Από την περφόρμανς «A Public Cleansing» της Γεωργίας Λαλέ, τον περασμένο Μάιο στη Νέα Υόρκη.

Τα highlights της εβδομάδας

Για αυτή την εβδομάδα η συντακτική ομάδα του The Art Newspaper Greece επιλέγει μια ενδιαφέρουσα περφόρμανς, την επιστροφή ενός παλιού γνώριμου Άγγλου εικαστικού, μια συλλογή Ελλήνων της διασποράς και τη νέα δουλειά δυο καταξιωμένων καλλιτεχνών μας.

 

Αρκετά σεντόνια και ένα γλυπτό είναι τα υλικά που θα συνοδέψουν την περφόρμανς «Shelter» της Γεωργίας Λαλέ το Σάββατο 9/10 (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα) στην γκαλερί a.antonopoulou.art. Η περφόρμανς έχει ως θέμα τις συνθήκες που οδηγούν στη συστηματική καταπίεση των γυναικών και τα σεντόνια είναι τα δικά τους. Μπορείτε και εσείς να αφήσετε σεντόνια στα οποία έχετε κοιμηθεί (μέχρι αύριο 7/10 στην γκαλερί). Για την είσοδο στην περφόρμανς χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

Από το 1967 ο Richard Long μετατρέπει τους περιπάτους του – από βουνά σε έρημους, ακτές, λιβάδια, ποτάμια και χιόνια – σε έργα τέχνης, γλυπτά, φωτογραφίες και κείμενα. Το έργο του είναι τόσο σύγχρονο όσο και «πρωτόγονο», εννοιολογικό και φυσικό, εστιάζοντας στην ανησυχία τόσο για το τελειωμένο έργο τέχνης όσο και για τη διαδικασία ολοκλήρωσής του. Ο Άγγλος καλλιτέχνης επιστρέφει για άλλη μια φορά – την έβδομη –  στην Bernier/Eliades και τα εγκαίνια (με τον ίδιο παρόντα) είναι στις 7 Οκτωβρίου.

 

Μετά από την καλοκαιρινή παρουσίαση της στην Τρίπολη, η έκθεση «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου – από τον 18ο στον 21ο αιώνα», με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη και Ιώς Ντόλκα έρχεται στην Αθήνα και θα βρίσκεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 8 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει 67 συνολικά έργα, χωρισμένα σε εννέα ενότητες, που φέρουν την υπογραφή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα ως τη σημερινή εποχή. Περισσότερα εδώ.

 

Τη νέα του δουλειά παρουσιάζει ο Μανώλης Χάρος στην γκαλερί Λόλα Νικολάου της Θεσσαλονίκης από τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια σειρά  από μεγάλου μεγέθους έργα, μια σειρά μικρότερα και ένα γλυπτό, με κοινό τους χαρακτηριστικό την χρήση χαρακτικής και ζωγραφικής μαζί,  έργα που υπηρετούν το εικαστικό όνειρο του καλλιτέχνη  εξερευνώντας τα απώτατα όρια  των μέσων. Εγκαίνια την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Περισσότερα εδώ.

 

Ο Γιάννης Χρηστάκος  επιστρέφει στην προσφιλή του θεματική, αυτήν της οπτικής γλώσσας του χάρτη και των φαντασιακών αποδόσεων αυτού και παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ. Όπως σημειώνει και ο ίδιος για την έκθεση «Με τον φόβο του Άλλου», «..Πρόθεσή μου είναι να μην αναπαραγάγω ανατομικά σχέδια γεωγραφίας, αλλά, μέσω του επανασχεδιασμού του χάρτη, το εικονικό έργο σταδιακά να μεταπλαστεί σε  ένα σύνθετο σχήμα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην φόρμα του…». Εγκαίνια στις 12 Οκτωβρίου.

 

TAGS