Από τη σειρά Untitled (Against All Odds) του Keith Haring, 1989, Courtesy Rubell Museum.

Τα εγκαίνια στο νέο Rubell Museum DC θα έχουν κάτι από Marvin Gaye

200 έργα από τη συλλογή των Don και Mera Rubell θα παρουσιαστούν στην Ουάσιγκτον στην πρώτη έκθεση του νέου τους χώρου.

Το πολυαναμενόμενο Μουσείο Rubell, το πρώτο μακριά από το Μαϊάμι που βρίσκεται η έδρα του ιδρύματος, θα ανοίξει στις 29 Οκτωβρίου  στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ με μια μεγάλη έκθεση που επικεντρώνεται σε επίκαιρο πολιτικό και κοινωνικοπολιτικό λόγο. Η έκθεση με τίτλο «What’s Going On»  περιλαμβάνει σχεδόν 200 έργα από μια εκλεκτική μίξη περίπου 40 γνωστών σύγχρονων καλλιτεχνών από τη συλλογή των Don και Mera Rubell.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι αναφορά στο ομώνυμο άλμπουμ του Marvin Gaye του 1971 και το τραγούδι του, το οποίο αποδοκίμαζε την κοινωνική αδικία. Ο συσχετισμός δεν είναι τυχαίος. Ο Gaye ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Randall, το οποίο ήταν κλειστό εδώ και καιρό, και το οποίο ανακαινίστηκε από την νεοϋορκέζικη εταιρεία Beyer Blinder Belle Architects να στεγάσει το νέο μουσείο. Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε ότι η πρώην έμπορος έργων τέχνης Caitlin Berry διορίστηκε διευθύντρια του μουσείου.

Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης είναι το Untitled (Against All Odds) (1989) του Keith Haring – μια σειρά από 20 σχέδια με μελάνι και γκουάς, η οποία σύμφωνα με μουσική υπόκρουση Marvin Gaye και Bob Marley. Φτιαγμένη λίγο πριν θάνατο του Haring (από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS, τον Φεβρουάριο του 1990), η σειρά έχει ως θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον πόλεμο, την καταπίεση και τις διακρίσεις.

Μακέτα του Rubell Museum DC

Οι Rubells, που είναι γνωστό ότι συνεργάζονται στενά με τους καλλιτέχνες της συλλογής τους, κατέχουν σημαντικό αριθμό έργων του Haring. Μια εκτεταμένη έκθεση της ίδιας σειράς πραγματοποιήθηκε στον χώρο τους στο Μαϊάμι μεταξύ 2005 και 2006 και το έργο του Haring εμφανίζεται συχνά σε περίοπτη θέση στις γκαλερί του νέου τους συγκροτήματος στο Μαϊάμι.

Ο Don και η Mera Rubells δημιούργησαν τη συλλογή τους παρακολουθώντας εκθέσεις την τέχνη, μιλώντας με καλλιτέχνες και εμπιστευόμενοι το ένστικτό τους. Άρχισαν να συλλέγουν έργα από τη δεκαετία του ’60 όταν ο Don ήταν στην ιατρική σχολή και η Mera δίδασκε στο Head Start και συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια πρακτική σήμερα, τώρα με τον γιο τους Jason.

Η τέχνη έγινε το πάθος τους και, από το 1965 μέχρι έχτισαν μια από τις πιο σημαντικές και εκτεταμένες συλλογές σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, που τώρα περιλαμβάνει 7.200 έργα από περισσότερους από 1.000 καλλιτέχνες – και εξακολουθεί να αυξάνεται. Η συλλογή διακρίνεται περαιτέρω από την ποικιλομορφία και τη γεωγραφική κατανομή των καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται σε αυτήν, και το βάθος των συμμετοχών της σε καλλιτέχνες. Ενδεικτικά να πούμε ότι περιλαμβάνει (πέρα από τον Haring) από Carrie Mae Weems και Hank Willis Thomas μέχρι Maurizio Cattelan και Richard Prince.  Το 1993, αυτό το πάθος απέκτησε στέγη με το άνοιγμα της Rubell Family Collection στο Wynwood του Μαϊάμι. To 2019 το μουσείο μεταφέρθηκε ένα μίλι περίπου πιο μακριά, σε ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο 53.000 τετραγωνικών ποδιών.

Από τότε που οι Rubells άρχισαν να μοιράζονται την τέχνη με το κοινό το 1993, έχουν οργανώσει περισσότερες από 50 εκθέσεις, έχουν δανείσει χιλιάδες έργα σε ιδρύματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχουν εκδώσει δεκάδες επιστημονικούς τόμους. Πολλές από τις εκθέσεις τους έχουν παρουσιαστεί σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ.

 

Με πληροφορίες από το theartnewspaper.uk

 

TAGS