Andres Serrano “Fatima”

Τα highlights της εβδομάδας

Η σεζόν έχει μπει σε τροχιά έναρξης, τα εγκαίνια εκθέσεων σιγά σιγά πληθαίνουν, ενώ η εβδομάδα, πέρα από δυο ενδιαφέροντα φεστιβάλ, περιέχει και ένα μεγάλο όνομα, αυτό του προβοκάτορα της φωτογραφίας Andres Serrano.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά, ατομική του Andres Serrano στην Ελλάδα με τη σειρά «Torture» όπου ο Αμερικανός  φωτογράφος, που στην μακρόχρονη πορεία του αποκαλύπτει μια συχνά ενοχλητική πραγματικότητα μέσα από την κάμερά του, διαπραγματεύεται την ιστορία των βασανιστηρίων και την πράξη της πρόκλησης έντονου σωματικού ή ψυχολογικού πόνου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο που είναι  τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ίδιου του κόσμου. Η επιμέλεια είναι της δρ Σωζήτας Γκουντούνα και οργανώνεται στο πλαίσιο της πλατφόρμας «Greece in USA».  Από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου στην Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Gate E2.

 

Η έκθεση reality check σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου ξεκινάει την Πέμπτη 9/9 σε ένα από τα μεγαλύτερα –σήμερα εγκαταλελειμμένα– κτίρια της περιοχής του ψυχιατρικού νοσοκομείου στο Δαφνί. Η έκθεση θα εστιάσει πέρα από την αντικειμενική υπόσταση ενός ψυχιατρείου το οποίο αποτελεί απλώς ένα σημείο εκκίνησης, για να έρθουν στο προσκήνιο όχι μόνο οι ιδεολογικοί παραλογισμοί της ύπαρξής μας αλλά επίσης θα ξετυλίξει και θα αναλύσει τη σημασία της διαδοχικά, στρώμα-στρώμα. Συμμετέχουν 34 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό  με εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία, φωτογραφία και performances.

 

Στο εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα σύγχρονης τέχνης. Τα εικαστικά έργα της Αφροδίτης Λίτη συνυπάρχουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα και δίδουν τη δυνατότητα στον θεατή μιας καινούργιας ανάγνωσης των αρχαίων ευρημάτων. «Αποφάσισα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον από 27 πολύχρωμες πεταλούδες (σ.σ. και τρεις νεανικές φιγούρες σε φυσικό μέγεθος) οι οποίες εισβάλουν παρελαύνουσες στο χώρο του Μουσείου, ξαναζωντανεύοντας στη μνήμη μας όλους τους δημιουργούς αυτού του υπερβατικού αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, το οποίο διασώθηκε αλώβητο μέχρι σήμερα». Εγκαίνια 11 Σεπτεμβρίου.

 

Το Azimuth and Elevation στο Talc Studio είναι μια εγκατάσταση από σχέδια, χαραγμένες ατσάλινες επιφάνειες και μεταξοτυπίες της Christina Mamakos. Mέσω της αλληλοεπικάλυψης και του συνδυασμού εικόνων οι οποίες προέρχονται από μελέτες που μεταγράφουν την πράξη της μέτρησης και τις ουράνιες μορφές, η Mamakos διερευνά τις έννοιες του άμετρου, του μη απτού – σημείων αποδόμησης. Η εγκατάσταση συνοδεύεται από ένα παράλληλο κείμενο της Isobel Wohl που παρεισφρέει στο έργο μυσταγωγικά με εννέα μικρές ιστορίες, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ κειμένου και εικόνας. Από 8 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα εδώ

 

Ο νέος χώρος του Pikap «Κato» στη Θεσσαλονίκη ανοίγει στις 9 Σεπτεμβρίου με την ομότιτλη ομαδική εικαστική έκθεση. Το υπόγειο της οδού Ολύμπου 57 συνιστά την αφορμή για τη διερεύνηση του σημείου εκείνου όπου κλειδώνονται ιστορικά ντοκουμέντα, αναμνήσεις, παραδοξότητες, φόβοι και ανεπιθύμητα σενάρια. Οι τέσσερις θεματικές ενότητες που συγκροτούν το σύνολο της έκθεσης (το αρχείο, το παρατηρητήριο, το ψυχολογικό υπόγειο και οι δυστοπίες) συνιστούν μια σπονδυλωτή αφήγηση συνειρμών και κάθε ενότητα θα βρίσκεται προς έκθεση για δεκατρείς ημέρες στο χώρο.

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Στo 15ο Comicdom CΟΝ Athens που θα γίνει το τριήμερα 10, 11 & 12 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Πλατεία Κλαυθμώνος, θα απολαύσουμε μια μεγάλη έκθεση (και όχι μόνο) για τα Στρουμφ ενώ από την τιμώμενη χώρα που φέτος είναι η Τσεχία θα παρουσιαστούν δυο σημαντικές εκθέσεις (η μια για παιδικές εικονογραφήσεις) καθώς και μια προβολή. Επίσης ένα αφιέρωμα στον βραβευμένο Έλληνα δημιουργό Βασίλη Λώλο ενώ στην πλατεία Κλαυθμώνος καταστήματα comics, εκδοτικές, και περισσότεροι από 100 δημιουργοί comics, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής σκηνής, βρίσκονται ξανά όλοι μαζί. Περισσότερα εδώ

 

Με σκοπό την ανάδειξη της πολυμορφία των εκδοτικών πρακτικών, το Athens Art Book Fair 2021  (11 και 12/9 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης)  φέρνει κοντά εγκαθιδρυμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές, DIY εκδόσεις και άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το έντυπο. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν καλλιτέχνες του εικαστικού εντύπου, εκδόσεις καλλιτεχνικών βιβλίων, περιοδικές εκδόσεις ποίησης, δημιουργούς φανζίν και φωτογραφικών βιβλίων, και πληθώρα άλλων έντυπων καλλιτεχνικών δημιουργιών. Περισσότερα εδώ

 

TAGS