Sonia Boyce (© Sarah Weal) και Zineb Sedira (© Thierry Bat & Zineb Sedira)

59η Μπιενάλε Βενετίας: Sonia Boyce και Zineb Sedira «Με πρόταγμα τη συλλογικότητα»

Δύο καλλιτέχνιδες της ίδιας γενιάς μιλούν στο The Art Newspaper Greece και την Τίνα Σωτηριάδη για την κοινωνική και πολιτική σημασία της τέχνης με αφορμή την Μπιενάλε της Βενετίας όπου συμμετέχουν.

Η Sonia Boyce (γενν. Λονδίνο, 1962) αναδείχθηκε μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες στην αναπτυσσόμενη καλλιτεχνική σκηνή των μαύρων στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με βαθιά προσωπικές σκέψεις για τη φυλή, την τάξη και το φύλο στη Βρετανία. Ενσωματώνοντας φιλμ, φωτογραφία, εκτυπώσεις και ήχο σε εγκαταστάσεις πολυμέσων, η δουλειά της είναι συνεργατική και περιεκτική, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά σε μια δυναμική κοινωνική πρακτική που τους ενθαρρύνει να μιλήσουν, να τραγουδήσουν ή να κινηθούν σε σχέση με το παρελθόν και το παρόν.

Η Zineb Sedira (γενν. Παρίσι, 1963) ζει στη βρετανική πρωτεύουσα και εργάζεται μεταξύ Αλγερίου, Παρισιού και Λονδίνου. Άντλησε έμπνευση αρχικά ερευνώντας την ταυτότητά της ως γυναίκα με μοναδική προσωπική γεωγραφία. Από αυτές τις αυτοβιογραφικές ανησυχίες μετατόπισε σταδιακά το ενδιαφέρον της σε πιο καθολικές ιδέες κινητικότητας, μνήμης και μετάδοσης, και κατάφερε να αναδείξει τον διάλογο μεταξύ της γαλλικής ιστορίας και της αλγερινής μνήμης και να ρίξει έντονο φως σε παγκόσμια ιστορικά ζητήματα.

Η Boyce, που θα εκπροσωπήσει το εθνικό περίπτερο της Μεγάλης Βρετανίας (ανάθεση του British Council), θα παρουσιάσει μια νέα εγκατάσταση πολυμέσων που περιλαμβάνει βίντεο, ήχο, ταπετσαρία και γλυπτά αντικείμενα. Το έργο στο οποίο –σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού περιπτέρου– συμμετέχουν διαφορετικοί άνθρωποι αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, να δείξει πώς η συλλογικότητα, ο αυθορμητισμός και το απρόοπτο της ζωντανής διαδικασίας οδηγούν σε καινοτόμες και δημιουργικές προτάσεις.

Η Sedira, που θα εκπροσωπήσει το εθνικό περίπτερο της Γαλλίας (παραγωγή του Institut Français), θα το μετατρέψει σε μια κινηματογραφική εγκατάσταση όπου το φιλμ Dreams Have No Titles θα βυθίσει τους επισκέπτες σε ένα έργο με βαθιά ανθρωπιστικές ρίζες.

Οι δύο εικαστικοί μας μιλούν για τη φιλία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, για το παρόν και το παρελθόν, καθώς και για τις προσωπικές και πολιτικές ταυτότητες, εν αναμονή των εγκαινίων των εκθέσεών τους στα εθνικά περίπτερα των χωρών τους στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν το πώς οι καλλιτέχνιδες τοποθετούνται απέναντι στις κυρώσεις λόγω πολέμου. Η Boyce δεν μπόρεσε να σχολιάσει το ζήτημα λόγω πίεσης χρόνου. Η Ζineb Sedira όμως απάντησε επαινώντας, μεταξύ άλλων, τη θαρραλέα και αλληλέγγυα, κατά τη γνώμη της, απόφαση της ρωσικής ομάδας να αποσύρει την εθνική συμμετοχή της από την Μπιενάλε της Βενετίας, αν και η απόφαση αυτή πιστεύει ότι ήταν μονόδρομος. Αυτό διότι το έργο τους, είτε στεκόταν υπέρ είτε κατά της χώρας τους, θα δεχόταν σφοδρή κριτική. Όσο για τις κυρώσεις, θεωρεί εύλογο να εφαρμόζονται σε περιπτώσεις κρατικών παραγωγών, όχι όμως σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο τεύχος 6 του The Art Newspaper Greece και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

TAGS