«DOMΑ: Από το σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη “πραγματικότητα”» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Τα highlights της εβδομάδας

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η πολιτιστική κίνηση είναι έντονη σε όλη την Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε δυο εκθέσεις που ξεκινούν και τρεις που συνεχίζονται – από τον βορρά μέχρι το νότο-  καθώς και μια προβολή με άρωμα… μαστίχας.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Μια σπουδαία, συγκινητική πλην άδοξη στιγμή από το περιθώριο της επίσημης ιστορίας της ελληνικής επανάστασης βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης «Αϊτή Ελλάδα 1821-2021 Ταξίδι προς την Ελευθερία / Respect» που επιμελήθηκε η Λήδα Παπακωνσταντίνου και εγκαινιάζεται στις 7 Αυγούστου στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπετσών. Πρόκειται για την ιστορία ενός πλοίου που ξεκίνησε από την Αϊτή το 1821 για να βοηθήσει την ελληνική επανάσταση με άνδρες (μαύρους πρώην σκλάβους) και εφόδια (καφέ) και το οποίο ναυάγησε αύτανδρο πριν φτάσει στον προορισμό του. Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια, animation και περφόρμανς και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

 

Τέσσερις καλλιτέχνες που ζουν κι εργάζονται στο Ηράκλειο Κρήτης, η Μαρία Γρηγοριάδη, η Βίκυ Καμμένου, η Στέλλα Κουκουλάκη και ο Κώστας Παγωμένος εκθέτουν μαζί με θέμα το πώς τα διλήμματα και τα διακυβεύματα του 1821 θα φαίνονταν και θα μεταφράζονταν στις σημερινές συνθήκες. Η έκθεση σύγχρονης τέχνης  «1821: Αν το 18 ήταν 20» στην Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου (Βασιλική Αγίου Μάρκου) εγκαινιάστηκε χθες 3 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Η έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο «Μορφές του ‘21» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και σχέδια που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα και ουσιαστικά πρόκειται για μια  εικαστική πινακοθήκη πορτρέτων των αγωνιστών του ’21 μέσα από τον πλούτο διαφορετικών τεχνικών. Ο καλλιτέχνης μεταφέρει στο σήμερα τα πρόσωπα του παρελθόντος, με έντονα φωτεινά χρώματα αλλά και με την αυστηρότητα που δίνει στην εικόνα το μαυρόασπρο τύπωμα της χαρακτικής ξυλογραφίας.

 

Στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1 του λιμανιού της  Θεσσαλονίκης, το φετινό Inspire Project παρουσιάζει την έκθεση «DOMΑ: Από το σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη “πραγματικότητα”», που αποτελεί μια σύγχρονη πραγμάτευση της πλατωνικής αλληγορίας του σπηλαίου μέσω του δημιουργικού συγκερασμού διαφορετικών καλλιτεχνικών ιδιωμάτων. Εκθέτει ο Στάθης Μήτσιος (προσκεκλημένος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης) και μια ομάδα 20 νέων δημιουργών.

 

Στο Φουγάρο του Ναυπλίου, δυο καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους επικοινωνούν με εικαστικούς όρους: Ο Γερμανός γλύπτης Herbert Mehler εκθέτει βιομορφικά έργα που συνδυάζουν την απλή και αδρή φόρμα με τον δυναμικό συμβολισμό του χρώματος και ο φωτογράφος Αλέξης Σαρρηγεωργίου με όπλο τη δυναμική των χρωμάτων και των σχημάτων, παρουσιάζει έργα από τα ταξίδια του καθώς και μια σειρά αφιερωμένη στα μεταλλεία του Λαυρίου

 

ΠΡΟΒΟΛΗ

Αν βρίσκεστε για διακοπές στη νότια Χίο ή είστε κάτοικοι της περιοχής, μπορείτε να δείτε εξαιρετικές ταινίες κάθε Τετάρτη στο Μουσείο Μαστίχας του ΠΙΟΠ. Απόψε 4 Αυγούστου προβάλλεται το αριστούργημα των αδελφών Κοέν «Το πέρασμα του Μίλερ» (1990), μια ιστορία έρωτα και παρανομίας στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, με τους Γκάμπριελ Μπερν. Τζον Τορτούρο και Άλμπερτ Φίνεϊ. Προσέξτε και την εξαιρετική μουσική του Κάρτερ Μπέργουελ.

TAGS