Έργο του Νίκου Γιαμπάνη (λεπτομέρεια). Kappatos Gallery

Τα highlights της εβδομάδας

Η συντακτική ομάδα του Art Newspaper Greece επιλέγει για το επόμενο επταήμερο δυο ενδιαφέρουσες εκθέσεις, μια διαδραστική περφόρμανς, ένα μικρό κινηματογραφικό φεστιβάλ, μια προβολή που συνδυάζεται με μια εγκατάσταση καθώς και ένα ιστορικό-οικονομικό podcast.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η δεύτερη ατομική έκθεση του Νίκου Γιαμπάνη με τίτλο «HYBRIDS», στην γκαλερί Kappatos,  αποτελείται από μια ενότητα γλυπτών και φωτογραφιών τα οποία έχει δημιουργήσει την τελευταία διετία: Αυτόφωτα, αποσπασμένα σώματα και υβριδικές οργανικές φόρμες λειτουργούν ως μνημεία ενός μελλοντικού κόσμου, όπου το βιολογικό και το συνθετικό βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Εγκαίνια σήμερα, 13 Οκτωβρίου και περισσότερα εδώ.

Τη νέα του δουλειά με τίτλο «Persistent Excitements, Thanks» παρουσιάζει στο PET Projects της Κυψέλης ο Ανδρέας Μαλλουρής.  Φτιαγμένα με μεταβλητά μέσα ((γλυπτά από σαπούνι, τρισδιάστατη εκτύπωση, φωτογραφία, ακουαρέλες) τα έργα του μπορούν να θεωρηθούν ως χειρονομίες που προσφέρουν – υποδέχονται ένα σώμα σε κατάσταση ευθραυστότητας. Εικόνες ενός προσωπικού ημερολογίου που εκφράζει πάθος, φόβο, επιθυμία, διεκδικώντας την εξουσία στο σώμα μας. Εγκαίνια την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και περισσότερα εδώ.

 

PERFORMANCE

To «However» της Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία είναι μια performance-installation σε μορφή ανοιχτού studio, η οποία απεικονίζει μια ερευνητική διαδικασία που διεξάγεται εδώ και οκτώ μήνες στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν Το κύριο αντικείμενο της έρευνας είναι το σώμα σε εξέλιξη και η προσπάθεια που καταβάλλει μέσα σε αυτό. Τα σώματα μέσω της εργασιακής τους εργασίας βρίσκονται συνεχώς σε μια διαδικασία αποτυχίας και προσπαθούν ξανά να βρουν μια λύση στα καθήκοντα που τους αφορούν. Ταυτόχρονα, αυτή η φυσική εμπειρία καταγράφεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που την περνούν μέσα σε ένα χώρο ψυχικής και σωματικής εστίασης. Από την Τρίτη 19 ως το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο Tavros Space. Περισσότερα εδώ.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

 34 ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται στις 15 και 16 Οκτωβρίου στις «Χρυσές Νύχτε» — τη δράση που ξεκίνησε η Ακαδημία César για να προβάλει τις ταινίες που βράβευσαν και ξεχώρισαν περισσότερες από 30 Ακαδημίες Κινηματογράφου από όλο τον κόσμο —στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Είσοδος ελεύθερη και κρατήσεις θέσεων (την προηγούμενη κάθε ημέρας προβολής) εδώ.

Στο Sub Rosa Space της οδού Πραξιτέλους η προβολή του «Post-Coded Thoughts on the Never-Upcoming Foreshadowed Li(f) έρχεται να συμπληρώσει «στα ερείπια της ανθρωπότητας» την εγκατάσταση του Babak Ahsteshamipour «Paleontology of No-Existence» που εκτίθεται στον χώρο. Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 21:00 (οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00). Περισσότερα εδώ.

 

PODCAST

Μια σειρά σύντομων συζητήσεων με μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της, και ειδικότερα τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα, παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Στην τελευταία από αυτές, και με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και τα 60 από τη σύνδεση της χώρας με την ΕΟΚ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, απαντά σε ερωτήματα που αφορούν τις επιδιώξεις, τις επιλογές της χώρας και του πολιτικού της προσωπικού όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μπορείτε να ακούσετε το podcast εδώ.

 

TAGS