«Ιεροί Λόγοι / Covid-19» της Αιμιλίας Παπαφιλίππου

Τα highlights της εβδομάδας

Αυτή την εβδομάδα εγκαταλείπουμε την πόλη και πάμε Επίδαυρο και Ελαφόνησο για εικαστικά events ενώ στη διαδρομή μας μπαίνει και η  Αίγινα με την Άνδρο με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι «Ιεροί Λόγοι / Covid 19» είναι ένα πρωτότυπο εικαστικό έργο που δημιούργησε η Αιμιλία Παπαφιλίππου για τη Μικρή Επίδαυρο, μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Μέσα από την ακολουθία των χειραψιών, ως «νήμα» συνέχειας αλλά και το νήμα ως δομικό ανάλογο του DNA, ασχολείται με την πανδημία ως παγκόσμια εμπειρία οξύμωρης συνύπαρξης διαχωρισμού και συνεκτικότητας. Επίσης  περιέχει αναφορές στο παράδοξο κείμενο «Ιεροί λόγοι» του Αίλιου Αριστείδη (117 – 181 μ.Χ.), για τη θεραπεία του από τον θεό Ασκληπιό και την προσπάθειά του να εκφραστεί. Από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου κάθε απόγευμα (16:00 – 21:00) εκτός Δευτέρας. Να συμπληρώσουμε ότι σύντομα (σε λίγες εβδομάδες) θα φιλοξενήσουμε συνέντευξη (εφ’ όλης της ύλη)ς της Αιμιλίας Παπαφιλίππου στην Αλεξάνδρα Κοροξενίδη.

.

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ammophila» είναι ένα ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελαφόνησο, ξεκίνησε πέρυσι, και στη φετινή του εκδοχή υπό τον τίτλο «Under The Burning Sun» στοχεύει να δημιουργήσει ιστορίες στιγμών χαλάρωσης όπου ο ήλιος μπορεί να ζεστάνει, να ανακουφίσει αλλά και να κάψει και να καταστρέψει ταυτόχρονα. Συμμετέχουν 20 εικαστικοί και 11 συγγραφείς ενώ την επιμέλεια έχει η Εύη Ρουμάνη (μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη της εδώ)

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης στον κήπο του Εϋνάρδειου Μεγάρου της Αίγινας περιλαμβάνει εκδηλώσεις για το βιβλίο κάθε Τετάρτη στις οποίες συμμετέχουν σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης  που είτε ζουν στην Αίγινα, είτε εμπνέονται απ’ αυτή. Απόψε, 11 Αυγούστου παρουσιάζεται το βιβλίο «Η Αχμάτοβα στον καθρέφτη μου» της Λϊζας Διονυσιάδου ενώ την επόμενη Τετάρτη, 18 Αυγούστου το «Hortus Conclusus. Τριάντα έξι ιστορίες ξανακερδισμένης Άνοιξης» της Ίριδας Κρητικού.

 

Ο θίασος σκιών του Αλέξανδρου Μελισσηνού ασχολείται συστηματικά με την αναβίωση παλαιών παραδοσιακών έργων, με κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη, καθώς και με νέα έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική μυθολογία και λογοτεχνία. Αυτή την Παρασκευή 13 Αυγούστου θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άνδρου το έργο «Ο Καραγκίοζης στο νησί του Κύκλωπα» (στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου) ενώ την προηγούμενη μέρα (Πέμπτη 12/8) θα λειτουργήσει εργαστήρι όπου τα παιδιά θα κατασκευάσουν φιγούρες του θεάτρου σκιών και θα μάθουν για την ιστορία του θεάτρου σκιών αλλά και την τεχνική της κίνησης της πίσω από τον μπερντέ.

TAGS
Art For Tomorrow,16-20 June