Ένα ελληνικό αριστούργημα πουλήθηκε σε μια δημοπρασία στη Νέα Υόρκη παρά τις προηγούμενες απαγορεύσεις εξαγωγής του από τη Βρετανία.
Είναι ένας γυμνός νεαρός με μακριά περιποιημένη κόμη που τρέχει κρατώντας δύο κύλικες. Δεν ξέρουμε το όνομα του αλλά η μορφή του έχει απαθανατιστεί σε αυτό τον πανέμορφο και σπανιότατο αρχαϊκό σκαραβαίο του 6ου π.Χ. αιώνα, γνωστό ως «Σκαραβαίος του Ιωνίδη» φτιαγμένο πιθανότατα στην Ετρουρία της κεντρικής Ιταλίας. Ο εν λόγω σκαραβαίος εμφανίστηκε ξαφνικά, τον περασμένο Απρίλιο, σε μια δημοπρασία των Christie’s στη Νέα Υόρκη όπου και πουλήθηκε αντί 250.000 δολαρίων. Πλην όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού The Art Newspaper, το πολύτιμο αυτό κόσμημα κακώς βρέθηκε πέραν του Ατλαντικού, και κακώς συμμετείχε στη δημοπρασία, καθώς είχε προηγηθεί απαγόρευση εξαγωγής του από την Βρετανία.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το 1983, ένας βιβλιοπώλης (αλλά και ειδικός σε αυτού του είδους καλλιτεχνικά επεξεργασμένους πολύτιμους λίθους), ονόματι Thomas Heneage φέρεται να πούλησε το αντικείμενο αυτό σε έναν Αμερικανό συλλέκτη έναντι 71.380 λιρών (250.000 με τη σημερινή αξία) μια από την υψηλότερες τιμές που έπιασε ποτέ μια τέτοια αγοραπωλησία. Ωστόσο η αρμόδια βρετανική επιτροπή για τις εξαγωγές έργων τέχνης και αντικειμένων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μπλόκαρε αυτή την εξαγωγή (καθώς είχε αυτή την δικαιοδοσία) για δέκα χρόνια. Το θέμα μπερδεύτηκε όταν ο κατάλογος των Christie’s αφήνει να εννοηθεί πως το αντικείμενο ήταν ήδη στις ΗΠΑ από το 1986.
O οίκος Christie’s επέλεξε να μην σχολιάσει το όλο γεγονός. Κάτι ανάλογο έκανε και το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας το οποίο πάντως έχει ως αρχή να εισηγείται στη βρετανική κυβέρνηση ότι αν ένα πολιτιστικό αντικείμενο που προορίζεται για εξαγωγή χαρακτηρίζεται εθνικός θησαυρός καλό θα ήταν να διακόπτεται η διαδικασία πώλησης ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτή μοιάζει να είναι μια ακριβώς τέτοια περίπτωση στην οποία όμως κάποιοι προφανώς αδράνησαν και κάποιοι επωφελήθηκαν.