John Akomfrah “The Airport”

Τα highlights της εβδομάδας

Αυτή τη εβδομάδα ξεκινούν σημαντικές εκθέσεις που έχουν ως αφορμή την ελληνική κρίση, τον εγκλεισμό, την ποίηση ή τα μικρόβια. Στο Λυκαβηττό παρακολουθούμε μια διαφορετική επίδειξη υψηλής ραπτικής και στην ταράτσα της ταινιοθήκης αποχαιρετούμε τον πιο γοητευτικό «άσχημο» του γαλλικού σινεμά.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ο 64χρονος John Akomfrah, Βρετανός με καταγωγή από την Γκάνα, και ιδρυτής  του Black Audio Film Collective (BAFC)  είναι ένας από τους λίγους διεθνείς εικαστικούς που κατόρθωσαν να αποτυπώσουν με ποιητικό τρόπο την ελληνική κρίση.  Η έκθεση «The Airport» είναι μια βιντεοεγκατάσταση τριών ταινιών που έχει συλληφθεί ως ένας διαλογισμός για την ιστορία της Ελλάδας και εμπνέεται από το έργο δύο κινηματογραφικών ταινιών του Stanley Kubrick και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η ελαστική αίσθηση του χρόνου της ταινίας αναφέρεται στο  «2001: A Space Odyssey» (1968), ενώ η τεχνική της συνεχούς κίνησης μεταξύ της κάμερας, των χαρακτήρων και των τοποθεσιών του Αγγελόπουλου χρησιμοποιείται επίσης σε ένα ποιητικό αποτέλεσμα. Στo Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 16 έως 25 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα εδώ

 

Tο έργο «Biosentinel» της καλλιτεχνικής ομάδας Hypercomf συνδέει την τέχνη με την οικολογία και εστιάζει στον μικρόκοσμο και τις προσωπικές, οικονομικές και εργασιακές σχέσεις που δημιουργούν οι άνθρωποι με τα μικρόβια. Ξεκινώντας με μια  έρευνα για τον Saccharomyces cerevisiae (τη γνωστή μαγειρική μαγιά), η ομάδα σχεδιάζει έναν παιγνιώδη διαδικτυακό χάρτη, συνομιλεί με ερευνητές/-τριες, κατασκευάζει έναν φορητό αυτοσχέδιο ηλιακό φούρνο, παράγει τη δική της μπύρα από «άγρια» αθηναϊκή μαγιά και τελικά συγκεντρώνει όλη αυτήν την παραγωγή, εμπειρία και γνώση σε μια έκθεση στο χώρο του TAVROS, από 17 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου. Περισσότερα εδώ.

 

Ο Ανδρέας Λόλης παρουσιάζει στη The Breeder τη νέα του δουλειά που περιλαμβάνει δέκα καμβάδες, οι οποίοι συγχέουν τα όρια μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής και ενεργοποιούν το χώρο γύρω τους με απρόσμενους τρόπους. Αμφισβητώντας την παραδοσιακή γλυπτική όπως έχει εδραιωθεί, στατική και πυκνή, ο Λόλης διαπερνά το μάρμαρο δημιουργώντας ένα κενό που αποκαλύπτει κρυφές πτυχές του υλικού και εμπλουτίζει την εμπειρία του χώρου. Από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Στην Crux Galerie στο πλαίσιο  της ατομικής έκθεσης του Ανέστη Ιωάννου «Μετά Το Ηλιοβασίλεμα», η επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου προσκαλεί 32 διεθνείς εκπροσώπους του πολιτισμού, να ανταποκριθούν στο ποίημα του εικαστικού «Together We Root As A Family» που εκτίθεται  στο χώρο. Αυτή η παράλληλη ενότητα έχει τίτλο «A Poem For You» και σε αυτή οι  συμμετέχοντες καταθέτουν το δικό τους σχόλιο σε σχέση με τις έννοιες που απασχολούν τον εικαστικό: τη σχέση με τους προγόνους μας, τις ρίζες μας, το χρόνο και τον ορισμό της οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία. Από 16 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου.

 

Τοιχογραφίες, τρισδιάστατες κατασκευές και έργα σε καμβά παρουσιάζει ο Billy Gee στην γκαλερί Alibi από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου. Μέσα από τα χαρακτηριστικά της φαντασίας, της ατμόσφαιρας και της αγνότητας ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την «Παράταση Ζωής/Life Extension», επηρεασμένος από τον προσωπικό του εγκλεισμό και τον παγκόσμιο σουρεαλισμό.

 

EVENT

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και αντλώντας έμπνευση από τις ελληνικές λαϊκές φορεσιές, το 3 137 κάλεσε δύο μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Honey-Suckle Company από το Βερολίνο, τον Petr Stef Kišur και την Ελένη Πούλου, να οραματιστούν μαζί έναν φαντασιακό οίκο υψηλής ραπτικής την επίδειξη της συλλογής του, υπό τον τίτλο FIN, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου. Το event θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί με τη δύση του ήλιου, ενώ θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική από τους Nohe Noshe. Περισσότερα εδώ.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Συνεχίζονται οι προβολές του αφιερώμνατος «Ελλάδα- Γαλλία Κινηματογραφικές Συναντήσεις» με ταινίες που δεν βλέπουμε συχνά στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή σε κινηματογραφική αίθουσα. Έτσι τα επόμενα βράδια στην θερινή Λαϊδα της Ταινιοθήκης μας περιμένουν ταινίες όπως το «Διάλλειμα» του Ρενέ Κλερ (15/9), η «Σκύλα» του Ζαν Ρενουάρ (17/9) ή το «Ζ» του Κώστα Γαβρά (18/9). Εμείς όμως, ως φόρο τιμής στον Ζαν Πολ Μπελμοντό θα πάμε την Δευτέρα 20/9 να τον απολαύσουμε για άλλη μια φορά στο «Με κομμένη την ανάσα» του Γκοντάρ. Για το αφιέρωμα συμπράττουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του ΥΠΠΟΑ έχοντας την υποστήριξη του CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), του ΕΚΚ (Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και του Αρχείου της ΕΡΤ. Περισσότερα εδώ

 

TAGS