Biennale Athens «Eclipse»: Huntrezz Janos “Eclipsatrix Exuvia” (2021), στιγμιότυπο (παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της Transfer Gallery)

Τα highlights της εβδομάδας

Το επτά παίζει πολύ αυτή την εβδομάδα, τόσο με την 7η Μπιενάλε της Αθήνας, όσο και με τους «7 θανάτους της Μαρίας Κάλλας» αλλά και την Gallery 7. Ακόμη, μια έκθεση «οικογενειακή υπόθεση», ένα αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα και μια πρωτότυπη παράσταση στην (κάποτε υπέρλαμπρη) βίλα Ιόλα.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ & PERFORMANCES

Η συνταρακτική ζωή της Μαρίας Κάλλας πάντα γοήτευε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το οπερατικό πρότζεκτ «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», στο οποίο επτά θάνατοι αναβιώνουν υποδειγματικά επί σκηνής βασισμένοι στις κορυφαίες μουσικές και σκηνικές στιγμές που διαμόρφωσαν τις αντίστοιχες όπερες – όλες τους άριες που ήταν απείρως σημαντικές για τη μεγάλη ντίβα. Είναι μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, την Εθνική Όπερα του Παρισιού και το Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης και  υλοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στις 24, 25, 26, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Περισσότερα εδώ

 

Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκεται σε Έκλειψη. Η 7η Μπιενάλε της Αθήνας ξεκινάει λοιπόν με τίτλο «Eclipse» και συνεπιμέλεια των Omsk Social Club και του Larry Ossei-Mensah, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Poka-Yio. Η «Eclipse» θα διεξαχθεί σε διαφορετικούς χώρους του κέντρου της πόλης (όπως τα παλιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα ή το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά) και περιλαμβάνει καλλιτέχνες με έδρα τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους πρόκειται να εκθέσουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η πρώτη εβδομάδα φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις εκθέσεις του Steve McQueen (στη Στέγη), της Navine G. Khan-Dossos, των KAYA, του Ayesha Tan-Jones και της Huntrezz Janos. Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ και μπείτε στη φιλοσοφία της Μπιενάλε μέσα από τη συνέντευξη των δυο επιμελητών στην Art Newspaper Greece εδώ.

 

Η διαδραστική ομαδική έκθεση «Sketchbook 4 Human Rights» είναι ουσιαστικά η παρουσίαση του  πρώτου παγκόσμιου project που δημιουργεί βιβλιοθήκη από sketchbooks καλλιτεχνών, βασισμένα κι εμπνευσμένα από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το project γεννήθηκε ως γέφυρα συνδιαλλαγής μεταξύ των δημιουργών, του ART HUB Athens και των οργανισμών που προάγουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα και αποτέλεσε ερέθισμα και όχημα δημιουργίας, ευαισθητοποίησης και ανοιχτού διαλόγου. Από 23 Σεπτεμβρίου στο The Project Gallery, στο Μοναστηράκι.

 

Tη νέα δουλειά του ζωγράφου Νίκου Νέσκε, ελαιογραφίες και κατασκευές παρουσιάζει η Gallery 7 από τις 28 Σεπτεμβρίου. Όπως γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα «στα έργα της νέας ενότητας του Νέσκε δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο ή παρορμητικό. Η ζωγραφική αυτή είναι γέννημα ενός σύγχρονου εικαστικού καλλιτέχνη, που όμως έχει την ιδιαιτερότητα να συνδιαλέγεται με μερικές στιγμές της μεγάλης ζωγραφικής του παρελθόντος. Εντούτοις, οι περίτεχνες κορνίζες κάποιων έργων τελικά αποτελούν μέρος τους γιατί αναφερόμενες σημειολογικά στη “σοβαρή” τέχνη των μεγάλων μουσείων, κλείνουν το μάτι στον θεατή».

 

Είναι μάλλον ασυνήθιστο φαινόμενο για μια οικογένεια καλλιτεχνών να εκθέτει μαζί, ωστόσο οι Les Andrea –όπως συχνά αυτοαποκαλούνται οι Pat Andrea, Cristina Ruiz Guiñazú, Mateo Andrea και Azul Andrea.– έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή καλλιτεχνική ομάδα. Η έκθεση στην γκαλερί Alma, πρώτη τους ομαδική παρουσίαση στην Ελλάδα, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 έργα, μεγάλα και μικρότερα ζωγραφικά έργα και σχέδια σε καμβά και χαρτί, 3D γλυπτά από χαρτόνι, γλυπτική, μικτή τεχνική, κολλάζ και in situ εγκατάσταση. Από 23 Σεπτεμβρίου.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για να μεταμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο, η περίφημη Βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή φιλοξενεί για τρία βράδια (24 έως 26 Σεπτεμβρίου) την παράσταση «Ο θαυμαστός κόσμος του Ιόλα» βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη «Ιόλας». Σε αυτήν ο Αλέξανδρος Ιόλας εμφανίζεται ως οικοδεσπότης μιας άκρως σουρεαλιστικής βραδιάς με καλεσμένους ανθρώπους που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή του, όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Μαξ Έρνστ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Θεοδώρα Ρούσβελτ, ο Άντι Γουόρχολ, ο Ζαν Κοκτώ, η αδελφή του Νίκη και τόσοι άλλοι. Όλοι πρόθυμοι να κάνουν αποκαλύψεις, να εξομολογηθούν κρυμμένα μυστικά αλλά και πράξεις που άλλαξαν το ρου της τέχνης του 20ου αιώνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά με απαραίτητη την κράτηση θέσεων στο 6982 997542.

 

TAGS
Ξεκλειδώστε έναν κόσμο γεμάτο Τέχνη!Γίνετε τώρα συνδρομητές, για να μαθαίνετε τα πάντα γύρω από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω πακέτα συνδρομών: 

  • - Combo €50/έτος
  • - Print €30/έτος
  • - Website €20/έτος
Περισσότερα