Αρκετές σημαντικές εκθέσεις ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, και η συντακτική ομάδα της «The Art Newspaper Greece» ξεχώρισε επτά από αυτές για να τις εντάξετε στις εικαστικές εξορμήσεις σας.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Δυο εκθέσεις ξεκινούν ταυτόχρονα, στις 4 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το annexM υπό τη διεύθυνση της Άννας Καφέτση. Με ένα σύνολο έργων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα –δύο από τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση–, η Στεφανία Στρούζα με το «212 Μήδεια (Αφηγήσεις από ένα χώρο μετέωρο)» στο Project Space του Μεγάρου, αναφέρεται στη μετέωρη συνθήκη στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης σήμερα. Εστιάζει σε στιγμές σύγκρουσης, αποτυπώματα καταστροφής καθώς και στο ενδεχόμενο επανόρθωσης και αναδημιουργίας. Στην έκθεση, που επιμελείται η Δάφνη Δραγώνα, παρουσιάζονται τρία έργα γλυπτικής και ένα βίντεο. Η έκθεση του Κώστα Ρουσσάκη «Η αυλή των Ηρώων» στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου, με επιμελητή τον Χρήστο Χρυσόπουλο, αντλεί την πρώτη της ύλη από το Πεδίο του Άρεως με όλες τις τρέχουσες συνδηλώσεις και τη σημειολογία που έχει κατά καιρούς αποδοθεί σε αυτό. Με κεντρικό άξονα το μνημειακό σύνολο της «Λεωφόρου Ηρώων», η εγκατάσταση του Ρουσσάκη συγκροτεί ένα εικαστικό περιβάλλον που μεταβολίζει τον οικείο χώρο του Πεδίου του Άρεως δημιουργώντας ένα νέο, εφήμερο υποκειμενικό τοπόσημο για την ιστορία και τον σύγχρονο βίο της πόλης. Περισσότερα εδώ.
Ο Τζουλιάνο Καγκλής σε δεκαπέντε καινούρια έργα που παρουσιάζονται στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση – Γιαννα Γραμματοπουλου» εξερευνά τις δυνατότητες και επιδράσεις του μπλε. Ο ζωγράφος υπονομεύει την αφήγηση επιχειρώντας να ανακαλύψει αυτό που κρύβεται πίσω από την εικόνα. Χειραγωγεί το σχήμα, και παίζοντας με τη διαφάνεια και τη χροιά των ψυχρών τόνων προκαλεί το τυχαίο ζωγραφικό γεγονός, βυθίζοντας μας στον ιδιότυπο μυστικό κόσμο του. Η έκθεση «Βαθύ Μπλε» κάνει εγκαίνια στις 4 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Περισσότερα εδώ.
«Point de Vue» είναι ο τίτλος της πρώτης ατομικής της Manon Steyaert στην Ελλάδα, με έργα που έχουν δημιουργηθεί από την Γαλλίδα (με έδρα το Λονδίνο) εικαστικό ειδικά για την έκθεση και είναι χαρακτηριστικά της δουλειάς της, στην οποία καλεί το κοινό να αναλογιστεί την ιδέα του πίνακα ως γλυπτό, ή του γλυπτού ως πίνακα. Η Steyaert τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιεί κυρίως σιλικόνη στα έργα της, «ένα υλικό που προσδίδει ένα στρώμα, σχεδόν λαχταριστής επένδυσης στις πλίνθους της, με αποτέλεσμα οι ημιδιάφανες συνθέσεις της σχεδόν να αιρούνται μπροστά από τον θεατή». Εγκαίνια στις 4 Νοεμβρίου στην The Blender Gallery της Γλυφάδας. Περισσότερα εδώ.
