Sean Scully “Adoration”, 1982. © Sean Scully.

Τα (εορταστικά) highlights της εβδομάδας

Επτά μεγάλες εκθέσεις που μπορείτε να δείτε μέσα στις γιορτές και που για κάποιες από αυτές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία καθώς ολοκληρώνονται σύντομα.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Sean Sccully με τίτλο «Passenger/ Επιβάτης» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Ο Sean Scully, o σημαντικότερος ίσως εκπρόσωπος της αφαιρετικής ζωγραφικής σήμερα, συνδυάζει στο έργο του την παράδοση της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Αμερική με την ευαισθησία των κινημάτων του Ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Μέσα από 103 λάδια, ακρυλικά, υδατογραφίες και σχέδια (καθώς και ένα εμβληματικό γλυπτό) ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, μεταξύ άλλων, τις πρώτες παραστατικές προσπάθειες της δεκαετίας του εξήντα, τα μεγάλων διαστάσεων «μινιμαλιστικά» έργα του 1970, αλλά και την επιστροφή σε μια πιο παραστατική ζωγραφική, με τη σειρά Madonna του 2018. Περισσότερα εδώ.

Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην έκθεση με τίτλο «Κάλλος,  Η Υπέρτατη Ομορφιά». Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται  από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα.  Η έκθεση, η οποία έχει πάρει παράταση, θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022. Περισσότερα εδώ.

Έργα του Θεόφιλου, από το ομώνυμο μουσείο της Μυτιλήνης αλλά και από πολλές συλλογές και φορέων και ιδιωτών ολοκληρώνουν τη φυσιογνωμία της έκθεσης «Θεόφιλος: Ο τσολιάς της ζωγραφικής» στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη. Παρουσιάζονται 94 πίνακες του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου με «θέματα που περιστρέφονται στο πλήθος των αιώνων και ζωντανεύουν διαφορετικούς χαρακτήρες, άλλοτε με θεϊκή ή ηρωική υπόσταση και άλλοτε με ανθρώπινη». Περισσότερα εδώ.

H έκθεση «Portals/Πύλη» η οποία εγκαινίασε έναν νέο χώρο ανάδειξης πολιτισμού στην Αθήνα, το παλιό Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν, φιλοδοξεί να αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσεγγίζοντας τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την αλλαγή και την ανατροπή. Η έκθεση, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό ΝΕΟΝ και στην οποία συμμετέχουν 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες, αναπτύσσεται σε όλους τους αναμορφωμένους χώρους του κτιρίου, στο αίθριο, στις αίθουσες και τα πατάρια, στα λουτρά, στο παλιό τελωνείο, στον περιβάλλοντα χώρο, στην στέγη/πρόσοψη του κτιρίου και στον Λόφο του Κολωνού. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Περισσότερα εδώ.

Η εγκατάσταση «Βρυάξιδος 11 & Ασπασίας: Η άγνωστη όψη» της Ρένας Παπασπύρου στο Ισόγειο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με αποτοιχισμένες επιφάνειες από μια ερειπωμένη μονοκατοικία του Παγκρατίου, αποτελεί την ανασύσταση ενός τοίχου ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ. Είναι ένα αλληγορικό έργο, που αντλεί από τον γυναικείο ψυχισμό, την παρατεταμένη ανησυχία και τη συνθήκη της κοινωνικής απόστασης που βιώνουμε όλοι τον τελευταίο καιρό. Τα περισσότερα κομμάτια αποσπάστηκαν την περίοδο του πρώτου lockdown και όπως σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνις για την εμπειρία δημιουργίας του έργου, η αποτοίχιση ήταν «ο σκοπός της ημέρας, ο σηματοδότης της ημέρας· ήταν ένας τρόπος να μετράω τις μέρες, ένας τρόπος να μη χάνεις τον εαυτό σου». Περισσότερα εδώ.

Στην Θεσσαλονίκη, μπορείτε να επισκεφθείτε δυο εκθέσεις που βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους. Η έκθεση «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες.», στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Heritage Art Foundation στη Μόσχα, του Συλλόγου Υποστηρικτών του Μουσείου και του The Malevich Society και καταγράφει την καλλιτεχνική ζωή αυτού του σημαντικού Ρώσου ζωγράφου, γλύπτη, συγγραφέα και δασκάλου (του οποίου η Συλλογή Κωστάκη διαθέτει 383 έργα τέχνης). Παράλληλα, 23 έργα εξαιρετικής σημασίας και μεγάλης σπανιότητας, ενός άλλου μεγάλου Ρώσου δημιουργού παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο, στην έκθεση «Καζιμίρ Μαλέβιτς από το Ίδρυμα Χαρτζίεφ». Και οι δύο εκθέσεις ολοκληρώνονται στις 16 Ιανουαρίου. Περισσότερα εδώ.

 

TAGS