Η ομάδα του μουσείου κατά τη βράβευση

Στο Horniman Museum and Gardens το Art Fund 2022

Το ιστορικό μουσείο του Λονδίνου απέσπασε το βραβείο των 100.000 λιρών για τα νέα επιτεύγματα του αλλά και για τον τρόπο που προσέγγισε την τοπική κοινότητα

Το Horniman Museum and Gardens, που εκτείνεται σε 16 στρέμματα στο Forest Hill, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, τιμήθηκε με το βραβείο Art Fund Muszeum of the Year 2022ν, το μεγαλύτερο βραβείο για τον πολιτιστικό τομέα στον κόσμο, σε μια τελετή που έγινε τελετή στο Μουσείο Design του Λονδίνου την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου.

«Το να βραβευτείς στο Art Fund Museum of the Year, όταν οι άλλοι φιναλίστ έχουν να επιδείξουν τέτοια υπέροχα επιτεύγματα, είναι απίστευτη τιμή. Ευχαριστώ την επιτροπή και το Art Fund» είπε στην ομιλία του ο Nick Merriman, Διευθύνων Σύμβουλος του Horniman. «Θέλω ιδιαίτερα να να κάνω μνεία σε όλους όσους συμμετείχαν στο Horniman, με οποιαδήποτε ιδιότητα, το 2021. Οι άνθρωποι αγαπούν τα μουσεία – ακούμε πολύ το “I love the Horniman” – και αυτό το βραβείο είναι μια μεγάλη υποστήριξη της αγάπης ως κίνητρο για τη δουλειά που κάνουμε εδώ. αγάπη για τις κοινότητές μας και αγάπη για τον κόσμο που όλοι μοιραζόμαστε» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη Jennh Waldman, Διευθύντρια του Art Fund και Πρόεδρο της επιτροπής του βραβείου «To Horniman Museum and Gardens έχει πλέον ανθίσει και μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικά ολιστικό μουσείο που συγκεντρώνει την τέχνη, τη φύση και τις άπειρες συλλογές του. Οι αξίες του υφαίνονται μέσα από όλα όσα κάνει τώρα, με μια παθιασμένη ομάδα που δίνει νόημα σε κάθε αντικείμενο, παράσταση, φυτό και ζώο. Από πολλές απόψεις είναι το τέλειο μουσείο και θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους να το επισκεφθούν και να ζήσουν όλα όσα έχει να τους προσφέρει».

Το μουσείο βρίσκεται στην καρδιά του νότιου Λονδίνου και διαθέτει έναν παρακείμενο κήπο έκτασης άνω των 16 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει ένα σπίτι με πεταλούδες, ένα ενυδρείο, έναν διακοσμητικό κήπο, ένα περίπτερο και μια σκηνή για ζωντανές εμφανίσεις. Αν και είναι δωρεάν η είσοδος, τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις στο σπίτι της πεταλούδας και στον διακοσμητικό κήπο έχουν ένα μικρό αντίτιμο. Στο εσωτερικό του, το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή περίπου 35.000 αντικειμένων που συνέλεξε ο ιδρυτής του μουσείου Frederick Horniman (κληρονόμος της Horniman’s Tea, μιας βικτοριανής εταιρείας τσαγιού) στα ταξίδια του στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, τη Μιανμάρ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το 2021, το μουσείο ξεκίνησε το πρότζεκτ The Reset Agenda, ένα έργο που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει ανοιχτά τις αποικιοκρατικές ρίζες του Horniman και να εμπλακεί με τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζει η ποικιλόμορφη τοπική κοινότητα του μουσείου Το Horniman βρίσκεται ανάμεσα στις συνοικίες Dulwich και Sydenham του Λονδίνου. Σύμφωνα με στοιχεία από την απογραφή του 2021, το 44% του πληθυσμού του Sydenham είναι μαύροι. Η έρευνα του ίδιου του Horniman διαπίστωσε ότι το μουσείο δεν έφτανε σε αυτήν την τοπική κοινότητα όσο θα έπρεπε.

Έτσι το Reset Agenda προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτήν την ανισορροπία. Το περασμένο καλοκαίρι το μουσείο φιλοξένησε στους κήπους του το «jerk cookout», μια αναφορά στο στυλ μαγειρικής της Τζαμάικας, ενώ μια παρακείμενη έκθεση, με τίτλο Hair: Untold Stories, που επιμελήθηκε σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ανθρωπολογίας των Goldsmiths, Emma Tarlo, εξέτασε εν μέρει τον ρόλο των κομμωτών ως τόπους συνάντησης για τη μαύρη κοινότητα στο Forest Hill και όχι μόνο. Η έκθεση προσέλκυσε σχεδόν 20.000 επισκέπτες. Τον Ιούνιο του 2021, το φεστιβάλ ζωντανής μουσικής 696: Celebrating Black music in South London, στους κήπους του μουσείου προσέλκυσε 8.000 επισκέπτες. Το όνομά του, ήταν μια αναφορά στις μεροληπτικές εκτιμήσεις που γίνονταν από την αστυνομία για την επιτήρηση ατόμων που παρακολουθούν εκδηλώσεις μαύρης μουσικής.

Το Horniman σχεδιάζει τώρα να χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο των 100.000 λιρών για να χρηματοδοτήσει τρία χρόνια ενός προγράμματος Resident Artist που θα συνδέσει νέους μουσικούς με τη συλλογή μουσικών οργάνων του, ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων έργων και ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων υπαίθριας μάθησης στις σχολικές διακοπές, που απευθύνεται ιδιαίτερα σε μαθητές που λαμβάνουν δωρεάν σχολικά γεύματα.

 

TAGS