Σεκιουριτάδες σε ρόλο επιμελητών

Το Baltimore Museum of Art ήταν από τα πρώτα ιδρύματα που έθεσαν ζητήματα ισότητας, πουλώντας έργα από τη μόνιμη συλλογή του για να αγοράσουν έργα γυναικών και μαύρων καλλιτεχνὠν που για δεκαετίες αγνοούσε ο κανόνας της ιστορίας της τέχνης.

Με σθεναρή την πεποίθηση ότι το μουσείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, το BMA αποφάσισε οι φρουροί του μουσείου, που έρχονται σε άμεση επαφή με τα έργα αλλά και το κοινό, να είναι οι επιμελητές της έκθεσης Guarding the Art που θα γίνει το Μάρτιο του 2022, με τη βοήθεια του ιστορικού τέχνης Lowery Stokes Sims, και στόχο να αναδειχθεί μια πληθώρα επιμελητικών φωνών σε μεγάλα ιδρύματα.

Ο Stokes Sims λέει. “Εντυπωσιάστηκα από τους προσωπικούς λόγους που προέβαλαν για τις επιλογές των έργων. Η προσέγγιση ήταν τόσο διαφορετική από την διανοητική και φιλτραρισμένη προσέγγιση των επαγγελματιών επιμελητών.”

Οι φρουροί των μουσείων είναι εκείνοι που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κοιτώντας την τέχνη, οπότε έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τη δική τους οπτική. Ως επιμελητές, συμμετέχουν 17 φρουροί του μουσείου οι οποίοι έχουν πάρει το όλο εγχείρημα εξαιρετικά σοβαρά και επενδύουν σκέψη, ενέργεια και χρόνο ώστε να βρουν αντιστοιχίες ανάμεσα στα έργα της συλλογής που έχουν επιλέξει αλλά και να προβάλλουν πως αυτά μιλούν για την πόλη (με τον τρόπο που θα περίμενε κάποιος μόνιμος κάτοικος της πόλης να μιλούν).

Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο και θα πλαισιωθεί από μια σειρά από προγράμματα για το κοινό.

TAGS