Η εικαστικός και σκηνογράφος Αναστασία Κωνσταντάκου δημιουργεί εικόνες παράδοξες, συνδυάζοντας εικόνες οικοδομών υπό κατασκευή που όλοι βλέπουμε καθημερινά γύρω μας με την παρουσία άγριων ζώων μέσα σε αυτές. Στην έκθεση «Άγριο Θηρίο» εργοτάξια και βιομηχανικά τοπία γίνονται το αφιλόξενο σκηνικό φόντο που πλαισιώνει τις φιγούρες των ζώων, δημιουργώντας μία αίσθηση εγκλωβισμού και αλλοτρίωσης, ενώ ο άνθρωπος, παρόλο που δεν απεικονίζεται, υπονοείται μέσα από την επέμβαση και το αποτύπωμά του που γιγαντώνεται στο φυσικό περιβάλλον, κερδίζοντας τον τίτλο του άγριου θηρίου. Εγκαίνια στις 5 Νοεμβρίου στον χώρος τέχνης ETCH INK. (Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Αμπελόκηποι)
Το διεπιστημονικό project «Queerupting the Youth» μέσω μιας εικαστικής έκθεσης, ομιλιών αλλά και workshops, επιχειρεί να εξετάσει τη θέση των κουίρ ατομικοτήτων στις σύγχρονες κοινωνίες. Αμφισβητώντας τα θεμέλια της αυταρχικής ετεροκανονικότητας, επιδιώκοντας παράλληλα μία κουλτούρα φροντίδας. Ο όρος φροντίδα αντιλαμβάνεται ως μία διαρκή κοινωνική δυναμική και πρακτική, με κύριο στόχο την οποιαδήποτε δυνατή καλλιέργεια και ανάπτυξη όλων των κουίρ υποκειμένων. Μέσα από την έκθεση (στην οποία συμμετέχουν 10 εικαστικοί) αναδύονται ερωτήματα αναφορικά με την πολιτική ανισότητα, την άνοδο της ακροδεξιάς, την πατριαρχία, τον καπιταλισμό, την εκμετάλλευση του κουίρ τραύματος, τα body politics, την ανάγκη για επαρκείς ασφαλείς κουίρ χώρους και την ενότητα εντός και εκτός κοινότητας. Εγκαίνια στις 5 Νοεμβρίου στο Symbiosis & HGW STD., Φιλαρέτου 135, Καλλιθέα.
Αν επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας τις επόμενες 40 ημέρες (μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου δηλαδή) μην ξεχάσετε να περάσετε από το καφέ για να απολαύσετε μια εξαιρετική συνύπαρξη δια χειρός Χρήστου Στανίση, αγαπημένου μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, όπου οι ήρωες του ’21 συναντούν τους αρχαίους Έλληνες, της ιστορίας και των μύθων. Ο Στανίσης δημιούργησε μια σειρά από συμβολικά «ζεύγη» (Οδυσσέας – Οδ. Ανδρούτσος, Ιφιγένεια – Μαντώ Μαυρογένους, Αχιλλέας – Κατσαντώνης, Μιλτιάδης – Καραϊσκάκης, Λεωνίδας – Αθ. Διάκος και πολλά άλλα) σε μια έκθεση που μέσα από αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο θίγει το θέμα της συνέχειας της ελληνικότητας.
Νέες γυναίκες και κορίτσια από διαφορετικές χώρες που διαμένουν σε δομή φιλοξενίας αιτουσών άσυλο στη Θεσσαλονίκη, επιχειρούν να επικοινωνήσουν με την ευρύτερη κοινότητα, μέσω της δυνατότητας για έκφραση και δημιουργία που τους δίνει η τέχνη. Μέσα από τα έργα τους ακούγεται η δική τους φωνή, έτσι όπως αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, καθώς και τα όνειρά τους για τη ζωή. Την έκθεση τους (ζωγραφική, φωτογραφία και installation) με τίτλο «The Girls’ Voices», διοργανώνει ο Δήμος Νεάπολης- Συκεών και η ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής συμπερίληψης και διαπολιτισμικού διαλόγου. Περιλαμβάνει έργα που προέκυψαν από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια ζωγραφικής με εκπαιδευτή τον ζωγράφο Richard Lusakumunu και φωτογραφίας με εκπαιδευτή τον φωτογράφο Mattia Bidoli και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, Έβρου 49, Συκιές, από 3 έως 5 Νοεμβρίου.
Σημειώστε επίσης ότι η έκθεση «Impronte di corpi nell’aria / Bodies Imprinted in the Air», με έργα του Giuseppe Penone που δημιούργησε από τη δεκαετία του 1970 έως και το 2021, στην Gagosian Athens, η οποία θα ολοκληρωνόταν στις 13 Νοεμβρίου, παρατείνεται ως το Σάββατο 27 του μήνα.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου (ώρα 11:00-12:30), εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση της Ιφιγένειας Λελοβίτη, συντηρήτριας χαρτιού και βιβλίου, θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν θήκη φύλαξης για το αγαπημένο τους βιβλίο που θα φέρουν μαζί τους. Η συμμετοχή στο εργαστήρι και τα υλικά είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210 3418051.