25). Εγκαίνια στις 11 Νοεμβρίου. Περισσότερα εδώ.
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Η «Άγονη Γή» των Ραφίκα Σαουίς και Μιχάλη Αργυρού είναι μια σωματική και εικαστική εικονοποίηση της ποιήματος του Τ.Σ Έλιοτ «Έρημη χώρα» και παρουσιάζεται ως μια πολυφωνική σύνθεση τεσσάρων ημερών, στην οποία κάθε περφόρμερ παρουσιάζεται σε διαφορετική μέρα. Συμμετέχουν ο εικαστικός Γιώργος Σταματάκης, ο χορογράφος, χορευτής και περφόρμερ Γιάννης Καρούνης, ο έφηβος Τάσος Τσουρής και η αρθρογράφος – ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη. Στην βίντεο εγκατάσταση ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης ερμηνεύει το ποίημα. 11 με 14 Νοεμβρίου στο MetaphorAthens, Δορυλαίου 10, πλατεία Μαβίλη.
ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ
Mε ελεύθερη είσοδο, θα υποδέχεται τους επισκέπτες του την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, καθώς συμμετέχει στη «Δράση 21» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν δωρεάν σε όλους τους χώρους της μόνιμης Συλλογής του Μουσείου, και να θαυμάσουν σπάνια έργα τέχνης της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας αλλά και έργα σύγχρονης και νεότερης ελληνικής τέχνης. Αυτή την περίοδο, το ίδρυμα φιλοξενεί επίσης την εικαστική εγκατάσταση του Αμερικανού καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Andrew Levitas, μια σειρά από μεταλλικά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και την τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας.